U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2
Krzewuszka śliczne ma kwiatki, a dzbanki sama chętnie bym przytuliła są cudne.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Małgosiu jabłonka świetnie wygląda na kratce,
na pewno jakieś jabłko z niej zjesz. Czy zimą wymagać będzie specjalnego zabezpieczenia.
Ceramika wyjątkowo klimatyczna,
będzie pięknie wyglądać u Ciebie. Ja żałuję, że mam ograniczenia fizyczne i nie mogę, takich cudów mieć w ogrodzie. Krzewuszka cudnie obsypana energetycznymi kwiatami, doskonale komponuje się z zielonymi roślinami i trawnikiem.
Jeżówka takiej wielkości z pewnością będzie mieć kwiaty. U mnie taka zakwitła dwoma w ubiegłym roku. W warzywniku coraz bliżej zbiorów, sałata kolorowa, moja ulubiona. Koper u mnie najładniejszy ten, co się sam wysiał.

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milcia, poszłam jeszcze raz do sklepu bo chciałam dokupić ze dwa dzbanki na inną rabatę i nie było, rozeszły się jak świeże bułeczki.
Soniu, jabłonka spędziła już jedną zimę w donicy na zewnątrz, więc nie będę jej zabezpieczać. Odmiana Jonagold, ciekawa jestem, czy jabłka dorosną do tej wielkości co powinny. Młode drzewko owocuje pierwszy raz, to może będą małe i kwaśne.
floks szydlasty dopiero teraz zaczyna kwitnąć, bo wiosną brzydko wyglądał i obcięłam mu prawie wszystkie listki, róża Augusta Luise

pąki zaczynają rozwijać następne, New Dawn i Rosarium Uetersen

szpinak został oskubany z większych liści i zapieczony z fetą w cieście francuskim

pierwsza truskawka już zjedzona, buraczki niedługo trafią do garnka

Dziś wykopałam czosnek, bo zaczęły mu żółknąć szczypiorki. Zamiast główek miał cebulki wielkości dymki. Z nasion sianych wiosną jest cienki jak niteczki.

na koniec pytanie, czy ten goździk jest jednoroczny czy to bylina?

Soniu, jabłonka spędziła już jedną zimę w donicy na zewnątrz, więc nie będę jej zabezpieczać. Odmiana Jonagold, ciekawa jestem, czy jabłka dorosną do tej wielkości co powinny. Młode drzewko owocuje pierwszy raz, to może będą małe i kwaśne.
floks szydlasty dopiero teraz zaczyna kwitnąć, bo wiosną brzydko wyglądał i obcięłam mu prawie wszystkie listki, róża Augusta Luise

pąki zaczynają rozwijać następne, New Dawn i Rosarium Uetersen

szpinak został oskubany z większych liści i zapieczony z fetą w cieście francuskim

pierwsza truskawka już zjedzona, buraczki niedługo trafią do garnka

Dziś wykopałam czosnek, bo zaczęły mu żółknąć szczypiorki. Zamiast główek miał cebulki wielkości dymki. Z nasion sianych wiosną jest cienki jak niteczki.

na koniec pytanie, czy ten goździk jest jednoroczny czy to bylina?

- cyma2704
Małgosiu różyczkami już się cieszysz.
Zapiekanka szpinakowa pyszna, choć późno, to chętnie bym zjadła.
Truskawki zdrowe, apetyczne. U mnie po deszczach dużo ma szarą pleśń.
Goździk raczej bylinowy, miałam podobnego, ale bardzo go lubił grzyb, więc nie doczekał kolejnego roku.
Czosnek każdy na początku wegetacji jest w formie cebulki, dopiero później się dzieli. Może Twojemu coś przeszkodziło dojrzeć,
jeszcze powinien mieć zielone liście.

- megi1402
Soniu, kilka lat temu posadziłam w gazonie kupiony w doniczce szczypiorek czosnkowy, a później wysiewałam jego nasiona, możliwe że on nie wytwarza główek. Kilka cebulek wsadziłam z powrotem, żeby mieć zielony, a w październiku posadzę sobie ząbki normalnego czosnku, ale już nie w gazonie a na grządce, żeby było łatwiej wykopać. Mam nadzieję, że do lata przyszłego roku wytworzy główki.
W tym roku truskawki mam w skrzynkach i wiszących doniczkach, owoce są czyste i ślimaki się do nich nie dobierają.
zaczęły kwitnąć piwonie

W tym roku truskawki mam w skrzynkach i wiszących doniczkach, owoce są czyste i ślimaki się do nich nie dobierają.
zaczęły kwitnąć piwonie

- cyma2704
Małgosiu piwonie są cudne, ten układ płatków od większych do drobniejszych.
Zapach niesamowity. Ta jasna szczególnie piękna. Podziwiałam też u mamy, tak szybko przekwitają. 

- megi1402
Uwielbiam zapach piwonii. Mi też najbardziej podoba się jasna. Mam też ciemnoróżową, ale ona jeszcze w pąkach, zakwitnie za kilka dni.
- Milcia120
- 500p
Piwonie powrót do dzieciństwa, wszystkie piękne ale ja wolę ciemniejsze.
- cyma2704
Małgosiu ciemniejsze piwonie równie piękne.
Maluchy w dzbankach cudne i jak wkomponowane. 

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Ciesz się, że nie mieszkam blisko, bo zjadłabym ci tę szpinakową zapiekankę
Pomysł z wiszącymi truskawkami przedni, to chyba jedyny sposób na stada ślimorów. Strasznie podoba mi się różnorodność twojej flory a piwonie są zachwycające!

- megi1402
Soniu, mam nadzieję, że maluchy dadzą sobie radę, bo ziemi w dzbanuszkach nie mieści się zbyt wiele. Będę musiała pamiętać o częstym podlewaniu.
Witaj Gayaruthiel
Truskawki nienadgryzione przez ślimaki i czyste, mam jeszcze posadzone w skrzynkach i w nich też owoce zwisają i nie brudzą się. Jedyną wadą jest konieczność częstego podlewania.
Zapraszam częściej.
Wczoraj było 32 stopnie, pierwszy upalny dzień w tym sezonie, w nocy burza z piorunami i ulewa. Ogródek porządnie podlany, a było już bardzo sucho, wszystkie rośliny odżyły. Dzisiaj przyjemne 23 stopnie, prawie cały dzień spędziłam w ogrodzie, trochę popracowałam, powycinałam przekwitłe kwiaty, poplewiłam, zebrałam groszek cukrowy i wyrwałam z donic, bo skończył już owocować. Był też czas na leżaczek i książkę
kwitnie hortensja pnąca, bardzo lubię jej koronkowe kwiaty,
dzwonek dalmatyński to jedna z moich ulubionych roślin

Zakwitła róża-uciekinierka. Posadzona u sąsiada i zarośnięta przez bluszcz, od dwóch lat kwitnie po mojej stronie nad murem. Wiosną ją przycinam, początkowo był tylko jeden pęd z kwiatami, w tym roku kilka pędów i mnóstwo pąków. Sąsiad chyba zapomniał, że ją ma, nie przejmuje się również iglakami, które niedługo całkowicie zostaną oplecione przez bluszcz.

Witaj Gayaruthiel

Truskawki nienadgryzione przez ślimaki i czyste, mam jeszcze posadzone w skrzynkach i w nich też owoce zwisają i nie brudzą się. Jedyną wadą jest konieczność częstego podlewania.
Zapraszam częściej.
Wczoraj było 32 stopnie, pierwszy upalny dzień w tym sezonie, w nocy burza z piorunami i ulewa. Ogródek porządnie podlany, a było już bardzo sucho, wszystkie rośliny odżyły. Dzisiaj przyjemne 23 stopnie, prawie cały dzień spędziłam w ogrodzie, trochę popracowałam, powycinałam przekwitłe kwiaty, poplewiłam, zebrałam groszek cukrowy i wyrwałam z donic, bo skończył już owocować. Był też czas na leżaczek i książkę

kwitnie hortensja pnąca, bardzo lubię jej koronkowe kwiaty,
dzwonek dalmatyński to jedna z moich ulubionych roślin

Zakwitła róża-uciekinierka. Posadzona u sąsiada i zarośnięta przez bluszcz, od dwóch lat kwitnie po mojej stronie nad murem. Wiosną ją przycinam, początkowo był tylko jeden pęd z kwiatami, w tym roku kilka pędów i mnóstwo pąków. Sąsiad chyba zapomniał, że ją ma, nie przejmuje się również iglakami, które niedługo całkowicie zostaną oplecione przez bluszcz.

- Milcia120
- 500p
Piwonie mód dla serca
a dzbanuszki prezentują się pięknie.

- megi1402
Milcia, jasnoróżowe piwonie zaczęły już przekwitać, pozostałe nadal cieszą.
Rosarium Uetersen

New Dawn i Leonardo da Vinci

A to eksperymentalny ziemniak w doniczce. Posadzony do ziemi na początku kwietnia, urósł duży, na szczycie pędów ma zaczątki pąków kwiatowych, ma je chyba już ze trzy tygodnie, ale dziad nie kwitnie.

Rosarium Uetersen

New Dawn i Leonardo da Vinci

A to eksperymentalny ziemniak w doniczce. Posadzony do ziemi na początku kwietnia, urósł duży, na szczycie pędów ma zaczątki pąków kwiatowych, ma je chyba już ze trzy tygodnie, ale dziad nie kwitnie.

- Milcia120
- 500p
Tak szybko przekwitają szkoda, ale za to na różach można zawiesić oko.