W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3
Ginka na pewno są to kury a wciągnęła ją na spaghetti
to moje darmozjady
Aniu nieraz stoję i je obserwuję, bo to dla mnie atrakcja szczególnie teraz w zimie Ja kupuję od zaprzyjaźnionego rolnika i w całości i śrutowane. Cała kukurydza zostawała nie tknięta a u sąsiadki zjadają
to moje darmozjady
Aniu nieraz stoję i je obserwuję, bo to dla mnie atrakcja szczególnie teraz w zimie Ja kupuję od zaprzyjaźnionego rolnika i w całości i śrutowane. Cała kukurydza zostawała nie tknięta a u sąsiadki zjadają
-
- 200p
- Od: 20 maja 2009, o 11:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, piękne stadko I piękny kogutek Sussex
Ja też na moje mogę patrzeć godzinami Nawet kiedyś powiedziałam mężowi, że chcę hamak w zagrodzie dla ptaków To bym sobie leżała i oglądała moje ślicznotki
Ja też na moje mogę patrzeć godzinami Nawet kiedyś powiedziałam mężowi, że chcę hamak w zagrodzie dla ptaków To bym sobie leżała i oglądała moje ślicznotki
ania
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Tylko wiesz czym się to kończy stoją naprzeciwko mnie tak jak na zdjęciu i czekają co im wrzucę
Dziękuję za pochwałę stadka, a kogutka (i kurkę) dostałam od właśnie zaprzyjaźnionego rolnika od którego kupuję ziarno i który wybudował mi kurnik
Dziękuję za pochwałę stadka, a kogutka (i kurkę) dostałam od właśnie zaprzyjaźnionego rolnika od którego kupuję ziarno i który wybudował mi kurnik
-
- 200p
Ja jak idę do kur na dłuższe, że tak powiem "przesiadywanie" i "gapienie się", to biorę dla nich torebkę płatków owsianych Zawsze staram się mieć w domu zapas, bo raz że zdrowe, a dwa kury i kaczki bardzo je lubią
ania
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jak byłam mała, dziadek kupił kilka kilkutygodniowych "kurek" (co się potem okazało były chyba 4 koguty i 2 kurki), z siostrą podzieliłyśmy się tymi dwiema kurami , ona miała teraz mi się przypomniało białą rosę ...a ja miałam "złotopiórą" , była smukła i biało-złota (a tak na serio, jak tak o tym myślę to mam wątpliwości czy to była kura , bo miała piękne długie pióra na szyi ).
Przeczytałam teraz, że rzęsa wodna zawiera więcej białka niż soja "6,8% do 45%", chyba muszę znaleźć jakiś szeroki pojemnik i pożyczyć woreczek rzęsy z pobliskiego rowu przydrożnego (wrzuciłabym do stawu retencyjnego, gdyby nie buszowały tam ławice wygłodniałych ryb).
Przeczytałam teraz, że rzęsa wodna zawiera więcej białka niż soja "6,8% do 45%", chyba muszę znaleźć jakiś szeroki pojemnik i pożyczyć woreczek rzęsy z pobliskiego rowu przydrożnego (wrzuciłabym do stawu retencyjnego, gdyby nie buszowały tam ławice wygłodniałych ryb).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Aniu jest 35 niosek, dwóch panów i jedna brojlerka która też podobno zaczęła nieść ale ona szersza niż wyższa
OOO Ginko jutro idę z siatką na rzęsę, dziś byłem na trawie i widzę że w bajorku zielono.
Marysiu z tego co widzę u siebie to jarzębate niosą małe jajka
OOO Ginko jutro idę z siatką na rzęsę, dziś byłem na trawie i widzę że w bajorku zielono.
Marysiu z tego co widzę u siebie to jarzębate niosą małe jajka
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ale Ci teraz nieziemsko zazdroszczę , cieszę się że moje skakanie po stronach coś tu wnosi (tylko musiałbyś ją ususzyć, bo to % przy suszu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
annorl1
Płatki owsiane błyskawiczne czy normalne, rozumiem, że surowe bez gotowania.
