Zieloni przyjaciele Kati

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W końcu doczekałam się gwiazdkowych prezentów z Allegro.
Jako pierwsza przed Państwem - Nolina
Obrazek
Drugi mój prezent i drugie marzenie to Kordylina odmiany kiwi
Długo zastanawiałam się czy Wam ją pokazywać, ale co mi tam. Nieszczęścia przecież chodzą po ludziach i to jest całkiem naturalne.
Mój M załatwił mi ją na Amen Ponieważ paczuszka jakimś cudem, zamiast do Nas dotarła do teściowej(widocznie sprzedawca nie przeczytał maila z informacją o m-cu przesyłki) mój Kochany :evil: M wziął ją ze sobą do pracy i prawie na 10 godzin zostawił w samochodzie.Oczywiście otulił ją dodatkowo kocykiem i myślał, że to wystarczy przy temperaturze -15 stopni. Biedaczka zmarzła i nie wiem czy coś mi się uda z niej uratować.
Jestem tak na niego wściekła, że jak mi wejdzie w drogę, to chyba go pogryzę :evil:
Oto Kordylinka, która straciła swoje kolorki, a listki ma dosłownie przezroczyste, tak jak mrożone warzywa, które wyciągacie z zamrażarki. :cry:
Obrazek
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, głowa do góry! Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni ;) daj więc kordylince szansę - jest w dobrych rękach, więc może jeszcze przemyśli sprawę? A nawet jeśli nie, to niech humorek poprawi Ci nolinka. W końcu masz tam w doniczce przepiękne trojaczki!
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Kati-ja ślepota dopiero teraz zobaczyłam ,że jesteś ozłocona-serdecznie gratuluję! :P
Nie martw się-masz teraz okazję dostać coś na przeprosiny za tego zmarzlaka. :wink:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karinko, faktycznie zdrowe nolinki w pewnej części rekompensują stratę . Jednak nie postawiłam jeszcze Kordyliny na straconej pozycji. Cały czas mam nadzieję, że ta mrożonka jakimś cudem odżyje
Basieńko, dziękuję za gratulacje
Nie martw się-masz teraz okazję dostać coś na przeprosiny za tego zmarzlaka
Tak, tak Basiu już sobie w ramach rekompensaty i przeprosin wymyśliłam małe co nieco. Zamówiłam u pana Nalaskowskiego kilka sukulenciaków :twisted: . Jak tylko dojdą i M ich nie zamrozi, to się pochwalę :P
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Jeju,może poczekaj troszkę,niech te mrozy trochę zelżeją! :lol:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basga pisze:Jeju,może poczekaj troszkę,niech te mrozy trochę zelżeją! :lol:
Nie ma mowy Basiu. Już klamka zapadła. Sukulenty zamówione, kasa wpłacona.
Wpłacałam Na Poczcie Polskiej więc (mam taką nadzieję) zanim dojdzie do wysyłki roślin dla mnie, mrozy zelżeją :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Kati-poczta tak działa,że dojdą po mrozach!Ja wierzę,że ta zamarznięta jednak wybije od korzenia.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu neolinka w świetnym stanie dotarła. No a kordylinka mam nadzieję, że odżyje :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Kasiu Nolina piękna :shock: :lol: moje 2 sztuki mój M zalał :twisted:
Kochanie mam nadzieję ,że kordylina odbije i będzie cieszyć oczy .
Kasiu ja mam zapytanie co za pan* Nalaskowskiego*możesz mi coś więcej napisać :lol:
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu nolina cudna,taka gęsta :lol: Ciekawa jestem Twoich nowych sukulentów i trzymam kciuki ,aby dobrze zniosły przesyłkę.
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

Nolinka, a raczej nolinki są fajowe :) Zawsze mi przypominają cebulki ze szczypiorkiem :lol: :lol:
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia1 pisze:Kasiu Nolina piękna :shock: :lol: moje 2 sztuki mój M zalał :twisted:
Kochanie mam nadzieję ,że kordylina odbije i będzie cieszyć oczy .
Kasiu ja mam zapytanie co za pan* Nalaskowskiego*możesz mi coś więcej napisać :lol:
Oczywiście Jadziu, już Ci odpowiadam.
Pan Paweł Nalaskowski to miłośnik i kolekcjoner sukulentów, w tym kaktusów. Ma naprawdę piękną kolekcję, bogatą w pispolite i unikatowe okazy, którą tworzył przez blisko 40 lat. Kupując u niego ma się pewność, że pochodzą z dobrego źródła :D .
A to co sam o sobie pisze
Nazywam się Paweł Nalaskowski, pochodzę z malowniczej miejscowości Żary, położonej w zachodniej części Polski. Od bardzo wielu, bo prawie 40 lat, jestem wielkim miłośnikiem i kolekcjonerem kaktusów. Moja przygoda z tymi fascynującymi roślinami zaczęła się już w pierwszy klasach szkoły podstawowej. W gabinecie przyrodniczym rósł potężny kaktus (echinopsis eyriesii) z setkami odrostów, a ja, zauroczony jego niespotykaną urodą, bardzo solidnie się nim opiekowałem. W ten sposób, bardzo szybko, stałem się dumnym posiadaczem imponującej kolekcji parapetowej, składającej się z kilkudziesięciu echinopsisów. Oczywiście, ku wielkiemu utrapieniu mojej mamy, ponieważ część mojej kolekcji często „ozdabiała” jej śnieżnobiałe firanki. Ale nic już nie zdołało mnie powstrzymać, „bakcyl” został połknięty. Przez te wszystkie lata doskonaliłem praktycznie i teoretycznie technikę uprawy wszystkich gatunków kaktusów, od najłatwiejszych po te wyjątkowo trudne. Poszerzałem swoją kolekcję, aż musiałem postawić koło domu szklarnię. Dzięki temu mogłem zająć się masową hodowlą i sprzedażą tych roślin. Uprawiam i sprzedaję około 200 gatunków .Wśród swoich roślin posiadam między innymi takie gatunki :mamillaria, echinocereus, espostoa, cleistocactus, ferocactus, acanthocalijcium, astophytum, arrojadoa, aztekiuum, ariocarpus, solisia, turbinicarpus, thelocactus, escobaria, thelocactus, neochilenia, eriocactus, dolichothele, gymnocaliycium, parodia, euphorbia, aloes, agave, haworthia, echeweria, lithops, rebutia, [[nazwa-zakazana]] i inne. Siewki kaktusów i sukulentów uzyskiwane są z nasion importowanych z ich naturalnych środowisk (m.in. za pośrednictwem firmy niemieckiej Kohres-Kakteen). Do sprzedaży oferuję dwu-, trzy-, cztero- oraz wieloletnie rośliny w każdych ilościach. Hodowane są bez środków przyśpieszających wzrost, co gwarantuje ich dalszy, prawidłowy rozwój.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się , że nolinka zyskała Waszą aprobatę dziewczyny. :D
Co do kordyliny, to od wczoraj nic się nie zmieniło. Ani drgnie. Stoi taka zflaczała. Ma miękki pęd. Oj czarno to widzę, ale dziękuję za pocieszenie.
Tak na marginesie- może obciąć jej ten pęd i poczekać. Może korzenie nie zmarzły i jakoś się uratuje. Jak myślicie?
Jagódko jak tylko sukulenciaki do mnie dotrą, to zaproszę na sesję zdjęciową i pokażę Wam :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”