Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
Jak dla mnie to choroba grzybowa
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Honeymoon
Exotic
Exotic
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
na moich białych pełnych robi się to samo http://img521.imageshack.us/img521/7941/brugmansja3.jpg , czym to leczyc i co w ogóle jest, na razie pryskam miedzianem, ale nie pewności czy dobrze robię?
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adrianie, ale mi nie więdną liście, jeno same kwiaty. Wydaje mi się, że potrzebują troszkę czasu, by się zahartować, bo to była pierwsza taka fala upałów, odkąd otworzyły się pąki.adrianic pisze:Jak podleję rano to do 16 wystarcza tylko te z największą ilością kwiatów to już o 14 mają zwiędnięte liście ale 10 minut po podlaniu jest OK.
Ale teraz co innego mnie martwi, niż jednodniowe kwiaty, mianowicie przyszła burza i znowu połamała mi różową daturę. Dlaczego ona jest taka krucha...
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Czym je nawozisz?Dyshia pisze:Adrianie, ale mi nie więdną liście, jeno same kwiaty. Wydaje mi się, że potrzebują troszkę czasu, by się zahartować, bo to była pierwsza taka fala upałów, odkąd otworzyły się pąki.adrianic pisze:Jak podleję rano to do 16 wystarcza tylko te z największą ilością kwiatów to już o 14 mają zwiędnięte liście ale 10 minut po podlaniu jest OK.
Ale teraz co innego mnie martwi, niż jednodniowe kwiaty, mianowicie przyszła burza i znowu połamała mi różową daturę. Dlaczego ona jest taka krucha...
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Plantofoska + azofoska, w niedużych dawkach co dwa tygodnie mniej więcej... Nie rosną szybko, przyrosty są wręcz niewielkie od momentu wyniesienia na zewnątrz, za to produkują dużo pąków. W zeszłym roku sądziłam, że to wina przenawożenia, gdy każdorazowo po silniejszej burzy zbierałam połamane gałązki, mimo że używałam nawozu do datur zgodnie z zaleceniem...
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Trochę słabo nawozisz - ja nawożę przy każdym podlewaniu połową dawki. Kruchość gałęzi może świadczyć o niedoborze potasu. Potas powoduje szybsze drewnienie i twardnienie tkanek zewnętrznych (przy okazji dobrze odżywia kwiaty, mają większą żywotność i są większe). Ja teraz nawożę NPK 6-18-36 czyli 6% azotu, 18% fosforu i 36% potasu.Dyshia pisze:Plantofoska + azofoska, w niedużych dawkach co dwa tygodnie mniej więcej... Nie rosną szybko, przyrosty są wręcz niewielkie od momentu wyniesienia na zewnątrz, za to produkują dużo pąków. W zeszłym roku sądziłam, że to wina przenawożenia, gdy każdorazowo po silniejszej burzy zbierałam połamane gałązki, mimo że używałam nawozu do datur zgodnie z zaleceniem...
Może również stąd taka krótka żywotność kwiatów u ciebie
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może ktoś mi podpowie, co źle robię bo moje datury nie chcą kwitnąć, liściory wielgachne pisaliście aby obrywać - no to obrywam, nawóz to podsypanie azofoską (dopiero raz im podsypałam, bo boję się aby ich nie popalić) i podlewanie nawozem do datur. Słońce mają od rana do około 16 -17. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby chociaż jedna mi zakwitała
Adrian, nie wiedziałam, że do Ciebie mam tak blisko, jak będziesz miał otwarte, to się zjawię na jakieś zakupy
Adrian, nie wiedziałam, że do Ciebie mam tak blisko, jak będziesz miał otwarte, to się zjawię na jakieś zakupy
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Beatko wszytsko jest w tym wątku...wystarczy poszukać
Bardzo ciekawy wątek, wpisuję się aby nie zgubić
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- Luka85
- 100p
- Od: 8 lip 2012, o 22:32
Witam. Co o tym sadzicie , w zeszłym roku moja datura kwitła na różowy kolor a w tym roku kwiaty są prawie białe.
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz