Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Czy ktoś ma sprawdzony sposób na oddzielenie pestek od miąższu i przygotowanie ich do dłuższego przechowywania?
Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja oddzielam ręcznie Już nie mogę się doczekać, aż otworze pierwszego giganta
Wrzucam do dużej miski zalewam wodą, mieszam rękami - większość pestek wypływa na powierzchnię, resztę daje się łatwo oddzielić. Potem suszę przez ok. godzinę w piekarniku w temp. 120 stopni.rozmalinka pisze:Czy ktoś ma sprawdzony sposób na oddzielenie pestek od miąższu i przygotowanie ich do dłuższego przechowywania?
dynik zainteresowała mnie ta Futsu black, wysieję w przyszłym roku
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Piękny zbiór Oby ci się ładnie i długo przechowywały
Dzięki
Nasiona odmian jadalnych miałam głównie od Ani. Ozdobnych-ściagałam ze Szwajcarii z KCB-samen. Od Ani z rozsady, natomiast ozdobne siałam do gruntu-bardzo późno, ze względu na brzydką pogodę-ale i tak urosły. Natomiast ile było roślin tego Ci nie napiszę bo sama nie wiem-nie mam pojęcia. Jakoś mi nie przyszło na myśl, żeby przejść się po polu i policzyć, kiedy już były na wierzchu. A potem jak się rozrosły to już nikt nie był w stanie. Nie wszystkie nasionka wzeszły, ale i tak było sporo. Po prostu poświeciłam na to jedno małe pólko przed domem
Nasiona odmian jadalnych miałam głównie od Ani. Ozdobnych-ściagałam ze Szwajcarii z KCB-samen. Od Ani z rozsady, natomiast ozdobne siałam do gruntu-bardzo późno, ze względu na brzydką pogodę-ale i tak urosły. Natomiast ile było roślin tego Ci nie napiszę bo sama nie wiem-nie mam pojęcia. Jakoś mi nie przyszło na myśl, żeby przejść się po polu i policzyć, kiedy już były na wierzchu. A potem jak się rozrosły to już nikt nie był w stanie. Nie wszystkie nasionka wzeszły, ale i tak było sporo. Po prostu poświeciłam na to jedno małe pólko przed domem
Dziękuję za odpowiedź
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne Oliwio
Ja to dopiero z dyniami raczkuję. Najgorzej dostać nasiona (nie za bardzo kupuję w necie ze względu na koszty). Kupiłam w markecie 2 dynie - jedna to Muscat de Provence - kawałek na skosztowanie, ale nasion z niego nie będzie (niestety są same niewykształcone). Drugiej nie zlokalizowałam, ale kupiona w całości leży w domu. Ale to już ogromny postęp: rok wcześniej można było kupić tylko dynię taką z ogromnych (pewnie Bambino). Może za rok jeszcze inne będą...
Ja to dopiero z dyniami raczkuję. Najgorzej dostać nasiona (nie za bardzo kupuję w necie ze względu na koszty). Kupiłam w markecie 2 dynie - jedna to Muscat de Provence - kawałek na skosztowanie, ale nasion z niego nie będzie (niestety są same niewykształcone). Drugiej nie zlokalizowałam, ale kupiona w całości leży w domu. Ale to już ogromny postęp: rok wcześniej można było kupić tylko dynię taką z ogromnych (pewnie Bambino). Może za rok jeszcze inne będą...
oliwia
Istne dyniowe szaleństwo! Małe pólko - dobre sobie
Istne dyniowe szaleństwo! Małe pólko - dobre sobie
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Na wzgórzu z widokiem
Piękne zbiory
U mnie co prawda za dużo cienia, więc pewnie dynie nie wyjdą, ale pestki Hokkaido mam i w przyszłym roku zasieję.
Ale ciekawi mnie jaka dynia nadaje się zamiast ziemniaków?
U mnie co prawda za dużo cienia, więc pewnie dynie nie wyjdą, ale pestki Hokkaido mam i w przyszłym roku zasieję.
Ale ciekawi mnie jaka dynia nadaje się zamiast ziemniaków?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Oliwio, co ty zrobisz z taką masą dyń?
Część rozdaję rodzinie, przyjaciołom, kilka dałam siostrze do baru, kilka sprzedałam, praktycznie za groszę. Większość zostawiam na zimę,z zamiarem skonsumowania i rozdawnictwa w okresie zimowym. Kilka ( z tych dużych) zamierzam przetworzyć na dżemy, ketchupy i kompoty. Pewnie tez skorzystam z tutejszych przepisów. A zamiast ziemniaków do drugiego dania podaję gotowaną no właśnie-prawdopodobnie to jest Blue Hubbart. Nie jestem specem od dyń więc pewności nie mam, bo miałam posianą i tę odmianę i Blue Banana , która jednak jest szczuplejsza i Sibley, która dla odmiany jest mniejsza, więc stawiam na Blue Hubbart. Wrzucam zdjęcie już nieco nadjedzonej, może ktoś skoryguje-jeśli się mylę. Chciałabym ją bowiem posiać również w przyszłym roku
(Tylko proszę mnie nie wyzywać jeśli nie na temat-staram się być, ale nie zawsze wiem gdzie co wrzucać)
(Tylko proszę mnie nie wyzywać jeśli nie na temat-staram się być, ale nie zawsze wiem gdzie co wrzucać)