To się nazywa plantacja ja mam jeden duży krzak ..... zimą przesadzony bo dostałem od wujaszka listki się juz pojawiły wiec bedzie rósł dokupić muszę z dwa krzaki.hafciarz pisze:Ja mam 12 odmian rosyjskich i kanadyjskich po kilkaset krzaczków każdej to zdam relacje . Wszystkie roczne kanadyjki w tym roku będą Ci owocować . Oczywiście po kilkanaście owoców na krzaczku.
Jagoda kamczacka cz. 2
- buum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Łatwo się rozmnaża ze świeżych nasion, bez stratyfikacji. Można sobie namnożyć ze smacznych owoców i tysiące
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powtarzają cechy odmiany? Smak, pokrój, wielkość owoców?
Katarzyna. Ogród po wiejsku
Doria to zabawa dla pasjonatów, hobbystów i dla selekcjonerów. Tu link do takowej osoby, która akurat nasiona dostała też z Polski http://bluehoneysuckle.blogspot.ca/sear ... -results=7
Jagodę z nasion można ocenić i ew przeprowadzić selekcję po 3-4 latach. W linku warto popatrzeć na 2010 i 11 rok
Jagodę z nasion można ocenić i ew przeprowadzić selekcję po 3-4 latach. W linku warto popatrzeć na 2010 i 11 rok
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Cała rodzina u nas lubi jagody więc posadziliśmy kilka habuum pisze:To się nazywa plantacja ja mam jeden duży krzak ..... zimą przesadzony bo dostałem od wujaszka listki się juz pojawiły wiec bedzie rósł dokupić muszę z dwa krzaki.hafciarz pisze:Ja mam 12 odmian rosyjskich i kanadyjskich po kilkaset krzaczków każdej to zdam relacje . Wszystkie roczne kanadyjki w tym roku będą Ci owocować . Oczywiście po kilkanaście owoców na krzaczku.
Z nasion raczej tworzy się nowe odmiany . Każdy krzaczek z siewu będzie inny z innymi cechami .
Kamczatkę rozmnażamy z pędów zielonych po zbiorach owoców . Rozmnażają się podobnie jak np. powojniki itp
Tak zastanawiam się czy można by i w jakim sposób rozmnażać ją z pędów zdrewniałych ?
Ewentualnie z zielnych przed zbiorem ? Na skalę hurtową?
Rozmnażam przez sadzonki zielne po zbiorze i faktycznie zdaje to egzamin.
Ewentualnie z zielnych przed zbiorem ? Na skalę hurtową?
Rozmnażam przez sadzonki zielne po zbiorze i faktycznie zdaje to egzamin.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja robiłem sadzonki jak owoce zaczęły dojrzewać. Tak pierwsza połowa czerwca. Ukorzeniają się szybko i w wysokim procencie. W następnym roku większość zakwita (kwiaty usuwam).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja chcesz mieć maksimum kg z krzaka to bym polecał odmiany: Aurora, Borealis, Indygo Gem i Honeybee i do tego te odmiany mają słodki smak i nie opadają.
Tak,nie musisz do nich kupować zapylaczy. Kolega akurat wybrał takie odmiany co się zapylają wzajemnie.
Widzę, że moje Jagody kamczackie zaczynają puszczać listki na końcach gałązek
U mnie na odmianach kanadyjskich pojawił się kwiatek.
Moje to Atut i Duet ;) chyba jako pierwsze w moim ogrodzie z roślin będą miały liście