A co z sadzeniem lilii na miejscu po mieczykach? Dodam, że mieczyki złapały wciornastka, w tej chwili je usuwam, bo ogólnie były bardzo marne, może dlatego, że wyprzedażowe. Chcę kupić porządnej jakości cebulki w przyszłym roku i posadzić je w innym miejscu, a na tym teraz lilie. Może nie powinnam?Yvona pisze:Przekonałam się, że lilie i mieczyki to rzeczywiście nieodpowiednie towarzystwo. W miejscu, gdzie rósł mix-i mieczyki, i lilie, żaden z tych pierwszych nie tylko nie zakwitł, ale nawet nie miał kłosa Lilie jako tako dały radę, aczkolwiek szału też nie było.
Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.2
Szaleństwo te wasze mieczyki, aż szkoda,że już po sezonie. Trochę się zniechęciłam w tym roku: z szesnastu cebul mam jednego, kwitł w sierpniu, gdy byłam na urlopie i końcówkę tylko mogłam podziwiać, nie wycięłam do tej pory kwiatostanu bo go zdominowały kosmosy i zapomniałam o nim, czyli na młode przybyszowe cebulki nie mam co liczyć......czy wykopać go w dni kwiatowe?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Nie zgodzę się - u mnie sezon jeszcze trwa:
Wykopuję mieczyki w dni suche, kiedy ziemia obeschła już po ostatnim deszczu. Łatwiej wtedy od razu po wykopaniu oddzielać bulwy mateczne i zbierać przybyszowe.
Dam jeszcze czas "dzieciom" na podrośnięcie i przewiduję wykopki na początek października. Podobno ma się wtedy rozpocząć polska złota jesień.
Pozdrawiam
Adam
Wykopuję mieczyki w dni suche, kiedy ziemia obeschła już po ostatnim deszczu. Łatwiej wtedy od razu po wykopaniu oddzielać bulwy mateczne i zbierać przybyszowe.
Dam jeszcze czas "dzieciom" na podrośnięcie i przewiduję wykopki na początek października. Podobno ma się wtedy rozpocząć polska złota jesień.
Pozdrawiam
Adam
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zakwitł mi po dłuuuugim czasie mieczyk różowy w ciapki, reszta jego rodzeństwa już dawno produkuje się na cebulki. Jeszcze nigdy tak mi się nie zdarzyło.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Jeszcze jeden spóźniony
Taki miły widok dziś zobaczyłam po wykopaniu kontrolnie jednego mieczyka
I pytanie do znawców tematu: w czym po wykopaniu wymoczyć cebule przeciwko wciornastkom? Chciałabym, aby to było coś systemicznego/układowego, bo Kaptan jest chyba powierzchowny? Czy Confidor 200 SL pomoże?
Taki miły widok dziś zobaczyłam po wykopaniu kontrolnie jednego mieczyka
I pytanie do znawców tematu: w czym po wykopaniu wymoczyć cebule przeciwko wciornastkom? Chciałabym, aby to było coś systemicznego/układowego, bo Kaptan jest chyba powierzchowny? Czy Confidor 200 SL pomoże?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Czy przybyszowe tegoroczne sadzić w tym roku czy nie?
Wykopywać mieczyki czy jeszcze poczekać?
bo kwitną jeszcze
bo kwitną jeszcze
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Marcin moje już od tygodnia się suszą . Dzisiaj rano był u mnie pierwszy przymrozek. Ja na Twoim miejscu bym wykopał.
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Mnie też był przymrozek.Jutro chyba sie zabieram za wykopanie mieczyków!
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Reniusia czas najwyższy . Ja przekopałem już miejsce po mieczykach i dałem obornika W tym roku porosły mi wielkie cebule dzięki nawożeniu .
Ponawiam pytanie i prośbę o odpowiedź.
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
Jeżeli w zimie będą mrozy to zmarzną. Ja osobiście zawsze sieję lub sadzę na wiosnę. Wtedy mam gwarancję że będą ładnie rosły.
Joanna
magda1975 cebule mieczyków czy to przybyszowe czy duże sadzi się wiosną , po co ryzykować zmarznięciem cebulek
Cebule mieczyków wielkości pięciogroszówki mogą nawet w tym samym roku zakwitnąć , jeśli będą miały żyzną ziemię , a jeśli posadzisz
wielkości zielonego groszku to jesienią wykopiesz takie przynajmniej jak pięć groszy .
Cebule mieczyków wielkości pięciogroszówki mogą nawet w tym samym roku zakwitnąć , jeśli będą miały żyzną ziemię , a jeśli posadzisz
wielkości zielonego groszku to jesienią wykopiesz takie przynajmniej jak pięć groszy .