Sojusz starego z nowym cz.2
Re: Sojusz starego z nowym cz.2
A mój jedyny liliowiec jak zawsze kwitł od wiosny do puuuuuuuuuuuuuźnej jesieni , tym razem przekwitł i nie zanosi się się na więcej może to wina łagodnej zimy ?
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie, coś w tym roku dziwnie te liliowce zaczęły. W lipcowym numerze "Zieleń to Życie" przeczytałam, że hodowcy skarżą się niekiedy na te odmiany z in vitro,bo nie rozwijają kwiatów. Widzę, że być może to prawda, dwa czy trzy nie rozkwitły , przekwitły w fazie wybarwionego pąka.
Na szczęście nie wszystkie takie wredne. Oto kilka z tych, które rozpoczęły przyzwoicie liliowcowy sezon
Dziś spędziłam prawie cały dzień w ogrodzie. W. w pracy, ja chwilowo uwolniona od obowiązków przygotowywania się do kolejnej fuchy zrobiłam porządki w domu ( bez przesady, tylko żeby odskrobać najgorszy brud), zrobiłam 4 prania, skosiłam trawniki, wyskubałam potwornie zarośnięte szczeliny pomiędzy płytami chodnikowymi na ścieżce przy tarasie.
Pochyliłam się się nad hostami, ślimaki ich nie oszczędziły, niestety to widać, choć W. dzielnie walczył prawie co dzień rano dokonując eksterminacji na masową skalę. Zyskał sobie przy tym uwielbienie srok, które krocząc z powagą, wydziobywały zwłoki mięczaków ze ścieżek.
Trzykrotka razy trzy
Róż staram się unikać, zresztą pierwsze kwitnienie u większości przeminęło. Ale te pokażę
Jeszcze kilka portretów
A teraz widoczki na letni ogród. Cienista o tej porze dnia łapie słoneczko
Kompozycje kolorystyczne
Kurhan udający skalniak. Stok południowy
I pólnocno-zachodni
Rozejrzyjmy się jeszcze
Arlington w fazie podlewania. Mamy kretyńsko ustawione podlewanie, które włącza się o 13.00
I rabata przewodnia
Na szczęście nie wszystkie takie wredne. Oto kilka z tych, które rozpoczęły przyzwoicie liliowcowy sezon
Dziś spędziłam prawie cały dzień w ogrodzie. W. w pracy, ja chwilowo uwolniona od obowiązków przygotowywania się do kolejnej fuchy zrobiłam porządki w domu ( bez przesady, tylko żeby odskrobać najgorszy brud), zrobiłam 4 prania, skosiłam trawniki, wyskubałam potwornie zarośnięte szczeliny pomiędzy płytami chodnikowymi na ścieżce przy tarasie.
Pochyliłam się się nad hostami, ślimaki ich nie oszczędziły, niestety to widać, choć W. dzielnie walczył prawie co dzień rano dokonując eksterminacji na masową skalę. Zyskał sobie przy tym uwielbienie srok, które krocząc z powagą, wydziobywały zwłoki mięczaków ze ścieżek.
Trzykrotka razy trzy
Róż staram się unikać, zresztą pierwsze kwitnienie u większości przeminęło. Ale te pokażę
Jeszcze kilka portretów
A teraz widoczki na letni ogród. Cienista o tej porze dnia łapie słoneczko
Kompozycje kolorystyczne
Kurhan udający skalniak. Stok południowy
I pólnocno-zachodni
Rozejrzyjmy się jeszcze
Arlington w fazie podlewania. Mamy kretyńsko ustawione podlewanie, które włącza się o 13.00
I rabata przewodnia
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jaki cudny winnik
Ja nie mam liliowców in vitro, mam od ogrodniczek i od naszego Emila Jeden z moich starych pięknie pachnących już kolejny pąk ma felerny mimo że jest ciepło i słonecznie. Pewnie taki rok! Podziwiam, oglądam i już nie wiem czy coś mówić
Ja nie mam liliowców in vitro, mam od ogrodniczek i od naszego Emila Jeden z moich starych pięknie pachnących już kolejny pąk ma felerny mimo że jest ciepło i słonecznie. Pewnie taki rok! Podziwiam, oglądam i już nie wiem czy coś mówić
- zuzanna2418
- 1000p
Marysiu, moje liliowce pochodzą z rożnych źródeł, są z innych ogrodów, ze sklepów ogrodniczych, niektóre ze szkółek. Dziś sobie tam myślałam, choć temperatura powietrza myśleniu nie sprzyja, że może te pierwsze pąki były bardziej narażone na te zimne dni wiosenne i stąd taka reakcje podczas kwitnienia
Winnik po trzech latach stawiania oporu wreszcie podjął się odgórnie powierzonego zadania, czyli obrośnięcia kompostownika.
