Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Beata ja do konfitury z jagody kamczackiej dodałem na 1kg owoców 0,5 kg cukru . Konfitura nie jest słodka . Dodaję ktoś sok z cytryny jako naturalną pektynę ? Chciałbym zrobić konfiturę bez konserwantów, tylko nie wiem jak jest z trwałością takiego produktu . Da radę rok poleżeć ?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie do samej trzeba dać tyle ale ja ją mieszam z truskawką jak już wcześniej pisałam.
Zresztą każdy musi kwestię cukru uregulować sobie sam. Ja raczej mało go używam.
Zresztą każdy musi kwestię cukru uregulować sobie sam. Ja raczej mało go używam.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Pektyna nie występuje w soku z cytryny ,tylko w jej skórce,a tą trzeba szorować.Dużo pektyny mają porzeczki i agrest,jabłka,marchew,czereśnie.Najwięcej jest w pigwie,ale owoce dostępne na jesień.
Nie wiem czy to nie będzie reklamą,ale ja kupuję pektynę w sklepach Delikatesy Centrum.Można też zamówić w lokalnych sklepach jak właściciel jest kumaty.Pektyna produkowana jest w Jaśle.Kosztuje grosze.Można też stosować agar ,ale nie wiem gdzie go kupić.
Zrobiłem też konfitury z jagód z dodatkiem płatków róży stulistnej.Wtedy dodałem mniej cukru.
Nie wiem czy to nie będzie reklamą,ale ja kupuję pektynę w sklepach Delikatesy Centrum.Można też zamówić w lokalnych sklepach jak właściciel jest kumaty.Pektyna produkowana jest w Jaśle.Kosztuje grosze.Można też stosować agar ,ale nie wiem gdzie go kupić.
Zrobiłem też konfitury z jagód z dodatkiem płatków róży stulistnej.Wtedy dodałem mniej cukru.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Trochę nie rozumiem tych wszystkich zabiegów z szukaniem pektyny E440 i dodawaniem sacharozy w ilości 300g/litr owoców i dziwna niechęć do fiksów, które zawierają tą samą pektynę i taką samą sacharozę . Pewnie chodzi o dodatek kwasu sorbowego i jego soli jako konserwantów E2XX, które hamują rozwój pleśni i drożdży mogących zepsuć nasz wyrób. Całkowicie rozumiem osoby , które chcą robić przetwory bezcukrowe , ale zastępowanie cukru białego podobno zdrowszym cukrem trzcinowym to tylko zbędny wydatek , bo sacharoza to sacharoza i żadne zaklęcia tego nie zmienią. Podobnie ksylitol , który jest produktem całkowicie syntetycznym, produkowanym w zakładach chemicznych jak nawozy "sztuczne"z drewna drzew liściastych , albo z kolb kukurydzy , najpewniej GMO. Ponadto dzienna max. dawka ksylitolu dla dorosłego człowieka to 15g czyli 3 łyżeczki, bo większa ilość może wywołać problemy trawienne.
http://www.akademiadietetyki.pl/zalety- ... rzozowego/
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/conten ... y-chinski-
Jeżeli ktoś chce na prawdę używać "zdrowego" cukru, to powinien poszukać erytrytolu. Jest produkowany z owoców i w procesie naturalnej fermentacji.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,1014 ... alny_.html
Jest w prawie 100% składnikiem słodzika "STEWIA" w formie sypkiej dostępnej np. w Stokrotce.
http://www.akademiadietetyki.pl/zalety- ... rzozowego/
http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/conten ... y-chinski-
Jeżeli ktoś chce na prawdę używać "zdrowego" cukru, to powinien poszukać erytrytolu. Jest produkowany z owoców i w procesie naturalnej fermentacji.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,1014 ... alny_.html
Jest w prawie 100% składnikiem słodzika "STEWIA" w formie sypkiej dostępnej np. w Stokrotce.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Zgadzam się z kaLo. W tej chwili w różnych środkach masowego przekazu robią nam wodę z mózgu. To co w tej chwili jest super za chwilę okaże się do niczego. Nie jestem przekonana do sztucznych słodzików tak jak i do brązowego cukru. Z solą jest podobnie. Sól to sól- czy pochodzi z naszej Wieliczki czy z morza martwego. Z morza martwego ma mikroelementy, ale przy naszych potrzebach są to tak małe ilości że nie warto za nie przepłacać.
-
http://pinkcake.blox.pl/2015/02/Ksylito ... ralny.htmlMoje obserwacje i relacje zaprzyjaźnionych blogerek wskazują, że przetwory owocowe i warzywne przygotowane na ksylitolu pleśnieją. Co stawia jego działanie przeciwgrzybiczne pod znakiem zapytania. Osobiście wolę przygotować przetwory z cukrem lub zupełnie bez cukru, zdecydowanie mają wyższą trwałość.
Z artykułu wynika, że właśnie ten chiński jest najbardziej naturalny a ten oryginalny , fiński to dzieło szatańskiego alchemika Merlina. Co to się porobiło? .
Wydaje mi się, że do wszystkiego potrzebna jest odrobina zdrowego rozumu. Wszystko szkodzi w nadmiarze i o ile stosujemy umiarkowane ilości czy to cukru czy soli to nie widzę powodu, żeby płacić grube pieniądze za wynalazki, które za chwilę okażą się szkodliwe. Osobiście używam normalnego cukru i zwykłej soli. Owoce, które da się zrobić bez fiksów i innych cudów robię bez dodatków a te, które potrzebują dodatków wspomagam. Jeśli nawet jakiś dodatek ma w składzie coś niezdrowego to przecież nie jem dżemów kilogramami codziennie.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są też chorzy na cukrzycę i oni normalnego dżemu na sacharozie nie mogą zjeść a na ksylitolu jak najbardziej.
Robię więc takie dżemy dla Babuni a przy okazji sama korzystam.
Robię więc takie dżemy dla Babuni a przy okazji sama korzystam.
Beata
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Keczup z cukini rewelacja I jak szybko się robi Jestem zauroczona
Hanuśka
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Usłyszałam od znajomej, że robi do słoików na zimę "Fasolkę na sucho" tj. bez zalewy, bez wody, fasolę tylko trochę posoli i gotuje 2 razy. Czy ktoś tak robi? Czy ktoś poleci?. Koszyk fasolki zerwany i czeka na przerób.
Roma
Roma
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Robiłam tak pomidorki i się udały, ale one podczas pasteryzacji puściły dużo soku. Nie wiem czy z fasolką taki numer przejdzie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
Jeżeli puści soki to sama wyschnie. Jakoś nie jestem przekonany do takiego sposobu konserwowania fasolki.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można spróbować w razie klęski urodzaju, ale czy się nie zepsuje bez żadnego kwasu?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA