Borówka amerykańska - 13 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 13 cz.

Post »

Takie duże borówki trzeba już umieć przycinać inaczej kłopoty gwarantowane. Ja kupuję już tylko malutkie najtańsze i bawię się w ogrodnika. W 3 lata można z krzaczka za kilka zł ,,zrobić" krzak wart kilkadziesiąt zł i więcej. Z p9 sadzę do C5 a w roku następnym do C20 i mamy sadzonkę własną 3 letnią +/- metr. W szkółkach roczne sadzonki pewnie przesadzają do doniczek litrowych a potem w 2 litową i sprzedają jako 3 latki. A możemy sami sobie zrobić 3 latkę wielką i ukorzenioną w następnym roku już obficie owocującą.
Inna opcja to kupienie sadzonki 4 -letniej za 20-30 zł i posadzenie do kasty 45-100 l lub specjalistycznej donicy 35 l do uprawy borówki.
U mnie na wiosną zawsze mają duże sadzonki za 30 zł, 45 zł 57 zł i koło 100 zł. Te duże wyglądają efektownie ale są zazwyczaj za gęste zostały za słabo przycięte. Za 100 zł możemy nabyć ,,minę'' ,którą trzeba będzie umieć rozbroić. Te co u mnie sprzedawali będą wymagały mocnego czyszczenia z 10 minut zabawy przy jednym krzewie. Inaczej będzie drobnica i brak mocnych przyrostów.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to że ciężko wyprowadzić to też myślę że to jak wziąć pod dach kilkuletniego psa ze schroniska. Taka roślina już ma swoje przyzwyczajenia. Trzeba być tego świadomym. Bardziej dodałem jako ciekawostkę że "coś takiego widziałem".

Prywatnie mam podejście żeby się nie pieścić z tymi borówkami więc donice odpadają i sadzone wszystko do gruntu, tylko po prostu zaciekawiło mnie jak Wy to robicie.

Aktualnie mam 35 krzaków i jak będę miał z nich docelowo po 1 kg bez pracy poza ściółkowaniem, sypnięciem nawozu i przycinaniem to będę w zupełności zadowolony z tych 35 kg rocznie.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, dla większych zbiorów trzeba się nachodzić (podlewanie i szybka reakcja na niedobory i szkodniki).
Po wieloletnich próbach ogarnięcia uprawy ponad czterdziestu krzewów borówki i kilkuletniej fascynacji winoroślą naszło mnie na kamczatki.
JK uprawia się jak porzeczkę, czyli praktycznie bez obsługowo. Wczoraj dosadziłem 3 Blizzardy, jutro pójdzie HB. W sumie uzbierało się ponad 30 krzewów.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam jedną aurorę i jedną nieznaną. W smaku spoko ale trzeba się wstrzelić ze zbiorem, kolor w moim przypadku nie oznaczał że już są smaczne a jak są smaczne to opadają łatwo i coś je zjada z ziemi przede mną. Sadziłem też kiedyś jakieś blizzardy z allegro ale przyszły malutkie i całkiem o nich zapomniałem w dużej trawie i poszły na ścięcie przez pomyłkę. Ale temat nie o kamczackiej więc kończę wypowiedź. :wink:
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Wszystko zależy od odpowiedniej ziemi i dostępu do kwaśnej wody gruntowej. W takich miejscach prócz podlewania i sadzenia bez przygotowywania to można sobie sadzić i się nie narobić. W słabszych warunkach nadal się opłaca , ale już zakwaszacze, szykowanie kwater i brak dostępu do darmowego materiału robi się uciążliwe i mniej opłacalne. Tylko dla wielkich borówkojadów. Kamczacka to jest na pewno ciekawa alternatywa dla borówki i zdrowsze. U nas wszyscy ja lubią.
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

Wroniarz,
czyli przed przesadzaniem nie do donic nie zakwaszać gleby, nawet, jeśli tylko taką mam (brak torfu)?
P.S.
Zrobiłem zdjęcia tych moich borówek. Z jednej strony mają zdrewniałe, ale pousychane gałęzie. Z drugiej strony świeże, zielone przyrosty. Czy te zdrewniałe powinienem poucinać, czy jest szansa, że jeszcze odżyją?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym zaraz powycinał i popryskał na grzyba. Ogólnie słabo wyglądają chyba nie mają korzeni za wiele?
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

