Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Icemenka one powinny byc popikowane az po same liscienie!!! Ja nic nie uszczykuje tylko z kubeczka 0,2 przepikuje do 0,5.
Regulamin się kłania
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepikować o wiele głębiej pod same listki. Można uszczypnac korzonka albo podwinąc w kształt litery "u".Icemenka pisze:jaki powinien być kolejny etap mojej uprawy
szymonj
czy ty czasem podlewasz te pomidorki? Nie wiem czy dobrze dowidze ale tam aż ziemia odstaje od wielodoniczek. Podsuszane pomidory tez maja swój system obronny. Bronią serduszka zasuszajac dolne liscie.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wystarczy poczytać trochę i na powyższe pytania padała niejednokrotnie odpowiedz w wątkach pomidorowych.
Sam jestem początkujący ale swoje przeczytałem śledzę forum od dawna i widzę że rok rocznie tutaj to samo, czyli wszechobecne lenistwo
Dla bardzo leniwych poniżej wszystko o(zdjęcia, filmy, tekst):
-Pikowanie pomidorów:
http://bit.ly/1pAO9V5
http://goo.gl/JwoZSv
-Poparzenie sadzonek/ czy mają wystarczająco słońca/ na jakim oknie trzymać sadzonki/itp. :
sadzonki mogą stać nawet na oknie południowym - dociekliwi mogą poszukać forumowicz gdzieś pisał że sam trzyma na południowym oknie, ma duże doświadczenie - dyskutować nie będę, wierze na słowo.
Gdy mamy okno od południa i robi sie z liśćmi to co powyżej nie stawiajmy bezpośrednio na parapecie bo je ponownie może poparzyć przy pełnym słońcu, wystarczy wtedy postawić na stoliku /czy na czym i co kto woli/ kawałek dalej od okna gdy mocno świeci - wszyscy wtedy będą zadowoleni zwłaszcza pomidory
Pozdrawiam serdecznie
Sam jestem początkujący ale swoje przeczytałem śledzę forum od dawna i widzę że rok rocznie tutaj to samo, czyli wszechobecne lenistwo
Dla bardzo leniwych poniżej wszystko o(zdjęcia, filmy, tekst):
-Pikowanie pomidorów:
http://bit.ly/1pAO9V5
http://goo.gl/JwoZSv
-Poparzenie sadzonek/ czy mają wystarczająco słońca/ na jakim oknie trzymać sadzonki/itp. :
sadzonki mogą stać nawet na oknie południowym - dociekliwi mogą poszukać forumowicz gdzieś pisał że sam trzyma na południowym oknie, ma duże doświadczenie - dyskutować nie będę, wierze na słowo.
Gdy mamy okno od południa i robi sie z liśćmi to co powyżej nie stawiajmy bezpośrednio na parapecie bo je ponownie może poparzyć przy pełnym słońcu, wystarczy wtedy postawić na stoliku /czy na czym i co kto woli/ kawałek dalej od okna gdy mocno świeci - wszyscy wtedy będą zadowoleni zwłaszcza pomidory
Pozdrawiam serdecznie
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
szymonj nie wpadaj w panikę, jeśli to poparzenie to nic wielkiego się nie stało, będą żyć, aby uniknąć kolejnych poparzeń powieś/przyczep/przyklej np. gęstą firankę do szyby.
Ziemię masz totalnie suchą, należy uważać aby nie przelać ale "picie" muszą mieć.
Są wyciągnięte - bez pikowania słaba będzie z nich rozsada, możesz próbować do tych samych pojemników ale zakop po liścienie. I kontroluj czy nie pojawią się niedobory (ja swoje pikuję do kubków 0,4-0,5l).
Icemenka - jak pisali poprzednicy są źle przepikowane - powinny być po same liścienie w ziemi. To "uszczypywanie od góry" nie mam pojęcia skąd wytrzasnęłaś, może chodziło o korzeń..?
Tak czy inaczej kolejny etap to przepikowanie (tym razem po liścienie) do większych pojemników (jeśli chcesz mieć ładną rozsadę).
Ziemię masz totalnie suchą, należy uważać aby nie przelać ale "picie" muszą mieć.
Są wyciągnięte - bez pikowania słaba będzie z nich rozsada, możesz próbować do tych samych pojemników ale zakop po liścienie. I kontroluj czy nie pojawią się niedobory (ja swoje pikuję do kubków 0,4-0,5l).
