Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
Trochę mnie postraszyliście...
To kaktus ze świeżej dostawy więc nie powinien jeszcze być zniszczony przez obsługę...
Mówicie, żeby go z tego torfu wygrzebać?
To kaktus ze świeżej dostawy więc nie powinien jeszcze być zniszczony przez obsługę...
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jeśli chcesz go mieć dłużej to tak Ja już w 90% wysadziłem z torfu z czego o dziwo 3 osobniki były w całkiem dobrej, przepuszczalnej ziemi.raistand pisze:Trochę mnie postraszyliście...
Luczek95 - taką proporcję dostałem od Tomka a jak wiemy jest on autorytetem pośród nas ( w większości amatorów) Każdy ma wolną wolę, ja się zastosowałem do jego wskazówek.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
O kurka teraz zwątpiłem ;/
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- Artur89
Ja dla sukulentów daje własnie dawkę 1 : 1, chociaż zawsze troszke więcej żwirku dosypie - zapobiegliwie. Może chodziło ci właśnie o sukulenty a nie kaktusy?luczek95 pisze:O kurka teraz zwątpiłem ;/
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=56 <---- tutaj Baryczka mi napisała że może być taki ;)
No i raczej zostawię taki jaki jest
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
- Artur89
Spoko ja cię nie zmuszam Nie mniej jednak ważne jest, żeby ziemia była przepuszczalna i nie trzymała zbyt długo wilgoci.luczek95 pisze:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=56 <---- tutaj Baryczka mi napisała że może być taki ;)
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
Czy wie ktoś, co to za rodzaj wilczomlecza: taki szary w czarne plamy, butelkowate łodygi, znajduje się pośrodku doniczki.
Pozdrawiam Iza
Moje roślinki - zapraszam
Moje roślinki - zapraszam
To Adromischus festivus
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Wygląda na Adromischus festivus.
Oj, ubiegłeś. Będzie dla potwierdzenia
Oj, ubiegłeś. Będzie dla potwierdzenia
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
odnosnie ziemi-a gdzies znajdujecie gotowa bez zawartości torfu?
Bo ja kilka kiedys z ciekawości kupiłam i obejzałam i wszystko nadawało sie do wywalenia w ogrodzie a nie do kaktusów....
Ja żwiru nie stosuje bo łatwo przydusic rośliny-stosuje keramzyt drobny bo napowietrza mieszanke przez co system korzeniowy sie o wiele lepiej rozwija niz w kamieniach(no i jest lekki) do tego gruby piach i włókno kokosowe które jest obojetne i w przeciwieństwie do torfu moze wielokrotnie byc przesuszane i dalej swietnie wchłania wode. taki miks stosuje absolutnie do wszystkiego od lat tylko proporcje zmieniam zaleznie czy kaktusy czy sukulenty sadze.
Bo ja kilka kiedys z ciekawości kupiłam i obejzałam i wszystko nadawało sie do wywalenia w ogrodzie a nie do kaktusów....
Ja żwiru nie stosuje bo łatwo przydusic rośliny-stosuje keramzyt drobny bo napowietrza mieszanke przez co system korzeniowy sie o wiele lepiej rozwija niz w kamieniach(no i jest lekki) do tego gruby piach i włókno kokosowe które jest obojetne i w przeciwieństwie do torfu moze wielokrotnie byc przesuszane i dalej swietnie wchłania wode. taki miks stosuje absolutnie do wszystkiego od lat tylko proporcje zmieniam zaleznie czy kaktusy czy sukulenty sadze.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Np. w lesie, najlepiej bukowym. Włókno kokosowe też jest materiałem organicznym. Kaktusy w naturze nie rosną w torfie, włóknie kokosowym czy keramzycie a we wietrzejących skałach. Zawsze staram się komponować możliwie nieskomplikowane i proste podłoże. Mam duże ilości roślin i zabawa w jakieś ekstra składniki jest dla mnie zwyczajnie zbędna. Wystarczy zwykły piasek budowlany o odpowiedniej granulacji ziaren. W tym dobrze rosną nawet ariaki.Norel pisze:odnosnie ziemi-a gdzies znajdujecie gotowa bez zawartości torfu?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadziłam z bryłą korzeniową do nieco większej doniczki, do podłoża własnoręcznego, które stosuję do wszystkich innych moich kaktusów. Nie podlewałam, bo to była jesień. Nie mogłam więc zalać ;-) Jestem pewna, że kupiłam już felernego!Artur89 pisze:A podlałaś od razu po przesadzeniu? Bardzo możliwe, że kupiłaś już zaatakowaną np. mszycami korzeniowymi - często je widuje na kaktusach z marketów. Zależy do jakiego podłoża przesadziłaś i ile ją podlewałaś. Jeśli do 'ziemi dla kaktusów' ze sklepu to mogła ci zgnić przy nadmiernym podlewaniu - ta ziemia nadaje się do sukulentów. Jest mało przepuszczalna.takasobie pisze:Podobna mammilaria z Leroy-a mi padła po miesiącu (ususzyła się od środka, ale pewnie najpierw od środka zgniła). Przesadziłam ją delikatnie do odpowiedniego podłoża, niemożliwe jest, że ją uszkodziłam. Musiała mieć feler ze sklepu, trzeba uważać!
A to taka jaką od niedawna ja używam za rada Tomka.:
czyli w proporcji 5 (żwiru - kupiony w Kakadu za 4.20zł '0.8-2mm śr.') i 2 ziemi uniwersalniej (ja używam).
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6