Czyli nie czekać do wiosny tylko już teraz powycinać?
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zainfekowane pędy wycina się na bieżąco. Mi to wygląda na grzybicze zamieranie pędów.
Po wycięciu porażonych pędów do koloru zielonego poprzesadzałbym największe bidule do co najmniej 20-sto litrowych donic wypełnionych podłożem do borówek lub torfem kwaśnym wymieszanym z ciemnym, próchniczym (np. z pod drzew) piaskiem.
Borówki mają duży potencjał do regeneracji. W tym roku miałem wykopać trzy czteroletnie podobne lichoty ale po nawożeniu obornikiem, dołożeniu warstwy próchnicy leśnej i systematycznym podlewaniu niespodziewanie odżyły i cieszą oczy prawie metrowymi przyrostami.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już sanitarnie tnę końcówki po owocach borówki i wszystko podejrzane pozasychane, można też liche krótkopędy powyłamywać. Borówka wymaga zabiegów sanitarnych. Grzybki zawsze będą ale jak dbamy o krzewy i utrzymujemy je w dobrej kondycji to sobie poradzą.
Te krzewy z tych zdjęć teraz sanitarnie przyciąć, przesadzić a w marcu ciachnąć na 15 cm. Jak nie odbiją to do kosza. Jest taka choroba korzeni i ja mam dwie następne do wywalenia. Brak ukorzenienia i i lichy wygląd bez życia.
Czasami zdarzy się kupić zdrowe sadzonki i posadzić je w rejonie ,,czystym" tam gdzie od dawna nie rosły borówki i nie będzie większych problemów do czasu? U mnie jest niestety wylęgarnia patogenów bo działki 40 letnie. Pamiętam początki mojej działki wszystko rosło i owocowało aż miło ale z czasem szkodniki i choroby opanowały i ten teren i to w dużej mierze dzięki kiepskiej jakości sadzonką z niespodziankami.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy pierwsza z lewej to może być niska Northcountry ? Czteroletnia 60cm wysokości, dojrzewa razem z Darrow, pędy płożące, owoce 0,5-0,8cm raczej płaskie i ciemne.
Obrazek

Nie mogę znaleźć przyczyny problemów Bonifacego, który nie chciał urosnąć przez trzy lata. Korzenie okazały się szczątkowe bez śladów larw i łuszczenia się kory na szyjce.
Dla porównania Bonus sadzony z c1,5 w kwietniu do dziurawego wiadra 15l ma pędy metrowe pomimo kontrolnego owocowania.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Czy to są cechy bluegolda? Niewysoki,dużo pedów wyrasta od ziemi co sezon,pędy nie są sztywne ani grube i lubią się wykładać jak są owoce. Owoce średnie 14-15mm sporo mniejsze od dużego bluecropa. Kiedyś dostałem dwie odpowiedzi jedna to bluegold i druga to opcjonalnie bluecrop. Bluecropa odrzucam ,bo mam obok dwa i inaczej wyglądają i rosną. Macie jakieś zdjęcia bluegold , bo niestety zdjęcia są pomieszane w g..le i sadzonka w doniczce kiepsko mi to obrazuje.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Wroniarz pisze: 20 paź 2023, o 00:14 Nie mogę znaleźć przyczyny problemów Bonifacego, który nie chciał urosnąć przez trzy lata. Korzenie okazały się szczątkowe bez śladów larw i łuszczenia się kory na szyjce.
Jakie jest pH gleby w bezpośrednim sąsiedztwie bryły korzeniowej Bonifacego?
Dostałem kiedyś borówki które bidowały w zasadowej glebie.
Korzenie nie wyszły poza obrys pojemnika w którym były w szkółce.
Dalej były w kwaśnej ziemi.
Nie wyszły ani milimetr poza oryginalną kwaśną glebę.
Posadzone do kwaśnej gleby borówczanej błyskawicznie wykształciły rozległe korzenie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”