Ogród w cieniu sosen - cz.6.
- Grazka226
- 1000p
- Od: 12 mar 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.
Ewelinko zaznaczam Twój cudny wątek 

Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Trzymaj się z dala od ludzi, którzy próbują pomniejszać Twoje ambicje. Mali ludzie zawsze tak robią, a naprawdę wielcy sprawiają, że czujesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam Was serdecznie
Powiem Wam,że już przyzwyczaiłam się do przystrzyżonych sosen i właściwie nie zwracam na nie uwagi. Czyli jest ok.
Tak jak wszyscy czekam na wiosnę i
, ale to tego roku towary deficytowe nadal...
Tak , jak napisałam wyżej , nastrój wiosenny jest niewidoczny , bo go nadal nie ma !

a resztę umieściłam w dwu wiklinowych koszykach przy wejściu do domu. Ot, tyle tej wiosny na razie ...

Dawno już nie miałam w połowie kwietnia tak smętnego widoku za oknem i tak wisielczego nastroju

Powiem Wam,że już przyzwyczaiłam się do przystrzyżonych sosen i właściwie nie zwracam na nie uwagi. Czyli jest ok.

Misiu, bluszcz Hedera po pierwszych dwu latach aklimatyzacji staje się prawdziwym sprinterem ! przyrasta ok. metra rocznie.Na moich sosnach rośnie od ok.10 - 12 lat .lora pisze:Ewelinko jestem pod wrażeniem przycietych drzew... nawet ciekawie wygląda i więcej widać bluszcz na nich... powiedz jak długo trzeba czekać żeby bluszcz tak pięknie okrył pień...![]()
Tak jak wszyscy czekam na wiosnę i

RomciuRomciaW pisze:Wszystkim się znudziła zima .............nastrój wiosenny niewidoczny
Tak , jak napisałam wyżej , nastrój wiosenny jest niewidoczny , bo go nadal nie ma !
Marzko, dobrze ,że pamiętasz zdjęcia ogrodu z maja i czerwca , zachowaj w pamięci ten widok, bujność i barwy na długo. Bo na razie ... w ogrodzie z kolorkami bidaSosenki4 pisze: patrząc na Twoje śnieżne zdjęcia i tak mam w pamięci te same ujęcia z maja i czerwca, kiedy Twój ogród tonie w kwiatach![]()

Izuś ,wczoraj popracowałam troszkę w ogrodzie, a na koniec łopatą porozbijałam i porozsypywałam zlodowaciałe zwały śniegu,leżąca gdzieniegdzie, które pewnie tajałyby do czerwca. Miałam nadzieję ,że w ten sposób szybciej podeschnie trawnik i będzie można zrobić wertykulację. Ale dziś ... pada . No więc sama nie wiem , kiedy zacznę regenerować umęczony po zimie trawnik ...[Iza] pisze:Ewelino, u mnie śnieg jeszcze leży w niektórych miejscach, ale już zrobiło się tak wiosennieZiemia już pachnie świeżo i przyjemnie. Zaczęłam prace ogrodnicze - sprzątanie, przycinanie. Jeszcze sporo pracy przede mną, ale już zaczęłam działać. Na kiedy planujesz wertykulację?
Kasiu, różaneczniki mam zamiar oczyścić w nadchodzącym tygodniu ( igliwie i inne śmieci na liściach, wycinka uschniętych, uszkodzonych gałązek, wygrabienie śmieci spod krzewów), a następnie mocno podlać - odpalę już nawadnianie- i dać wieloskładnikowy nawóz zakwaszający do rh.Dostaną też porcję kompostu .Za jakieś 2 tygodnie sprawdzę pH. gleby i w razie potrzeby (wartość 5,5 i więcej) dokwaszę siarczanem. Mam też przygotowaną drobną kompostowaną korę , żeby podsypać cienką świeżą warstwę w okolicy krzewów.muminek pisze:Ewelino, mnie zastanawia natomiast, czy zaczęłaś już nawożenie różaneczników (u nas kilka dni już ciepłych i ziemia rozmarznięta). Kiedy można zacząć? Bo ta wiosna jaka jest, to każdy widzi i każdego roku zaczęłabym w kwietniu a w tym roku?
Cisza... bo i bratkowych nasadzeń brak . Pokusiłam się jedynie o kilka sztuk tych wdzięcznych , wiosennych kwiatuszków - trzy postawiłam na kuchennym parapecie w mieszkaniuusa1276 pisze:Witam zajrzałam w nadziei obejrzenia twoich nowych bratkowych nasadzeń , a tu cisza

a resztę umieściłam w dwu wiklinowych koszykach przy wejściu do domu. Ot, tyle tej wiosny na razie ...