Wróciłyśmy z Kredą z przebieżki leśnej. Początkowo myślałam, że mi dziś daruje, ale skąd! Od 8.00 rano dreptała w tę i z powrotem, wymownie patrząc na wiszące utensylia spacerowe.
Potem ułożyłam książki, które wywietrzyły się przez noc na tarasie. Powoli półki się zapełniają. W. wczoraj wzdychał do starych książek, które pamięta z lat cielęcych, od Dzieci z Bullerbyn począwszy a na Szklarskich skończywszy. Moje typy to Jaskółki i Amazonki oraz opowieści o zwierzętach Jana Żabińskiego. Znalazłam przedwojenne wydanie Pinokia i inne pozycje, które kiedyś zaczytywałam na śmierć.
Dziś kolejna partia pójdzie do czyszczenia, na szczęście to są egzemplarze, które stały w najdalszym pokoju, od wody nie ucierpiały tylko są po prostu brudne od sadzy, tam, gdzie miały odsłonięte części okładek. Dobrze, że przybył nam regal zastępujący byłą ścianę działową. Układanie w dwóch rzędach na półkach to mus, a jeszcze sporo książek przybyło przez te pół roku od pożaru...
W ogrodzie upał, kilka kolejnych liliowców zakwitło
Uwielbiam patrzeć na kolorowy ogród
Azalii, która kwitła wiosną, coś się pozajączkowało i wypuściła taki niby kwiat- niby liście
I ogród w obrazkach
Winnik po trzech latach stawiania oporu wreszcie podjął się odgórnie powierzonego zadania, czyli obrośnięcia kompostownika.
Wróciłyśmy z Kredą z przebieżki leśnej. Początkowo myślałam, że mi dziś daruje, ale skąd! Od 8.00 rano dreptała w tę i z powrotem, wymownie patrząc na wiszące utensylia spacerowe.
Potem ułożyłam książki, które wywietrzyły się przez noc na tarasie. Powoli półki się zapełniają. W. wczoraj wzdychał do starych książek, które pamięta z lat cielęcych, od Dzieci z Bullerbyn począwszy a na Szklarskich skończywszy. Moje typy to Jaskółki i Amazonki oraz opowieści o zwierzętach Jana Żabińskiego. Znalazłam przedwojenne wydanie Pinokia i inne pozycje, które kiedyś zaczytywałam na śmierć.
Dziś kolejna partia pójdzie do czyszczenia, na szczęście to są egzemplarze, które stały w najdalszym pokoju, od wody nie ucierpiały tylko są po prostu brudne od sadzy, tam, gdzie miały odsłonięte części okładek. Dobrze, że przybył nam regal zastępujący byłą ścianę działową. Układanie w dwóch rzędach na półkach to mus, a jeszcze sporo książek przybyło przez te pół roku od pożaru...
W ogrodzie upał, kilka kolejnych liliowców zakwitło
Uwielbiam patrzeć na kolorowy ogród
Azalii, która kwitła wiosną, coś się pozajączkowało i wypuściła taki niby kwiat- niby liście
I ogród w obrazkach
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Psze Pani....a czemu pani różów nie podpisuje co
ja bym była bardzo Pani wdzięczna...bo na róże to ja sie bardzo gapię ...o tak
Ta czerwona jest śliczna w ostatnim poście
Pamiętam ,że masz jeszcze chyba Pink Meillanda...cudeńko Pokażesz
Miłej niedzieli
ja bym była bardzo Pani wdzięczna...bo na róże to ja sie bardzo gapię ...o tak
Ta czerwona jest śliczna w ostatnim poście
Pamiętam ,że masz jeszcze chyba Pink Meillanda...cudeńko Pokażesz
Miłej niedzieli
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Obawiam się, ze zakres komplementów mi się wyczerpał do cna, więc teraz będę się już tylko gapić w zachwycie na Twój ogród i co jakiś czas podpisywać sprayem na murze "Tu byłam"
To prawda Dolna szczęka wróci pewnie dopiero zimą na swoje miejsce Z każdym dniem ogród Ci pięknieje jeszcze bardziej o ile to w ogóle możliwe Liliowce zachwycające ,a ta pełna intensywnej , wyrazistej czerwieni różyca zwala z nóg
Oberwijcie wszystkie zniekształcone pąki liliowców, krzywe ,beczkowate pojedyncze i tak dalej, do kubła z nimi.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
To ja podpisuję się pod słowami przedpiszących
- zuzanna2418
- 1000p
Dorotko te co wiem, kto one są, staram się podpisywać Jak nie znam nazwy to pisze że NN lub nic. Ale przy okazji chyba zidentyfikowałam tę czerwoną okrywową, według rezultatów dociekań jest to Fairy Dance. Kolorek ma niezły, co ? :)Mam Red Meidiland , teraz akurat przekwita, więc taka niewyjściowa do foty, poza tym muszę ją jakoś rozpiąć na czymś, bo rozłazi się przy ziemi i guzik widać.
