W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Post »

Ginka na pewno są to kury a wciągnęła ją na spaghetti ;:306

Obrazek

to moje darmozjady ;:14

Aniu nieraz stoję i je obserwuję, bo to dla mnie atrakcja szczególnie teraz w zimie :D Ja kupuję od zaprzyjaźnionego rolnika i w całości i śrutowane. Cała kukurydza zostawała nie tknięta :? a u sąsiadki zjadają :wink:
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, piękne stadko :) I piękny kogutek Sussex :)
Ja też na moje mogę patrzeć godzinami :) Nawet kiedyś powiedziałam mężowi, że chcę hamak w zagrodzie dla ptaków ;:215 To bym sobie leżała i oglądała moje ślicznotki :D
ania
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tylko wiesz czym się to kończy stoją naprzeciwko mnie tak jak na zdjęciu i czekają co im wrzucę ;:306
Dziękuję za pochwałę stadka, a kogutka (i kurkę) dostałam od właśnie zaprzyjaźnionego rolnika od którego kupuję ziarno i który wybudował mi kurnik ;:333
annorl1
200p
200p

Post »

Ja jak idę do kur na dłuższe, że tak powiem "przesiadywanie" i "gapienie się", to biorę dla nich torebkę płatków owsianych :D Zawsze staram się mieć w domu zapas, bo raz że zdrowe, a dwa kury i kaczki bardzo je lubią ;:108
ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Jak byłam mała, dziadek kupił kilka kilkutygodniowych "kurek" (co się potem okazało były chyba 4 koguty i 2 kurki), z siostrą podzieliłyśmy się tymi dwiema kurami :lol: , ona miała teraz mi się przypomniało białą rosę ;:108 ...a ja miałam "złotopiórą" :lol: , była smukła i biało-złota :D (a tak na serio, jak tak o tym myślę to mam wątpliwości czy to była kura :;230 , bo miała piękne długie pióra na szyi :lol: ).

Przeczytałam teraz, że rzęsa wodna zawiera więcej białka niż soja :shock: "6,8% do 45%", chyba muszę znaleźć jakiś szeroki pojemnik i pożyczyć woreczek rzęsy z pobliskiego rowu przydrożnego :lol: (wrzuciłabym do stawu retencyjnego, gdyby nie buszowały tam ławice wygłodniałych ryb).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
_fox_

Post »

Aniu jest 35 niosek, dwóch panów i jedna brojlerka ;:306 która też podobno zaczęła nieść :uszy ale ona szersza niż wyższa ;:306

OOO Ginko jutro idę z siatką na rzęsę, dziś byłem na trawie i widzę że w bajorku zielono.

Marysiu z tego co widzę u siebie to jarzębate niosą małe jajka ;:174
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Ale Ci teraz nieziemsko zazdroszczę ;:215 , cieszę się że moje skakanie po stronach coś tu wnosi :wit (tylko musiałbyś ją ususzyć, bo to % przy suszu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

annorl1
Płatki owsiane błyskawiczne czy normalne, rozumiem, że surowe bez gotowania.
annorl1
200p
200p

Post »

Joanno, płatki daję takie jakie akurat mam. Ostatnio np. była promocja w Biedronce na płatki owsiane za pół kilograma jakoś 1.30zł. Wzięłam wszystko co zostało, czyli 6 opakowań błyskawicznych i 10 górskich. Osobiście wolę górskie, bo kury mniej zmarnują :) Aha i płatki oczywiście surowe podaję, sypię im prosto z torebki ;:108
Fox, moja ciotka miała kiedyś zostawioną jedną kurkę blojlerkę, to ogromne jajka niosła w porównaniu do zwykłych niosek :) Miała ją prawie 3 lata, ale w zeszłym roku lato było upalne, kura była tłusta i ciotka ją zabiła, bo upały dodatkowo ją męczyły. Kura co i raz przysiadała i ledwo oddychała.
A kurek masz trochę :) U mnie jak zaczną się nieść już ostatnie młode, to niosek będzie 37, o ile się nie mylę :P
Co do rzęsy wodnej, u mnie nie ma nic takiego...
ania
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Część kur się pierzy ,czytałam że nie można im podawać im witamin.Jak to jest ? Prawda to czy fałsz. ;:131
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
_fox_

Post »

Myślę o powiększeniu stadka i automatycznie powierzchni wybiegu, ostatecznie to do 80-ciu niosek można trzymać bez żadnych konsekwencji prawnych.
Rzęsę dziś przyniosłem i zobaczę za godzinkę co one z nią zrobiły
annorl1
200p
200p

Post »

Basiu, nie wiem, nigdy nie słyszałam o tym, aby pierzącym się kurom zabrać witaminy. Moje niezależnie od tego czy się pierzą, czy niosa, czy to jeszcze młode, dostają witaminy.
Jacku, no to spore stadko się szykuje :) Rozumiem, że jak aż tak chcesz powiększyć, to masz zbyt na jajka :)

U mnie chętnych na wiejskie eko jajka przybywa, więc też trzeba będzie chyba pomyśleć o zwiększeniu stadka, ale nie dużo :) Czasami, to ludzie muszą w kolejce czekać na jajka, bo mam listę zamówień i ludzie dostają po kolei :) A czasami od ręki się sprzedaje :)
ania
_fox_

Post »

W sumie to lepiej jajka schodzą niż rośliny ;:306 trochę po sąsiedzku ale i na targ mam 10 min drogi, zapisów jeszcze nie robię ale kto pierwszy to lepszy. Co prawda co niektórych zniechęca cena, ale jajka są bankowo swojskie. Ale byli i tacy co przychodzili posłuchać czy faktycznie kogut pieje ;:306 ;:306 bo nie wierzyli ;:108

Rzęsa powoli znika ale kurki muszą się przyzwyczaić do czegoś nowego.

Takie porównanie ;:306 S,L,XLObrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”