Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
- marcin_pl
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 01:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
Oczywiście w pierwszej części po prostu pytam , widocznie można i z rodziców hybryd zrobić fajnego pomidora. Przeglądam czasami tutejsze fora pomidorowe ang.języczne , i kozulowe krzyżówki są tam popularne , ba nawet w Puerto Rico je uprawiają i nikomu nie przyszło do głowy by sobie przywłaszczać jej nazwy.
Co do nazw ,jeszcze jedną z bardzo popularnych hybryd jest tutaj w USA big beef , pewien miłośnik pomidorów i właściciel sklepu online ustalił tą odmianę , ale dalej jest to nazwa big beef z tym że dodał do niej informacje że jest ustalona przez niego, a mógł jak co niektórzy nadać jej nazwę np .czekista.
Co do nazw ,jeszcze jedną z bardzo popularnych hybryd jest tutaj w USA big beef , pewien miłośnik pomidorów i właściciel sklepu online ustalił tą odmianę , ale dalej jest to nazwa big beef z tym że dodał do niej informacje że jest ustalona przez niego, a mógł jak co niektórzy nadać jej nazwę np .czekista.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A co do mojego pomidorka, o którego pytałam to już wiem.
Janusz (KaLo) podpowiedział mi, że to taka chimera jak kot Venus:
https://www.google.com/search?q=kot+ven ... aC2WvgmLVM :
Janusz (KaLo) podpowiedział mi, że to taka chimera jak kot Venus:
https://www.google.com/search?q=kot+ven ... aC2WvgmLVM :

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Beatko
masz farta!
trzeba obserwować w kolejnych pokoleniach...
może warto do uprawy testowej przeznaczyć nasiona z owocu z regularnego pędu i z chimery.
Testowo z chimery już powinno być widać na pierwszej parze liści czy są PL.
Genów pomidorów jest około 35 tys. dlatego mogą pojawiać się takie "cuda"... chimeryczny pomidor
Czekista, z tego co pamiętam pisał na jego temat forumowicz to nie rozszczepienie tylko swobodne zapylenie...
Niezależnie od powyższego, Kozulęta uprawiane są na całym świecie... dzięki wymianom i niestety "nieuczciwym" praktykom handlu... i to nie pozyskanymi przez siebie nasionami tylko otrzymanymi w "darze"... to nieuczciwe i karygodne, bo jest zwykłym wyłudzeniem w celu zysku!
Inna sprawa jest taka, że krzyżówki Kozuli stały się bardzo popularne i przez nieuczciwych "handlarzy" są niejednokrotnie fałszowane...
o zgodnych z rzeczywistością opisach i dokładności obserwacji nie wspomnę...
dlatego selekcjonuję sama od początku

trzeba obserwować w kolejnych pokoleniach...
może warto do uprawy testowej przeznaczyć nasiona z owocu z regularnego pędu i z chimery.
Testowo z chimery już powinno być widać na pierwszej parze liści czy są PL.
Genów pomidorów jest około 35 tys. dlatego mogą pojawiać się takie "cuda"... chimeryczny pomidor

Czekista, z tego co pamiętam pisał na jego temat forumowicz to nie rozszczepienie tylko swobodne zapylenie...
Niezależnie od powyższego, Kozulęta uprawiane są na całym świecie... dzięki wymianom i niestety "nieuczciwym" praktykom handlu... i to nie pozyskanymi przez siebie nasionami tylko otrzymanymi w "darze"... to nieuczciwe i karygodne, bo jest zwykłym wyłudzeniem w celu zysku!
Inna sprawa jest taka, że krzyżówki Kozuli stały się bardzo popularne i przez nieuczciwych "handlarzy" są niejednokrotnie fałszowane...
o zgodnych z rzeczywistością opisach i dokładności obserwacji nie wspomnę...
dlatego selekcjonuję sama od początku

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dawno mnie tu nie było, ale kozulki, mam, jakżeby inaczej
W tym roku postawiłam na K/37 i kolejne numery tej odmiany, chciałam wychwycić różnice w plonowaniu i smaku, zabrakło mi tylko 37/1, nawet nie wiedziałam, że istnieje, dopiero Terenia Teniak mnie uświadomiła.
W plonowaniu na czoło wysuwa się 37/3 tak wielkich owoców nigdy nie miałam.

Kolejne krzyżówki to K/89 F4, nasionka od Tereni Teniak, mam je w w trzech kolorach, odpowiednio oznaczonych,
owoce typowe dla tej odmiany, okrągłe i duuże.
Kolejny jest Kx/24 czyli 201, nasionka dostałam od Beatki Whitedame , podzielone na dwie kategorie, płaskie i sople, sople się u mnie lepiej sprawują, co prawda, na pierwszych gronach są tylko po dwa olbrzymie owoce, ale na kolejnych już w miarę równe, wiąża po pięć, sześć owoców w gronie.
Lubię zeberki, więc w tym sezonie są u mnie K/24 F6, K 26 F?, K/125 F8.
Na przeciery wysadziłam K/131 i K/178, to u mnie sprawdzone odmiany.
Wybaczcie, że nie ma zdjęć, ale są posadzone tak gęsto, że trzeba być ołówkiem, żeby się zmieścić między krzakami.
Zdjęcie i opisy będą przy okazji pobierania nasionek.
Magdo, mnie też wnerwia, jak widzę w ofertach sprzedaży Megagronastego, Winogronka, czy innych kozulkowych odmian, to wielki Dar Ani Kozuli, niezbyt się interesuję innymi źródłami zbytu, ale na naszym forum wydaje mi się to wyjątkowo niesmaczne, Ona zrobiła je dla Nas,no, ale cóż, kasa..Misiu kasa..
Pozdrawiam Irena

W tym roku postawiłam na K/37 i kolejne numery tej odmiany, chciałam wychwycić różnice w plonowaniu i smaku, zabrakło mi tylko 37/1, nawet nie wiedziałam, że istnieje, dopiero Terenia Teniak mnie uświadomiła.
W plonowaniu na czoło wysuwa się 37/3 tak wielkich owoców nigdy nie miałam.