Płatki owsiane błyskawiczne czy normalne, rozumiem, że surowe bez gotowania.
-
- 200p
Joanno, płatki daję takie jakie akurat mam. Ostatnio np. była promocja w Biedronce na płatki owsiane za pół kilograma jakoś 1.30zł. Wzięłam wszystko co zostało, czyli 6 opakowań błyskawicznych i 10 górskich. Osobiście wolę górskie, bo kury mniej zmarnują Aha i płatki oczywiście surowe podaję, sypię im prosto z torebki
Fox, moja ciotka miała kiedyś zostawioną jedną kurkę blojlerkę, to ogromne jajka niosła w porównaniu do zwykłych niosek Miała ją prawie 3 lata, ale w zeszłym roku lato było upalne, kura była tłusta i ciotka ją zabiła, bo upały dodatkowo ją męczyły. Kura co i raz przysiadała i ledwo oddychała.
A kurek masz trochę U mnie jak zaczną się nieść już ostatnie młode, to niosek będzie 37, o ile się nie mylę :P
Co do rzęsy wodnej, u mnie nie ma nic takiego...
Fox, moja ciotka miała kiedyś zostawioną jedną kurkę blojlerkę, to ogromne jajka niosła w porównaniu do zwykłych niosek Miała ją prawie 3 lata, ale w zeszłym roku lato było upalne, kura była tłusta i ciotka ją zabiła, bo upały dodatkowo ją męczyły. Kura co i raz przysiadała i ledwo oddychała.
A kurek masz trochę U mnie jak zaczną się nieść już ostatnie młode, to niosek będzie 37, o ile się nie mylę :P
Co do rzęsy wodnej, u mnie nie ma nic takiego...
ania
-
- 200p
- Od: 12 lut 2013, o 08:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Część kur się pierzy ,czytałam że nie można im podawać im witamin.Jak to jest ? Prawda to czy fałsz.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Myślę o powiększeniu stadka i automatycznie powierzchni wybiegu, ostatecznie to do 80-ciu niosek można trzymać bez żadnych konsekwencji prawnych.
Rzęsę dziś przyniosłem i zobaczę za godzinkę co one z nią zrobiły
Rzęsę dziś przyniosłem i zobaczę za godzinkę co one z nią zrobiły
-
- 200p
Basiu, nie wiem, nigdy nie słyszałam o tym, aby pierzącym się kurom zabrać witaminy. Moje niezależnie od tego czy się pierzą, czy niosa, czy to jeszcze młode, dostają witaminy.
Jacku, no to spore stadko się szykuje Rozumiem, że jak aż tak chcesz powiększyć, to masz zbyt na jajka
U mnie chętnych na wiejskie eko jajka przybywa, więc też trzeba będzie chyba pomyśleć o zwiększeniu stadka, ale nie dużo Czasami, to ludzie muszą w kolejce czekać na jajka, bo mam listę zamówień i ludzie dostają po kolei A czasami od ręki się sprzedaje
Jacku, no to spore stadko się szykuje Rozumiem, że jak aż tak chcesz powiększyć, to masz zbyt na jajka
U mnie chętnych na wiejskie eko jajka przybywa, więc też trzeba będzie chyba pomyśleć o zwiększeniu stadka, ale nie dużo Czasami, to ludzie muszą w kolejce czekać na jajka, bo mam listę zamówień i ludzie dostają po kolei A czasami od ręki się sprzedaje
ania
W sumie to lepiej jajka schodzą niż rośliny trochę po sąsiedzku ale i na targ mam 10 min drogi, zapisów jeszcze nie robię ale kto pierwszy to lepszy. Co prawda co niektórych zniechęca cena, ale jajka są bankowo swojskie. Ale byli i tacy co przychodzili posłuchać czy faktycznie kogut pieje bo nie wierzyli
Rzęsa powoli znika ale kurki muszą się przyzwyczaić do czegoś nowego.
Takie porównanie S,L,XL
Rzęsa powoli znika ale kurki muszą się przyzwyczaić do czegoś nowego.
Takie porównanie S,L,XL