Dawno już nie miałam w połowie kwietnia tak smętnego widoku za oknem i tak wisielczego nastroju

- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne dekoracje zrobiłaś z bratków

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego FORUM ma żałobę ( lewy, górny róg strony ) ?
.....................................................................................................................................................
Jak skomentować to zdjęcie ?
" Na niebie widać klucz dzikich gęsi.
Wyczekiwana wiosna nadchodzi.
I z ciepłych krajów ptaki wracają
Gniazd swoich w lasach, parkach szukają.
W ogrodzie trawa nam zielenieje
Cała przyroda czeka na słonko (...) "

.....................................................................................................................................................
Jak skomentować to zdjęcie ?

" Na niebie widać klucz dzikich gęsi.
Wyczekiwana wiosna nadchodzi.
I z ciepłych krajów ptaki wracają
Gniazd swoich w lasach, parkach szukają.
W ogrodzie trawa nam zielenieje
Cała przyroda czeka na słonko (...) "

- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
O jakie ładne wiosenne dekoracje 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Rocznica katastrofy smoleńskiej.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Witaj Ewelinko,pierwszy raz chyba jestem u Ciebie a widoczki jakby znajome...
Dziękuję za wizytę u mnie - zostawiłaś drogowskaz do kolejnego pięknego ogrodu za to też Ci dziękuje ,bo z prawdziwą przyjemnością będę mogła obserwować Twój ogród .
A gęsi.... gęgają ,że wiosna!
Dziękuję za wizytę u mnie - zostawiłaś drogowskaz do kolejnego pięknego ogrodu za to też Ci dziękuje ,bo z prawdziwą przyjemnością będę mogła obserwować Twój ogród .
A gęsi.... gęgają ,że wiosna!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ewelina pisze:Czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego FORUM ma żałobę ( lewy, górny róg strony ) ?
Rocznica tej katastrofy to była zdaje się 10 kwietnia ? Dziś mamy 13-ego, a żałobna wstążeczka nadal obecna ... Może już wystarczy ?Georginia pisze:Rocznica katastrofy smoleńskiej.
- majowa
- 1000p
- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
W przeglądarce firefox wstążka jest widoczna, ale jak oglądam FO w internet explorer - wstążki nie ma....
U mnie pojawiły się pierwsze ropuszki ( w zeszłym roku były chyba ze trzy tygodnie wcześniej). To niewątpliwa oznaka wiosny, zakwitły też krokusiki i iryski żyłkowane. Wygląda więc na to, że jednak się doczekaliśmy. Dziś było u mnie bardzo ciepło, tylko niestety po południu z ogrodu wypędziła mnie burza.
Ewelina czy Ty czasami przyjmujesz zwiedzających? Rany czytałam twoje wątki i.... bardzo chciałabym zobaczyć Twój ogród, może mnie pomoże zrobić coś z moim. Mieszkam koło Poznania w Mosinie. iza
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Bo to może bardzie chodziło może o Katyń?Ewelina pisze: Rocznica tej katastrofy to była zdaje się 10 kwietnia ? Dziś mamy 13-ego, a żałobna wstążeczka nadal obecna ... Może już wystarczy ?

Witaj Ewelinko!!
Przepiękny masz swój ogród!!
Widzę, że trwasz w nim już 2007 roku!!
Jest na co popatrzeć, przepiękne rabaty, hortensje, bluszcze...
Pięknie obramowany taras różami... eh
Tylko pozazdrościć!!
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Doczekaliśmy się jednak wiosny, u mnie póki co krokusy wiodą prym, ale inne też mam nadzieję dołączą.