Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Witaj Moniu! Co to za tulipan biały z różowym muśnięciem ? Masz piękne te tulipany.
Nie widziałam jeszcze miecznicy, bardzo ciekawa roślinka. Ciekawe, czy są inne kolory.
Wiem,że się powtarzam, ale muszę powtórzyć za Aguniadą - Twoje rabaty są bardzo eleganckie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek
Monia, co to jest to pstre? Trzmielina? ślicznie wygląda z fiolecikiem.
Wywrotka kamyków ;:oj - niedługo imieniny i dzień dziecka tylko muszę odpowiedniej osobie podsunąć pomysł :lol: .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Obrazek

Co to za odmiana tulipanów pełnych, ciemnorózowych? Są prześliczne ;:215
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu z tą wywrotką to trochę przesadziłam, przydałyby mi się jeszcze ze 2tony kamyków i problem bardziej tkwi w transporcie bo nie mamy przyczepki ani haka przy samochodzie, niż w pozwoleniu i akceptacji M. A mąż potrzebny jest do tego by wykombinować mi transport i przywieść kamyki. I na tym muszę się właściwie skupić, na przekonaniu go do zrobienia tej czynności i tyle, a może aż tyle, zobaczymy.
Izo nie mam zielonego pojęcia jaka to odmiana, w ogóle to nie znam, żadnej nazwy swoich tulipanów, nie mam do tego pamięci a po drugie większość z nich kupowałam na Święcie Owoców, Kwiatów i Warzyw i nie miały nazw albo nie spisałam. Niektóre nawet były pomylone. Dwa lata temu kupiłam 5 szt dubeltowych fioletowych (wyglądały jak piwonie) i wyrosły żółte dubeltowe, trafiły mi się też zwykłe czerwone, których na pewno nie wybierałam.
Jeśli chodzi o miecznicę to jeśli dobrze pamiętam to P. Grzegorz od bylinek miał jeszcze białą. Do Twojego białego ogrodu jak znalazł ;:224 Jak będę u niego to nie omieszkam sprawdzić.
Asiu jak zwykle masz rację to trzmielina. Wyjątkowo dobrze w tym roku zniosła zimę, ma listki. Przycięłam jej wystające gałązki by bardziej tworzyła kulkę( o trochę nieregularnych kształtach).
Monia tak jak pisałam wyżej nie znam nazw swoich tulipanów. Zastanawiam się czy w tym roku też będą takie pełne. Mam podobną odmianę w ogrodzie w jasno różowym kolorze i tylko pierwszego roku zakwitły ładnie, w kolejnych latach już kwiaty były mniej pełne niestety.
Ale, że cebulki nie są drogie to co roku po trochu dokupuję kolejne.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Soczewko przedwiosenną porą :D
Pisałaś w moim wątku o przycięciu swoich bukszpanów, więc przyszłam popatrzeć na te kulki. A że nie umiałam znaleźć, przeczytałam cały wątek od deski do deski. Zajęło mi to cały wieczór, ale cóż to była za lektura!
Mniejsza o bukszpany, całość jest fascynująca. Dawno u Ciebie nie byłam, a ogród zmienił się niemożebnie. Do tego popadłyśmy w tę sama pułapkę - różaną :D
Mamy identyczny stosunek do róż - mają być zwarte, kompaktowe i kwiaciaste. Najlepiej różowe, choć Twoja 'Flora Danica' bardzo-bardzo niczego sobie. A 'Chippendale' też zamówiłam :;230
Podobnie jak 'Aladdin Palace' i niezmiernie się cieszę, że niechcący trafiłam w taką fajną różyczkę!
'Knirps' dopiero na liście oczekującej.
Jednym słowem - co to się porobiło...
Na dokładkę dziś dostałam listę lilii, które przyszły do mojego zakolegowanego ogrodnika. Ogród mały, więc targają mną sprzeczne emocje. Doszło do tego, że już wcale nie martwi mnie, gdy odkrywam, że wypadła jakaś roślina. Bo to oznacza, że zwolniła się miejscówka :D
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To tak jak ja :D
Ostatnio wywaliłam jałowca.
Ile ja mam miejsca ;:oj
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ula jestem pełna podziwu, że przebrnęłaś przez cały mój wątek zwłaszcza, że nie wiele w nim tak ciekawego gęgania jak u Ciebie. Bukszpanów nie wypatrzyłaś bo jeszcze nie robiłam fotek, a po drugie większość z nich to maleństwa, które jeszcze nieudolnie próbuję zaokrąglać. Mam tylko 2 szt o większych rozmiarach, dostałam w spadku od mamy i też próbuję jakoś nadać im kształt. Jak się ogarnę z porządkami wstawię zdjęcia.
Z różami to nie wiem jak to się stało ale wpadłam jak śliwka w kompot' Miłość na lata.
A jeśli chodzi o wolne miejsca w ogrodzie to nadal ich wiele i nie wiem kiedy uda mi się je na maxa zapełnić

Gosia to dopiero będzie się działo. Pewnie nie jedna róża się tam zmieści.

Uff udało mi się dziś zrobić opryski miedzianem. Lepiej późno niż wcale
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A żebyś wiedziała, że myślę o róży, ale bardziej o cieniolubach.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosiu to pewnie będą królowały żurawki i hosty. Ja w tym roku mam do poprawy moją jedyną "niby cienistą rabatę" Tylko czekam by wszystkie roślinki wyszły z ziemi bo nie pamiętam gdzie co rośnie.

Delikatne oznaki wiosny w moim ogrodzie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Wierzba ! ;:215
Marta
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Pięknie zagęszczona wierzba ;:oj chyba trzeba często ciąć żeby uzyskać taki efekt.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Piękna ta twoja wierzba!
Ja niestety oprysków nie zdążyłam zrobić przez szalejące wiatry a większość róż ma już listeczki, więc chyba za późno :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dorotko możesz opryskać teraz Falcone jest na mączniaka i czarną plamistość.Dopóki się liście nie rozwiną dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”