Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
Re: Passiflora
Moja była w mieszkaniu , ale to suche powietrze też źle działa straciła wszystkie liście odciełam ją krótko mam nadzieję że zakwitnie może w tym roku.
Witajcie
Ja nie wiem już czy moja passiflora była rzeczywiście przelana czy było jej jednak za zimno. Podłoże przeschło, straciła wszystkie liście, wniosłam ją do domu przycięłam suche badyle, podlewam normalnie i zaczyna puszczać Chyba zostawię już w domu niech sobie rośnie
Ja nie wiem już czy moja passiflora była rzeczywiście przelana czy było jej jednak za zimno. Podłoże przeschło, straciła wszystkie liście, wniosłam ją do domu przycięłam suche badyle, podlewam normalnie i zaczyna puszczać Chyba zostawię już w domu niech sobie rośnie
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kurcze, ja moją passi zostawiłam w chłodnym pokoju na płd oknie, podlewam trochę. Pąki, które zawiązała jesienią zrzuciła, ale powoli puszcza nowe listki. Czuje wiosnę, chyba
Niestety ukorzenione latem trzy młode passi wyniosłam do piwnicy z kaktusami, miało być na chwilę, a zostały do dziś- niepodlewane od listopada zasuszyły liście- mają szansę na przeżycie??
Niestety ukorzenione latem trzy młode passi wyniosłam do piwnicy z kaktusami, miało być na chwilę, a zostały do dziś- niepodlewane od listopada zasuszyły liście- mają szansę na przeżycie??
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
KasiaS możesz zostawić byle z dala od źródła ciepła i w miarę jasnym pomieszczeniu choć pewnie i tak się wyciągną - ale na wiosnę to nie problem
Baryczka nie przekonasz się jak nie wniesiesz do cieplejszego miejsca (byle nie przy kaloryferze) i nie podlejesz i nie poczekasz. Jak nie zaczną odbijać po kilku tygodniach to po nich, ale miejmy nadzieje że jednak coś tam w doniczce przetrwało i odbiją
Baryczka nie przekonasz się jak nie wniesiesz do cieplejszego miejsca (byle nie przy kaloryferze) i nie podlejesz i nie poczekasz. Jak nie zaczną odbijać po kilku tygodniach to po nich, ale miejmy nadzieje że jednak coś tam w doniczce przetrwało i odbiją
pozdrawiam, Gosiek
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla pocieszenia powiem, że u mnie w bilans ofiar tej zimy chyba musze wpisać herbertianę. Nie wiem jak to zrobiłem, ale ją przesuszyłem. Wszystkie podlewałem tak samo, ale ta jedna zeschła na siano. Ech, może jeszcze odbije...
A co zrobić z moja passiflora której liście zaczęły więdnąć,co jest tego powodem?
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
mojej też więdły i żółkły i teraz jest łysa, może one tak mają na zimę
Temat więdnięcia liści w zimę niedawno był poruszany w tym wątku (kilka postów wcześniej)
magda1975 co do odmiany, po kilku zdjęciach rośliny trudno to stwierdzić, można jedynie zgadywać, że może być to np. caerulea, o tym też była tu kiedyś mowa, musiałabyś pokazać zdjęcia podczas jej kwitnienia, jeśli masz, wstaw to chętnie odpowiemy
magda1975 co do odmiany, po kilku zdjęciach rośliny trudno to stwierdzić, można jedynie zgadywać, że może być to np. caerulea, o tym też była tu kiedyś mowa, musiałabyś pokazać zdjęcia podczas jej kwitnienia, jeśli masz, wstaw to chętnie odpowiemy
pozdrawiam, Gosiek
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałem w zeszłym roku w styczniu.
Wykiełkowała jedna roślinka na pięć wysianych nasion.
Ostatnio ją przesadziłem, i przyciąłem czubek.
Widzę, że już wypuszcza nowe pędziki po bokach.
Ciekawi mnie, czy zakwitnie w tym roku.
Wykiełkowała jedna roślinka na pięć wysianych nasion.
Ostatnio ją przesadziłem, i przyciąłem czubek.
Widzę, że już wypuszcza nowe pędziki po bokach.
Ciekawi mnie, czy zakwitnie w tym roku.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A od kiedy planujecie wystawiać swoje passiflory na zewnątrz? a od kiedy na stałe na zewnątrz?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja po przesadzeniu i dodaniu nawozu do podłoża, urosła przez miesiąc jak szalona
22 luty(ciachnąłem ją w tym miejscu, gdzie kończy się podpórka):
A to fotki sprzed kilku dni:
Ciekawe czy zakwitnie w tym roku, czy w następnym.
22 luty(ciachnąłem ją w tym miejscu, gdzie kończy się podpórka):
A to fotki sprzed kilku dni:
Ciekawe czy zakwitnie w tym roku, czy w następnym.
dawidbanan a ja widzę te same zdjęcia i teksty już w drugim wątku o passi
u mnie citrina zaczęła kwitnąć ale ze względu na zbyt jeszcze krótki dzień nie ma siły otworzyć pąków i je zrzuca ale poczuła już wiosnę - to na pewno
u mnie citrina zaczęła kwitnąć ale ze względu na zbyt jeszcze krótki dzień nie ma siły otworzyć pąków i je zrzuca ale poczuła już wiosnę - to na pewno
pozdrawiam, Gosiek