Pat, Joasiu, Marysiu, magoś eee, bo pomyślę, że nudy pokazuję, co to komentarza żadnego wywołać nie potrafią Oglądajcie kochane, zanim W. zrobi monokulturę hostową na całej połaci, wczoraj przywlókł kolejne trzy ...
Iwonko lato to wspaniała pora roku, bardzo lubię te ciepłe, intensywne kolory na tle zieleni. Wiele miejsc wymaga sporo pracy i ulepszeń. Wczoraj W. właśnie spostrzegł, że co roku inny zakątek się wybija ze swoja urodą, ogród zmienia się i zaskakuje
Ewo, sęk w tym, że pąki wyglądają przyzwoicie, otwierają się w niewielkim stopniu a potem zasychają... No, ale teraz już się jakoś rozkręciły i kwitną tak:
Różyczki okrywowe
Wizyta pary szpaków
Pat, Joasiu, Marysiu, magoś eee, bo pomyślę, że nudy pokazuję, co to komentarza żadnego wywołać nie potrafią Oglądajcie kochane, zanim W. zrobi monokulturę hostową na całej połaci, wczoraj przywlókł kolejne trzy ...
Iwonko lato to wspaniała pora roku, bardzo lubię te ciepłe, intensywne kolory na tle zieleni. Wiele miejsc wymaga sporo pracy i ulepszeń. Wczoraj W. właśnie spostrzegł, że co roku inny zakątek się wybija ze swoja urodą, ogród zmienia się i zaskakuje
Ewo, sęk w tym, że pąki wyglądają przyzwoicie, otwierają się w niewielkim stopniu a potem zasychają... No, ale teraz już się jakoś rozkręciły i kwitną tak:
Różyczki okrywowe
Wizyta pary szpaków
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
No tak, jak nie róże to liliowce. Ciekawe co, jeszcze wyciągniesz z kapelusza i pokażesz w swoim ogrodzie.
- zuzanna2418
- 1000p
Asiu, wyciągam, co mam czyli czym chata bogata
Wychodzę na 5 min do ogrodu, cykam kilka fotek, oblewają mnie poty, zaczynam kasłać i wracam...
Tego liliowca powtórzę, bo ładnie się rozwinął
Tawułki Arendsa w rozkwicie, niestety odmian nie znam.
Driakiew kwitnie niezmordowanie
Hosta Stilletto i imperata cylindrica Red Baron
Hortensja Pinky-Winky, w tym stanie wygląda jak reszta bukietówek, jak zakwitnie, odróżnić będzie łatwiej
Powojnik wreszcie zrozumiał, po co ta sosna rośnie
U sąsiada trwa walka z systemem nawadniającym lub też z uruchomieniem kaskady. Przyszedł fachowiec i usiłuje rozpoznać sytuację.
Ja za godzinę jadę do lekarza.
Wychodzę na 5 min do ogrodu, cykam kilka fotek, oblewają mnie poty, zaczynam kasłać i wracam...
Tego liliowca powtórzę, bo ładnie się rozwinął
Tawułki Arendsa w rozkwicie, niestety odmian nie znam.
Driakiew kwitnie niezmordowanie
Hosta Stilletto i imperata cylindrica Red Baron
Hortensja Pinky-Winky, w tym stanie wygląda jak reszta bukietówek, jak zakwitnie, odróżnić będzie łatwiej
Powojnik wreszcie zrozumiał, po co ta sosna rośnie
U sąsiada trwa walka z systemem nawadniającym lub też z uruchomieniem kaskady. Przyszedł fachowiec i usiłuje rozpoznać sytuację.
Ja za godzinę jadę do lekarza.