Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Moja kolekcja

Post »

Mamba pisze:Ciąg dalszy nastąpi... ;:108
Trzymam za słowo Mambo :D
Wspaniale, ze sie zmobilizowałaś, bo super nowinki pokazałaś :!:
Dałaś mi nadzieje, że i moja Encyclia tak pięknie zakwitnie. (bo przez kilka pochewek kwiat. coś prześwituje :wink: )
Co do jedno... czy dwuliściennych katlejek, to chyba tak bywa, bo moja ma podobnie - psb mieszane.
Ale pączki kwiatowe wydaja jedne i drugie przyrosty, więc nie ma to większego znaczenia dla nas.
Czekam z ciekawościa na kwiaty u Twojej Lc
I jeszcze prawdziwy zachwyt dla miniaturki Phal. Niesamowity kolor kwiatuszków. Są urocze ;:224
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trochę późno odpowiadam :oops: ale dziękuję serdecznie za odwiedziny i pochwały :wit

Czekam niecierpliwie na dalsze kwitnienia, pączki rosną powoli, a część niestety opadła :( Wyraźnie widać brak światła. Katlejka też rośnie i już nie mogę się doczekać kwiatów ;:108
Mam jeszcze do pokazania zaległe zakupy z wrześniowej wystawy w Dreźnie. Trochę czasu minęło i dziś wyglądają one nieco inaczej, bo zdjęcia zrobione były jakiś czas temu.

Phal equestris var. semi- alba, Doritaenopsis Purple Gem, Trichoglottis brachiata i Phal lueddemanniana "Woodlawn x Heidelberg"

[ Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale piękności... Ten equestris... cudo. Taki biały, delikatny niczym płatek śniegu. Fioletowy też cudny. A lueddemaniana niekwitnąca? A Trichoglottisa kiedyś widziałam, ładny był, miał bordowy kwiat nieco podobny do Vandowatych, wyrastający z kątów liści.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, Phal. equestris niestety już przekwitł, ale w końcu spełniło się moje marzenia posiadania go. Doritaenopsis to moje kolejne spełnione marzenie, chociaż miał to być Kenneth Schubert... W starciu obydwu wygrał jednak Doritaenopsis Purple Gem, ze względu na intensywniejszy kolor. Phal. lueddemanniana (również spełnione marzenie) niestety nie kwitnąca, ale nie było kwitnących. Trichoglottis b. ma rzeczywiście kwiaty trochę vandowate, widziałam na wystawie kwitnącego o wysokości chyba 2 metrów :roll: mam nadzieję, że nie przesadziłam z wielkością :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Mamba pisze:Dusiu, Phal. equestris niestety już przekwitł, ale w końcu spełniło się moje marzenia posiadania go. Doritaenopsis to moje kolejne spełnione marzenie, chociaż miał to być Kenneth Schubert... W starciu obydwu wygrał jednak Doritaenopsis Purple Gem, ze względu na intensywniejszy kolor. Phal. lueddemanniana (również spełnione marzenie) niestety nie kwitnąca, ale nie było kwitnących. Trichoglottis b. ma rzeczywiście kwiaty trochę vandowate, widziałam na wystawie kwitnącego o wysokości chyba 2 metrów :roll: mam nadzieję, że nie przesadziłam z wielkością :lol:
Ale są przepiękne... Skąd je wzięłaś? Lueddemaniana była też moim marzeniem, obecnie mam 2 i nie umiem się doczekać kwitnień.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłam je na wystawie w Dreźnie ;:3 Też czekam niecierpliwie na kwiaty ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mambo...przepiękny equetris. Uwielbiam jego kwiatuszki...delikatne i eleganckie i jeszcze do tego maleńkie...
Dtp- też fajowy ma kolorek ;)
mm...musze poszukać jak kwitnie TRichoglottis<nawet z nazwą mam problem hihi> a co dopiero z kwiatami ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Mambo przepiękne nabytki! Dtps to też moje marzenie - może się spełni tak jak Twoje :wink:

Ja oczywiście jak to ja od razu zauważyłam na pierwszej fotce ryczące zwierze :;230 (po prawej stronie na górze kwiat :;230 )
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Cudności ;:138
Mamba a jak jest z pączkami Doritaenopsis Purple Gem?U mnie wszystkie w tej chwili żółkną zanim się otworzą a u Ciebie?
Eech ten brak światła ;:223 Bo to chyba jest powodem?Wcześniej pięknie kwitł,pąków ma mnóstwo ale niestety :(
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Gosiu- Kaisog, jesteś szalona! :D

Agatko, stawiałabym raczej na suche powietrze- moje (liczne) pąki jak na razie (tfu tfu!) niewiele sobie robią z braku światła- a u mnie nad morzem ciągle mgła i ponuro- i rosną w najlepsze. [Oby nie usłyszały... ;)] Więc raczej grzanie- u mnie jest chłodno, nie grzeję jeszcze, ale mam wrażenie że to dla nich lepsze niż kaloryfery.

Mambo- super nabytki, dla mnie doritaenopsis wygrywa- cudo i moje niespełnione marzenie :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agita- u niektórych sie nie da nie grzać...Hmmm... przy -15 stopniach na zewnątrz w mieszkniu pewnie bym zamarzła, gdyby nie kaloryfer :P Ale za to suche powietrze jest "utrapieniem" eh...Dwa razy dziennie dolewam wody do tace a i tak wysycha keramzyt do sucha.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agita naprawdę nie grzejesz ? o łaaaa U nas nawet w dzień jest minus naście więc piec idzie na maxa. Na kaloryferach ręczniki, żeby trochę polepszyć te ciężkie warunki kwiatom, ale niestety nie udaje się :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pochwały ;:180

Gosiu i Agito, życzę spełnienia marzenia o Dtps. Warto poczekać i rozkładać spełnianie marzeń "na raty", bo cóż to by była za przyjemność mieć wszystko naraz :roll:
Gosiu, potwór trafiony super ;:63 Teraz też go widzę ;:108
Agato, u mojego Dtps. dopiero jeden pączek zżókł i oby na tym koniec :| Najbardziej mnie smuci mój Phal. equestris ilocos var alba, który wypuścił pierwszy pęd ze sporą ilością pączków i jak na razie wszystkie opadają :evil: Mam nadzieję, że chociaż jeden zakwitnie :roll: Reszta ma malutkie pączki i jak dotychczas tylko 1 zżółkł. Według mnie powodem ich opadania jest brak światła, bo u mnie wilgotność jest całkiem duża pomimo ostrego grzania.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”