Wszystko o pomidorach cz. 13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 13
Taniej wychodzi przywieźć tira z Niemiec albo z Holandii niż grzać i świecić przez kilka miesięcy. Tak kombinuję. 

kaLo też tak pomyślałem jak zobaczyłem takie ogromne na bazarze, a moje takie sobie średnie, tylko z drugiej strony na bazarze mają z 3-4 takie najzwyklejsze odmiany , a człowiek to chciałby HO HO .....inne lepsze, smaczniejsze odmiany
i dlatego samemu trzeba się męczyć w hodowli sadzonek 

Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2017, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Moje pomidorki wysiane 8 marca, a kilka sztuk nawet pózniej rosną jak widać na zdjęciu (wydaje mi się ładnie) . Trzymane na początku w domu, a od początku kwietnia powoli wynoszone na dzień do tunelu foliowego, na noc przynoszone domu. Aktualnie od killku dni stoją całą dobę w tunelu i dają radę bez żadnego ogrzewania, na większosci juz widać malutkie zalążki. Zasilane tydzień temu obornikiem końskim granulowanym w małych ilościach.
Wydaje mi się że nie jest to takie trudne, ale troszę trzeba się przy nich nachodzić. Dodaje kilka zdjęć jako dowód.

Wydaje mi się że nie jest to takie trudne, ale troszę trzeba się przy nich nachodzić. Dodaje kilka zdjęć jako dowód.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotr199!
Sadzonki bardzo ładne.
A jaka to odmiana?
Sadzonki bardzo ładne.
A jaka to odmiana?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2017, o 22:16
Sadzonka z miarką Tukan, system korzeniowy Akron. Posiadam jeszcze: złoty Ożarowski, malinowy Ożarowski, krakus oraz koktajlowe black cheery, perun. Dodam, że przygoda z uprawą rozsady jest dopiero moją drugą. Mam jeszcze dalie, cynie, astry, zioła (jest dużo zabawy). 

-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
To mam im włączyć wentylator i postawić przed parapetem? A jakieś inne sposoby, żeby ograniczyć wybieganie pomidorów?kaLo pisze:Zamiast głaskania może być wentylator. Zrobi to nawet lepiej.solaris37 pisze:Czy ktoś to z was stosował??? http://www.warzywaiowoce.pl/articles/ga ... -pomidory/
Pozdrawiam Krzysiek
-
I dobrze by było, żeby wentylator miał ruch lewo-prawo. Wystarczy włączyć na kilka minut 2-3 razy dziennie. Inny sposób ?
. Zdaje się, że bezkonkurencyjne w tym względzie są koty i fretki. Kilka osób o tym już pisało. 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
A i wyjaśniło się kto to sprowadza tirami sadzonki z zachodu. 

-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Ja się na swoje sadzonki wkurzyłem i od wczoraj mają wiatr z wentylatora 24/dobę, do tego "wiatrują" się jeszcze arbuzy:)
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
-
Nie przesadzaj z wentylacją, bo możesz przesuszyć liście przy małej wilgotności w pomieszczeniu, albo będą uszkodzenia mechaniczne przy zbyt silnym wietrze. Chyba, że to za karę. 

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Moje najstarsze są nareszcie po pierwszym "balkonowaniu". Wczoraj tylko 2-3 godziny, dzisiaj powtórka, jutro może u mnie padać, ale potem ma już być lepiej. Folia na namiot naciągnięta, więc mam nadzieję, że w majówkę zostaną wyekspediowane. 

Dorota
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja swoje trzymam już tydzień pod folia,przykryte agrowłokniną, dają radę,w poniedziałek albo we wtorek posadzę je już na miejsce stałe. Dzisiaj ,albo jutor wywiozę z domu sadzonki pomidorów ,przeznaczone do gruntu. Ciężko w tym roku,oj cięzko ,ale muszę zrobić miejsce na parapetach dyniom ,cukiniom ,ogórkom i fasoli i wysianym wczoraj astrom.
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ja moich jeszcze pod folię nie wystawiłam, ale od wczoraj hartowanie mają
codziennie na strychu okna do wieczora otwarte 

- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
U mnie dziś 10 stopni i dość pochmurno, ale wystawiłam pomidorki na taras. Niech złapią trochę świeżego powietrza
Mam prośbę: czy mógłby ktoś doświadczony zajrzeć na wątek o chorobach i szkodnikach pomidorów i spojrzeć na fotki z moją sadzonką? Z góry bardzo dziękuję

Mam prośbę: czy mógłby ktoś doświadczony zajrzeć na wątek o chorobach i szkodnikach pomidorów i spojrzeć na fotki z moją sadzonką? Z góry bardzo dziękuję

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Kurczę w tym roku chyba u wszystkich jest coś nie tak z ziemią, u mnie nie chcą dojść do siebie, część jest fioletowawa mimo że stoją nad kaloryferem i im dogrzewałam gdy się zorientowałam że wieje im od okna, mam duży miks ziemi w wielodoniczce także część np 'pokusa' ma ładne zielone sadzonki i są największe, tak samo wysiane później 'maskotki' i 'betaluxy' w starej ziemi, na dniach planuję przesadzanie aby nie przerosły pojemników także musowo zmienię im ziemię, może się opamiętają.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"