Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

Rybko dziękuję za linka, pędzę studiować.
A wczoraj pojechałam zobaczyć, jak chłopaki posadzili dynie. Można im tysiące razy mówić, a i tak po swojemu zrobią. Dyńki (1 Atlantic, 1 Jumbo Pink Banana, 2 Table Ace Acorn Squash, 3 Hokkaido) posadzili w odległości 1-1,5 metra od siebie, u stóp skarpy, w grupce drzewek owocowych więc za parę tygodni będą cały czas w cieniu. Miejsca obok do woli, ale dynie musieli akurat tam wetknąć. Żeby z drogi było widać bo tu nikt takich nie hoduje. ;:223 Ależ zła jestem. A jak je będą potem podlewać, to nie wiem, bo w życiu nie da się dojść do miejsca, z którego wyrastają, żeby ich nie podeptać.
A tak w ogóle to dzisiaj u mnie śnieg pada i wieje jak w kieleckim. Dyńki są 500-600 metrów niżej i ponoć tam dzisiaj cieplutko.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tula, może jeszcze można je delikatnie przesadzić. Potem będziecie się męczyć.. i Ty i one. :roll:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku jeszcze tam nie będę nic robiła, ograniczam się do wizyty raz na jakiś czas. Mąż z kumplem robią za "rolników". I za diabła nie dadzą się przekonać do przesadzenia dyniek, już nimi gadałam. Muszą na własne oczy zobaczyć, że to nie jest OK, to za rok posadzą lepiej. Grrr. Truskawki też tak mi posadzili, że trzeba twarzą w zielsko na skarpie się wbijać, żeby je zbierać. A że tu pełno węży, żmij i innego dziadostwa, to sama przyjemność. A jacy dumni byli, że zrobili z truskawek śliczną obwódkę skarpy :;230 Na jesieni córcia idzie do przedszkola, to będę miała w przyszłym roku trochę czasu, żeby tam porobić po mojemu.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Pelasia pisze::wit Nie za wcześnie do gruntu?
Asia
Oczywiście za wcześnie, ale że mi wcześniej skiełkowało coś co myślała, że nie wylezie w takim tempie, to wsadziłam sadzonki. Zrobiłam im mini namiociki foliowe i zobaczymy;) Jak przeżyją do maja to powinno być ok. Teraz dopiero będę siała druga partię do doniczek. [Nie wiedziałam jak będą kiełkować te, co mam 1 raz więc wysiałam wcześniej, w sumie dobrze zrobiłam bo okazało się, że zaprawiane nasiona są beznadziejne. Te bez zaprawy kiełkują ok.]

Tula nie martw się, najwyżej owoce będą mniejsze. Zawsze tez możesz je puścić w górę po skarpie, jak dobrze rozumiem..w truskawki;)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano w truskawki :) Truskawek jest jeden rządek wzdłuż skarpy (na dole), a u góry skarpy jest płot i za nim droga. Jak się dyńki zaczną wspinać to albo zaowocują pod płotem i chłopy to chyba za bilety będą od gapiów kasować albo... rozwalą płot, bo i tak już się ledwie trzyma :D Tak czy siak zapowiada się widowiskowo :)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Tu jest dużo zdjęć, mi. Atlantic Giant, Hokkaido (Uchiki Kuri) i Magdalena, która byłaby pewnie popularna tutaj, a nie wiem, czy jest dostępna: http://www.mobot.org/gardeninghelp/plan ... squash.asp http://www.thetomatogarden.proboards.co ... 029&page=1
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_896d.html
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jutro sieje dynie do doniczek :tan :tan dzisiaj się nasionka moczą
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Ja swoje też wczoraj namoczyłem i dzisiaj sadzę :)
Pierwszy raz będę uprawiał dynię (odmiana 'Bambino'). Chciałbym aby wyrósł jeden pęd i płożył się obok ścieżki w ogrodzie. Na nim maja być owoce. Nie znam za bardzo biologii tej rośliny.
Czy mogę usuwać pędy boczne i czekać na kwiaty na pędzie głównym, czy muszę uszczykiwać dynię, żeby się rozkrzewiła i zawiązały się owoce?
Tomek
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Nic nie uszczykujesz, w przypadku bambino podejrzewam, że również nic nie usuwasz za bardzo, jak chcesz go puścić obok ścieżki radzę przygotować sobie kołeczki, które będziesz wbijał obok pędu, aby w ten sposób go "prowadzić" - żeby nie wylazł na ścieżkę ;)

Gunnar: Magdalena to cucurbita argyrosperma, w Polsce rzadko widywana co nie zmienia faktu, że 1 odmianę widziałam na allegro w tym roku, a drugą sobie ściągnęłam we własnym zakresie. Moja ma dziwaczne pestki:D Długie i chude, z ładnym srebrnym brzegiem [stąd nazwa - argyrosperma /srebrnonasienna, tak to sobie pozwolę mniej więcej przetłumaczyć;)]
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Czy pestki 'Bambino' są jadalne?
Tomek
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście

Ja w tym roku mam po raz pierwszy odmianę Big Max. Czy ta odmiana ma wiele pędów bocznych czy tylko parę?

To moja dynia ozdobna turecki turban http://img228.imageshack.us/img228/4918/zdjcie0242n.jpg

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

tomek-warszawa pisze:Oczywiście

Ja w tym roku mam po raz pierwszy odmianę Big Max. Czy ta odmiana ma wiele pędów bocznych czy tylko parę?
Miałam dwie sztuki, pędy 9m, na każdej tylko jeden owoc mi się zawiązał (28kg, 46kg). jakieś krótkie pędy boczne były, nie ruszałam.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja posialem az 9 nasion dyni big max ;:14 ;:14 ;:14 i jak urosną po 30-40kg to kto to przeje ;:14 ;:14

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”