Kolejne krzyżówki to K/89 F4, nasionka od Tereni Teniak, mam je w w trzech kolorach, odpowiednio oznaczonych,
owoce typowe dla tej odmiany, okrągłe i duuże.
Kolejny jest Kx/24 czyli 201, nasionka dostałam od Beatki Whitedame , podzielone na dwie kategorie, płaskie i sople, sople się u mnie lepiej sprawują, co prawda, na pierwszych gronach są tylko po dwa olbrzymie owoce, ale na kolejnych już w miarę równe, wiąża po pięć, sześć owoców w gronie.
Lubię zeberki, więc w tym sezonie są u mnie K/24 F6, K 26 F?, K/125 F8.
Na przeciery wysadziłam K/131 i K/178, to u mnie sprawdzone odmiany.
Wybaczcie, że nie ma zdjęć, ale są posadzone tak gęsto, że trzeba być ołówkiem, żeby się zmieścić między krzakami.

Zdjęcie i opisy będą przy okazji pobierania nasionek.
Magdo, mnie też wnerwia, jak widzę w ofertach sprzedaży Megagronastego, Winogronka, czy innych kozulkowych odmian, to wielki Dar Ani Kozuli, niezbyt się interesuję innymi źródłami zbytu, ale na naszym forum wydaje mi się to wyjątkowo niesmaczne, Ona zrobiła je dla Nas,no, ale cóż, kasa..Misiu kasa..

Pozdrawiam Irena
- MagdaMisia
U mnie np. K/125 F5 czarna zebra malinowa w wersji "duży czerwony do selekcji" jest póki co sakiewką... nasiona od Termic z 2012 r. Będzie późniejszy, ponieważ owoce dopiero przyrastają na pierwszych dwóch gronach.
Zdjęć niestety nie mam jak wstawić tutaj...
Zdjęć niestety nie mam jak wstawić tutaj...
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Megagroniasy wyjątkowo w tym roku ma olbrzymie grona kwiatowe.Jedyne co to na razie oszczędnie wiąże owoce.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Faworyt
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- MagdaMisia
Witku, u nas k/41 f5 ciemna sakiewka nie jest tak mocno powcinana. Wygląda na późną, bo choć to roślina mocna i zdrowo rośnie to jakby wolniej niż inne krzaczki.
Megagroniaste mamy z samosiewów. Liści mało, grona olbrzymie. Wilków nie chcą wypuszczać.
Megagroniaste mamy z samosiewów. Liści mało, grona olbrzymie. Wilków nie chcą wypuszczać.
- Faworyt
To u mnie Madziu należy do tych wcześniejszych i sporo owoców jest już zabarwionych.U mnie jak piszesz bardziej powcinana a u mnie znów krzaczki do najmocniejszych nie należą,ale nie zwracam na pokrój większej uwagi bo rok jest niewiarygodny ze względu na zwariowaną pogodę.A Megagronowi liczę że się jeszcze odmieni bo póki co jest z tym kiepsko a stać go na to patrząc jak potężne ma grona.
K 40/2/ F2.

K 40/2/ F2.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
To ta sama linia co moja i także od Beatki.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Nie jest tak źlebadzia pisze:Maryś, "słomiany zapał", święta prawda. To nasza sromotna klęska, że do tej pory nikt nie może się pochwalić doprowadzeniem do końca jakiejś krzyżówki, selekcjonując ją rzetelnie na 4 i więcej krzaków danej krzyżówki,a finalnemu okazowi nadając miano.Ogłoszone publicznie. Dostaliśmy od Kozuli Złoty Róg, a co mamy?![]()
Cieszymy się lichą namiastką tego, co miało być wielkie. Ni mnie ni więcej "jeno sznur".

- MagdaMisia
U nas K/41 f5 niestety czerwona sakiewka jak na razie w tunelu. Zobaczymy co wyjdzie w gruncie.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aria!
Dawno Cię nie było.
Szkoda,że osoby uprawiające kozulki i mające już ustalone krzyżówki nie dzielą się z nami swoją pracą.Wszak to mozolna i kilkuletnia praca.
A efekt na pewno wart pokazania.
Można byłoby pokusić się o założenie wątku, w którym ci co doprowadzili dane krzyżówki do ustalenia wpisywali by je.
Na razie to wygląda,że poszły w zapomnienie w różnych pokoleniach.Niestety.
Pozdrawiam Maria.

Dawno Cię nie było.
Szkoda,że osoby uprawiające kozulki i mające już ustalone krzyżówki nie dzielą się z nami swoją pracą.Wszak to mozolna i kilkuletnia praca.
A efekt na pewno wart pokazania.
Można byłoby pokusić się o założenie wątku, w którym ci co doprowadzili dane krzyżówki do ustalenia wpisywali by je.
Na razie to wygląda,że poszły w zapomnienie w różnych pokoleniach.Niestety.
Pozdrawiam Maria.