Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Z kroplownikami jest tak że łatwo przelać podłoże, bo nie widać wilgoci na wierzchu stąd mogą być pewne niedobory (wypłukanie lub trudności z przyswajaniem). Proponuję zastosować do kontroli nawadniania przyzwoity tensjometr. Ja ze swoimi liniami kroplująymi miałem pewne problemy właśnie z określeniem ile lać, poza tym one słabo obsługują skrajne korzenie. Pamiętaj, że nawet po dostarczeniu odpowiedniej ilości magnezu zmiany na liściach się nie cofają ale nie pojawiają się nowe.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2019, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękujemy. To zasługa męża. Zrobił wszystko sam poczynając od konstrukcji. No jeżeli chodzi o wietrzenie to tunel w ciągu dnia jest otwarty ( po dwa okna z każdej strony i drzwi na przelot) natomiast na noc zamykamy, czasem zostawiamy tylko okna otwarte. I właśnie nie wiem czy to nie błąd że zamykany. Rano jest wilgotno i to bardzo... Kapie nam z góry, woda scieka po drutach i leci też na krzaki. Fakt pomidory za gęsto posadzone, teraz to widzimy... Jestem nowa na forum ale doczytać o niedobór ach. Analizy gleby niestety nie robiliśmy
-- 2 lip 2019, o 10:14 --
Właśnie myślimy o zakupie jakiegoś urządzenia które pomoże nam jakoś z tym podlewaniem. Żeby to było tak jak trzeba. na razie nie możemy utrafic. Jedni mówią że za mało wody a my sądzimy że raczej jest za dużo...
-- 2 lip 2019, o 10:14 --
Właśnie myślimy o zakupie jakiegoś urządzenia które pomoże nam jakoś z tym podlewaniem. Żeby to było tak jak trzeba. na razie nie możemy utrafic. Jedni mówią że za mało wody a my sądzimy że raczej jest za dużo...
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Niedobór magnezu w roślinie może być też spowodowany nadmierną ilością wapnia w glebie i blokadą pobierania Mg.
min. rolnictwaZamykanie tunelu na noc przyczyną wielu groźnych chorób pomidorów.
Jak masz licznik wody i znasz powierzchnię uprawy to podaj liczby , ktoś pomoże to ocenić. W miare możliwości podaj też typ gleby albo ją opisz.Jedni mówią że za mało wody a my sądzimy że raczej jest za dużo...
-
Tunel ma wymiary 20x6m z tym że pomidor nie jest na całości. Mamy też ogórki szklarniowe i gruntowe. Pomidora jest jakieś 200 krzaków. Jeżeli chodzi o wodę to mamy baniak 1000l i tak upuszczamy z niego na oko właśnie jeśli chodzi o te podlewanie. Krzaki były sadzone w ten sposób że robiliśmy dołek w tej glebie co mamy na całym tunelu i zasypywalismy je kupną ziemią do warzyw. Gleba jest dosyć sucha, jasna. Nie wiem jak to opisać. Po tym podlewanie jest bardzo mokra, chyba aż zbyt mokra. To z zamykaniem tunelu na noc jak to jest? Nawet jak jest zimno to ma być otwarty?
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Przymrozków nie ma, w tym roku ani jednej nocy nie miałem zamkniętego tunelu.
200 krzaków na pierwszy raz, szacun
200 krzaków na pierwszy raz, szacun
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
No tak juz trochę się podłamalismy jak zobaczyliśmy że coś jest nie tak z krzakami... Ale daliśmy planton do wody i krzaczki dziś jakoś wstają. Nie ma tego dużo bo to jakieś 4-5 krzaków. Oby było dobrze
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Nie ma co się załamywać uprawa pomidora to ciągła walka
Przy tej ilości zawsze znajdzie się jakaś plamka, ja mam 30szt i można oszaleć.
Przy tej ilości zawsze znajdzie się jakaś plamka, ja mam 30szt i można oszaleć.
Badanie gleby 2019:
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pomidory i ogórki nie powinny być w jednym tunelu bo mają zupełnie różne wymagania co do wilgotności powietrza. Pomidory wolą powietrze bardziej suche a ogórki nawet lubią jak im trochę kapie po liściach. Różnica temperatur miedzy dniem i nocą musi być co najmniej 10 st. Tak zwykle bywa w naturze i do tego rośliny przyzwyczajały się przez miliony lat. Żadna folia ani chciejstwo ogrodnika tego nie zmieni .
-
No właśnie na przyszły rok będą osobne tunele. Tak ogórki uwielbiają jak się je podlewa. Rosną wtedy w oczach. No wiadomo uczymy się. Mieliśmy kiedyś tunel i pomidorki ale nie w takich ilościach
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Witam.
Dlaczego liście pomidora tak dziwnie się skręcają? Były jak by zrośnięte od tego skrętu..
Dlaczego liście pomidora tak dziwnie się skręcają? Były jak by zrośnięte od tego skrętu..
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wirus, albo fitotoksyczność od środków chemicznych, bądź herbicydów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Albo wsadzone w kupkę np obornika, co jest bardzo prawdopobne. Wybieraj, co Ci pasuje Beti ?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 24 kwie 2019, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zauważyłem zmiany na moich pomidorach, proszę o pomoc co to jest i jak to zwalczyć.
Czy to wciornastek i czy mogę opryskać Bulldoc 025 EC? Zauważyłem, jakieś przecinki na pomidorach ale, ze uprawiam je pierwszy raz po prostu zignorowałem do momentu aż nie zauważyłem zmian na liściach.
https://zapodaj.net/549af0b523f6a.jpg.html
Tu mam betaluxa w gruncie i tez jest na nim coś niepokojącego, czy to zaraza ziemniaczana?
https://zapodaj.net/27a528bfca81e.jpg.html
Proszę o szybka odp to jeszcze dziś zapodam oprysk
Dziękuję z góry Łuki
Czy to wciornastek i czy mogę opryskać Bulldoc 025 EC? Zauważyłem, jakieś przecinki na pomidorach ale, ze uprawiam je pierwszy raz po prostu zignorowałem do momentu aż nie zauważyłem zmian na liściach.
https://zapodaj.net/549af0b523f6a.jpg.html
Tu mam betaluxa w gruncie i tez jest na nim coś niepokojącego, czy to zaraza ziemniaczana?
https://zapodaj.net/27a528bfca81e.jpg.html
Proszę o szybka odp to jeszcze dziś zapodam oprysk
Dziękuję z góry Łuki