Icemenka - jak pisali poprzednicy są źle przepikowane - powinny być po same liścienie w ziemi. To "uszczypywanie od góry" nie mam pojęcia skąd wytrzasnęłaś, może chodziło o korzeń..?
Tak czy inaczej kolejny etap to przepikowanie (tym razem po liścienie) do większych pojemników (jeśli chcesz mieć ładną rozsadę).
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Icemenka,Szymon- poczytajcie trochę forum,ten temat i o produkcji rozsady- gdzieś był też link do filmiku instruktażowego ,jak pikować wybiegniete pomidory.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Jeżeli nie chcecie chorób grzybowych a w miare malo chemicznie to jedna tabletka aspiryny 500 mg rozpuścic w wodzie wsypać nasiona i odczekać minimum 12 h ale najlepiej 24 h. Zaprawa gotowa. I warto ziemie spryskać przy okazji też odkazi.
Testowalam i skutek bardzo dobry !
Testowalam i skutek bardzo dobry !
Primum non nocere
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
A jak zapylić pomidora ?? Bo u mnie owadów nie bedzie...
Primum non nocere
O, to masz pecha
sachel
http://www.koppert.pl/zapylanie/uprawy- ... o/pomidor/Pomidor (Lycopersicon esculentum) posiada obupłciowe, samopylne, zwisające w dół kwiaty.
sachel
Pomyliłaś strony świata. Na parapecie północnego okna.sachel pisze:dociekliwi mogą poszukać forumowicz gdzieś pisał że sam trzyma na południowym oknie, ma duże doświadczenie - dyskutować nie będę, wierze na słowo.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jednak może drodzy forumowicze- pomidoromaniacy zaczną czytać, nim zadadzą jakieś pytanie?
Aż strach się bać, co się tutaj będzie działo, jeśli niektórzy pytają o sprawy tak absolutnie podstawowe,
jak pikowanie, sadzenie, zapylanie. To wszystko są informacje dostępne na forum.
Jest spis treści dla ułatwienia.
Może dość chodzenia na skróty i może warto jeszcze trochę się dokształcić?
Przypomnę ponad to, że takie działanie jest niezgodne z Regulaminem forum - CZĘŚĆ II. OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKA
moderator
Aż strach się bać, co się tutaj będzie działo, jeśli niektórzy pytają o sprawy tak absolutnie podstawowe,
jak pikowanie, sadzenie, zapylanie. To wszystko są informacje dostępne na forum.
Jest spis treści dla ułatwienia.
Może dość chodzenia na skróty i może warto jeszcze trochę się dokształcić?
Przypomnę ponad to, że takie działanie jest niezgodne z Regulaminem forum - CZĘŚĆ II. OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKA
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Słyszałem, że dzieci bardzo dobrze zapylają pomidory Wystarczy, że przebiegną kilka rundek po tunelu, to skutecznie poszturchają krzakiKASIA pisze:A jak zapylić pomidora ?? Bo u mnie owadów nie bedzie...
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
W tunelu wystarczy potrząsnąć co jakiś czas krzewami, pomidory nie potrzebują owadów do zapylenia. W gruncie powiew wiatru sam to za nas zrobi.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Tak, pomyliłem, było późno po pracy wróciłem - co innego myślałem a o innej stronie świata napisałem z rozpęduforumowicz pisze:
...
sachel
Pomyliłaś strony świata. Na parapecie północnego okna.sachel pisze:dociekliwi mogą poszukać forumowicz gdzieś pisał że sam trzyma na południowym oknie, ma duże doświadczenie - dyskutować nie będę, wierze na słowo.
notabene jestem "chłopcem", każdemu zdarza się pomylić
A żeby zapylić nawet kilkadziesiąt krzaków, wystarczy kilka chwil - przejść /po tunelu/ i potrząsnąć każdy krzak delikatnie i voila, nie trzeba zatrudniać "pszczół"
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Pszczoły raczej niechętnie idą na pomidory. Ja w zeszłym roku obserwowałem trzmiela który regularnie prawie z zegarkiem w ręku przylatywał na moje pomidory i latał po wszystkich kwiatach.
Był takim trzmielem dyżurnym
Był takim trzmielem dyżurnym
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.