Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżyna bezkolcowa
phrix jaką masz odmianę? Owocami oblepione Dla mnie jeżyna to trochę trudny owoc. Długo dojrzewa i się wybarwia. Ciężko się czeka
Spróbuję puścić tak jeżyny i maliny. Będzie dodatkowy "płot" od sąsiadów. Dziękuję
Znajome są dla mnie nazwy orkan i gazda i możliwe, że właśnie te posadziłam u siebie.
Pozdrawiam
Spróbuję puścić tak jeżyny i maliny. Będzie dodatkowy "płot" od sąsiadów. Dziękuję
Znajome są dla mnie nazwy orkan i gazda i możliwe, że właśnie te posadziłam u siebie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Jola
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Posiadam odmianę Thornfree i odmianę niezidentyfikowaną. Plonowanie uzupełnia się, dzięki czemu jeżyny mam od lata do wczesnej jesieni.
Nigdy nie stwierdziłem problemów z przemarzaniem a bywała w moich stronach temperatura - 27 C. Krzewy bezobsługowe, tylko zbierać owoce
i na wiosnę usuwać stare pędy.
Nigdy nie stwierdziłem problemów z przemarzaniem a bywała w moich stronach temperatura - 27 C. Krzewy bezobsługowe, tylko zbierać owoce
i na wiosnę usuwać stare pędy.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,kama_80 maliny z jeżyną się nie sadzi żle na siebie działają Piotr
Witam
kama_80 nie chciałbym abyś źle to odebrała ,że się czepiam ale pewnie znowu hodujesz robactwo tym razem na jeżynach. Jest takie coś małe ( bodajże szpeciel ) , jak to wejdzie w jeżyny to owoce nie chcą dojrzewać . Długo są czerwone i za cholerę nie przebarwiają się na czarno albo bardzo powoli. Jeżeli tak masz to jedyna rada , wyciąć wszystko przy ziemi , spalić pędy i rok odczekać aż będą nowe pędy . Jest duża szansa pozbycia się szkodnika ale rok bez owocków.
Pozdrawiam Tomek
kama_80 nie chciałbym abyś źle to odebrała ,że się czepiam ale pewnie znowu hodujesz robactwo tym razem na jeżynach. Jest takie coś małe ( bodajże szpeciel ) , jak to wejdzie w jeżyny to owoce nie chcą dojrzewać . Długo są czerwone i za cholerę nie przebarwiają się na czarno albo bardzo powoli. Jeżeli tak masz to jedyna rada , wyciąć wszystko przy ziemi , spalić pędy i rok odczekać aż będą nowe pędy . Jest duża szansa pozbycia się szkodnika ale rok bez owocków.
Pozdrawiam Tomek
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Starałam się nie pryskać niczego chemią. Tym bardziej iż dawni właściciele praktycznie mieli tam trawnik i 2 krzaki agrestu + winogrona. Z malinami poległam. W tym roku będą inne odmiany nasadzone w nowym miejscu. Jako że jeżyny mi się połamały więc i tak muszę je ciąć przy samej glebie. Czy zatem te kikuty można dodatkowo czymś zabezpieczyć? Pędy spalę tak jak paliłam maliny czy truskawkę po cięciu.
Dzięki Piotr za info
Dzięki Piotr za info
Pozdrawiam Jola
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś z was uprawia jeżynę Čačanska Bestrna? Znalazłam o niej info tutaj na str.17 - http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... 1_2014.pdf
Plon z jednego krzewu to ok. 10 kg, czyli na poziomie zbliżonym do Chester, ale owoce są większe i bardziej słodkie, typowo deserowe. Jak na razie problemem jest ograniczona dostępność sadzonek, znalazłam tylko jedną szkółkę posiadającą daną odmianę.
Plon z jednego krzewu to ok. 10 kg, czyli na poziomie zbliżonym do Chester, ale owoce są większe i bardziej słodkie, typowo deserowe. Jak na razie problemem jest ograniczona dostępność sadzonek, znalazłam tylko jedną szkółkę posiadającą daną odmianę.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Proszę jeśli gdzieś dostaniesz te odmianę to daj znać, gdzie można ja kupić.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,nawet nie wiem jaką odmianę posiadam dla mnie ważne są owoce.Dostałem własnie sadzonki wczesnej odmiany zobaczę jak się u mnie sprawdzi piotr
Re: Przesadzanie jeżyny
Witam czy przesadzając teraz jeżynę bezkolcową mogę dać pod nią obornik ?- ponoć jesienią się nie daje bo ma dużo azotu i pobudza roślinę do wzrostu - z drugiej strony jak nie dam to na wiosnę jak to zrobię ?? a mam bbb. słabą glebę - nie wiem jak dobrze wykombinować ?
duduś
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.1
Jak tam podsumowanie sezonu? U mnie zaraz będzie koniec i będę wycinał pędy. Ostatnie owoce, są coraz drobniejsze i z dnia na dzień mniej. Polar dawno zakończył owocowanie. Orkan ma jeszcze trochę. Reuben owocuje i dalej kwitnie, owoce wyborne w smaku, słodsze od innych.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Re: Przesadzanie jeżyny
Możesz. Przysyp go tylko kilkucentymetrową warstwą ziemi, aby nie stykał się z korzeniami. Związki azotu zawarte w oborniku faktycznie pobudziłyby roślinę do wzrostu, ale gdyby był on umieszczony nad korzeniem (wówczas deszcze wypłukiwałyby azot wprost na korzenie jeżyny, co mogłoby pobudzić ją do wzrostu, ale równie dobrze mocno uszkodzić <aż do zamarcia włącznie - chociaż jesienią aż tak drastycznych skutków pewnie by nie było, z uwagi na małą aktywność rośliny>).duduś pisze:Witam czy przesadzając teraz jeżynę bezkolcową mogę dać pod nią obornik ?- ponoć jesienią się nie daje bo ma dużo azotu i pobudza roślinę do wzrostu - z drugiej strony jak nie dam to na wiosnę jak to zrobię ?? a mam bbb. słabą glebę - nie wiem jak dobrze wykombinować ?
pozdrawiam,
jacek
Witaj seedkris. Napisz, proszę, coś więcej o Reubenie; w jakiej rozstawie sadziłeś, czy okrywałeś po ścięciu na zimę, jak przygotowywałeś glebę, jakie podpory, jak prowadzisz, coś o plonach z krzewu jeśli możesz i o wszystkim, co Ci przyjdzie do głowy w związku z uprawą.seedkris pisze: Reuben owocuje i dalej kwitnie, owoce wyborne w smaku, słodsze od innych.
pozdrawiam,
jacek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Dostałem 3 małe sadzonki ostatnią zimą. Wsadziłem do małych doniczek i na widny strych. Wiosną, jak podrosły do większych, 15L. Teraz stoją w namiocie i mają owoce i kwitną. Pędy są wysokie, równe ze mną. Podpory, to bambusowe tyczki, po 3 w doniczce. Owoce są duże i bardzo słodkie. Kwiaty też są większe niż u innych odmian. Trzmiele oblatują je słabo. Z tego powodu spora część owoców jest, taka niepełna. Pędy na zimę wytnę równo z podłożem. Doniczki zadołuje w ziemi na zimę. Ogólnie jestem mile zaskoczony tą odmianą. Mogę ją porównać do jesiennych malin.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris