Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki

Post »

Tylko czy przy drobnej plamistości liście nie powinny opadać po porażeniu? U mnie zasychają na drzewie jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Zasychanie następuje od najdalej położonych liści na gałęzi.
Pozdrawiam Janek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bologno - według mnie u Ciebie to brunatna zgnilizna drzew pestkowych :(
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Ok. Dzięki za odpowiedzi. Czyli pewnie bez chemicznego oprysku się nie obędzie żeby drzewko ratować...
Pozdrawiam Janek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Na tym drzewie jest drobna plamistość liści i brunatna zgnilizna.
Co do opadania spokojnie te żółknące liście z czarnymi kropkami zaczną opadać. Bez obaw.
Topsin M 500 SC.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Na drobną plamistość liści u czereśni po zbiorze Syllit/Carpene 65WP, Efuzin 500SC, Delan 700WG,

Rubigan 12EC .
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

Posiadam Score 250ec. Czy oprysk tym środkiem nada się?

Ewentualnie gdzieś jeszcze mam Topsin, Domark, lub Nimrod.

Które z tych środków najlepiej się nadadzą?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na drobną plamistość liści tak ale na brunatną zgniliznę drzew pestkowych (moniliozę ) chyba niema rejestracji . Na moniliozę między innymi Topsin .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To może być zasychanie liści czereśni, następna choroba po kliknięciu w prawą strzałkę. https://sklep.swiatkwiatow.pl/choroby-czeresni/
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Topsinem na przemian ze score ratowałam w tym roku wiśnię North Star wiosna, 3 opryski w trakcie kwitnienia, na poczatku - paki, w pełni kwitnienia i pod koniec jak płatki zaczęły opadać. I jeszcze jeden oprysk w II-giej połowie maja, tak około miesiac przed zbiorem. Gdzieś to wyczytałam ale teraz nie pamiętam gdzie. Udało mi się :heja , ani jednej zgniłki. W ub. roku nie zjedliśmy ani jednego owocu, wszystkie były porażone od rosnacej po sasiedzku brzoskwini. Brzoskwinia poszła pod topór ale wiśnie uparłam się uratować. Tutaj trudno kupić owoce wiśni. Porażonej nie było ani jednej wisienki i zdażyliśmy przed szpakami, ale było sporo zupełnie zaschniętych malutkich. Nie zazdroszczę CI tańcowania z długa lanca wokół tak dużej czereśni. Przerabiałam to jeszcze w Polsce też z taka stara czereśnia. Pewnie musisz wyciać te uschnięte gałazki a jak na którymś konarze masz dużo takich to i konar upitolić. Rany po konarze zasmaruj emulsja z miedzianem albo pasta do zabezpieczania ran. Nie wiem co teraz jest dostępne w Polsce w sklepach ogrodniczych.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p

Post »

No więc będę walczył o zdrowie czereśni scorem i topisem na przemian. Szkoda, że teraz codziennie pada i nie mogę zapoczątkować zabiegów :cry:

Ta czereśnia jest z moją rodziną od początku działki tj. ma około 35 lat. Jest to stare, bardzo duże drzewo, które corocznie obficie plonuje a owoc jest ciemno czerwony i bardzo smaczny.

Właśnie jest to wysokie drzewo naokoło 9 metrów, o bardzo dużej średnicy korony i opryskać wszystko dokładnie to nie lada wyczyn :D Ale mam dość długą lancę plus czasami pomagam sobie jeszcze wchodząc na drabinę, aby dokładnie wierzchołki spryskać.

Taki zabieg na przemienny score/topsin wykonywać co 7 dni czy może częściej albo rzadziej :?: Jest już po zbiorach więc o karencję tutaj nie chodzi, byle drzewku nie zaszkodziło.
Pozdrawiam Janek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

NOWY 83 pisze:Na drobną plamistość liści u czereśni po zbiorze Syllit/Carpene 65WP, Efuzin 500SC, Delan 700WG,
Rubigan 12EC .
Efuzin 500SC, Rubigan 12EC, CARPENE 65WP nie wiem czy te środki są w ogóle w sprzedaży.
Delan 700WG wydaje mnie się, że jest przeznaczony/dedykowany dla sadowników i w małych opakowaniach to go nie uświadczysz.

SYLLIT 65WP na drobną plamistość liści drzew pestkowych jest dostępny i ma takie zastosowanie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Bologno, ja pryskałam tylko wiosna. Teraz już po zbiorach. Wczoraj ogladałam wiśnię, ma piękne zielone liście , ani jednej uschniętej gałazki. :heja Ale u mnie nie było drobnej plamistości, tylko brunatna zgnilizna, a z ta choroba jeszcze nie miałam do czynienia , na szczęście.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bologno , jeśli możesz zacznij od miedzianu po zbiorach , w czereśniach najgroźniejszy jest chyba rak bakteryjny a miedzian bądź miedź w innej postaci (ja przeszedłem na wodorotlenek) opryskuj wszelkie rozgałęzienia konarów i gałązek .
Kanap , Zauważyłem że często jeśli sprzedawca niema preparatu , lub niema pojęcia o co mi chodzi mówi magiczne " wycofane" nie twierdzę że każdy kłamie ale iść na łatwiznę najłatwiej . I też jedna substancja może ukrywać się pod kilkoma nazwami .
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”