Chleb żytni domowy na zakwasie
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Przepraszam, nie mogę już edytować. Wklejam w kolejności w jakiej być powinny.
Dym z komina
http://naforum.zapodaj.net/142338088644.jpg.html
Całość
http://naforum.zapodaj.net/cb1665e3e263.jpg.html
Dym z komina
http://naforum.zapodaj.net/142338088644.jpg.html
Całość
http://naforum.zapodaj.net/cb1665e3e263.jpg.html
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój zakwas przestał w lodówce do wczoraj od zrobienia, ale był dobry i miał miły zapach Właśnie piekę chlebek, ale nie sądzę, że się uda, później wrzucę fotkę co mi wyrosło
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Więc chleb wyszedł, wklejam to co zostało
Miałam taki przepis:http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/
ale...nie wyszedł mi jak na obrazkach, miałam inne ciasto, ponadto chyba za mało je wyrobiłam bo w środku za słabo się wypiekł, ale pierwsze koty za płoty Ale był smaczny, i chlebowy
Miałam taki przepis:http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/
ale...nie wyszedł mi jak na obrazkach, miałam inne ciasto, ponadto chyba za mało je wyrobiłam bo w środku za słabo się wypiekł, ale pierwsze koty za płoty Ale był smaczny, i chlebowy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wcześniej przedstawiałam mój piec i wędzarnię. Były jeszcze w powijakach. Obecnie budowa jest już ukończona. Wygląda tak
Pieczemy chleb, ciasta, bułki, mięso, ziemniaki i wszystko co się do tego nadaje. Doskonała z pieca wychodzi babka ziemniaczana i pizza.
W minioną sobotę upiekłyśmy z córką bułki i drożdżówkę:
Jak co miesiąc odbyło się wędzenie kiełbasy. Tym razem z dzika z małym dodatkiem wieprzowiny.
Jesteśmy bardzo zadowoleni z posiadania pieca i wędzarni. Aura sprzyja, więc ciągle coś pitrasimy i większość potraw znika bezpośrednio po ich wyjęciu. Zapach unosi się po całym ogrodzie. Elwis za punkt honoru przyjął obronę mienia wraz z zawartością.
Pieczemy chleb, ciasta, bułki, mięso, ziemniaki i wszystko co się do tego nadaje. Doskonała z pieca wychodzi babka ziemniaczana i pizza.
W minioną sobotę upiekłyśmy z córką bułki i drożdżówkę:
Jak co miesiąc odbyło się wędzenie kiełbasy. Tym razem z dzika z małym dodatkiem wieprzowiny.
Jesteśmy bardzo zadowoleni z posiadania pieca i wędzarni. Aura sprzyja, więc ciągle coś pitrasimy i większość potraw znika bezpośrednio po ich wyjęciu. Zapach unosi się po całym ogrodzie. Elwis za punkt honoru przyjął obronę mienia wraz z zawartością.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7428
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Upiekłam chleb mieszany, żytni + mąka pszenna, na zakwasie + troszkę drożdży, bo miałam mało zakwasu.
Chciałam w ogóle taki chleb ciemny. Wiem, że to osiąga się poprzez karmel i ja zrobiłam ten karmel.
Jednak chyba za mało bo nie jest ciemnobrązowy. To ile trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?
Fotkę chyba jutro zrobię jak już go ukroję.
Chciałam w ogóle taki chleb ciemny. Wiem, że to osiąga się poprzez karmel i ja zrobiłam ten karmel.
Jednak chyba za mało bo nie jest ciemnobrązowy. To ile trzeba dać tego karmelu, żeby wyszedł taki ciemny?
Fotkę chyba jutro zrobię jak już go ukroję.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- koniczynka2014
- 1000p
- Posty: 1006
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Toruń
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jolu, może za dużo mąki pszennej a za mało żytniej ? Ja nigdy nie daję karmelu i wychodzą ciemne.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7428
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
W miarę wystygł ( piekłam go w żeliwnym garnku z pokrywą, więc właściwie jeszcze ciepławy) i okazało się, że nie jest tak źle.
On nie jest z mąki razowej bo taka mi się skończyła, dodałam trochę otrąb i chciałam po prostu zobaczyć jak to jest z tym karmelem.
Z tym że upaliłam miodu trochę, nie cukru.
Bardzo smaczny
Koniczynko, tak po prawdzie, nie wiem jak może wyjść inaczej ciemny. Bo piekłam grahamy z mąki razowej pszennej, ale one ciemne też nie są, jak to pszenne grahamy.
On nie jest z mąki razowej bo taka mi się skończyła, dodałam trochę otrąb i chciałam po prostu zobaczyć jak to jest z tym karmelem.
Z tym że upaliłam miodu trochę, nie cukru.
Bardzo smaczny
Koniczynko, tak po prawdzie, nie wiem jak może wyjść inaczej ciemny. Bo piekłam grahamy z mąki razowej pszennej, ale one ciemne też nie są, jak to pszenne grahamy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Melasa też przyciemnia chleb. Lubię piec chleb z melasą.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dla ciemnego koloru chleba dodaję parzoną kawę zbożową, napar i fusy, nie dodaje słodyczy jak karmel czy melasa, to też ziarno, tyle, że upalone. Jak piekę ozdobne chleby pszenne to daję kakao.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mnie taki chleb się niestety nie udaje..albo to wina piekarnika albo zakwasu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2476
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Opisz dokładnie jak postępujesz i co to znaczy ,że Ci się nie udaje to może wtedy coś się zaradzi . Jeśli nie mając wprawy chcesz zrobić od razu np .chleb w 100% żytni z mąki razowej to się nie dziwię ,że nie wychodzi.grass231 pisze:Mnie taki chleb się niestety nie udaje..albo to wina piekarnika albo zakwasu