Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

A jak dołożymy trochę korekcji gamma to wyglądają jeszcze lepiej :D

Obrazek
JanuszKR
100p
100p
Od: 3 gru 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo interesujący jest ten wątek to jest oczywiste, ale dzięki niemu zacząłem wertować działanie ziół wykorzystywanych do "herbatki" HT. Zastosowane w niej oregano (lebiodka) ma m.in. takie działanie: "Zwolennicy naturalnego leczenia dobrze wiedzą, że oregano jest jednym z najskuteczniejszych ziół stosowanych przeciwko rozmaitym infekcjom. Począwszy od kataru, na zapaleniu płuc, zatok czy wszelkich chorobach wywołanych przez drożdżaka Candida albicans skończywszy. Olejkiem można odkażać wodę! Starczy jedna kropla specyfiku z dzikiego oregano na tysiąc kropli wody. Takiego osiągnięcia nie ma żadne inne zioło.
Naukowcy z Meksyku odkryli niedawno jeszcze jedną znakomitą właściwość lebiodki: otóż jeśli dodamy ją do jedzenia, nie tylko poprawimy smak potrawy, ale i zrobimy nie lada psikusa bakteriom tak agresywnym, jak salmonella, klebsiella, gronkowiec czy Escherichia coli ? nie będą mogły się rozmnażać. Mało tego, składniki olejku uszkodzą ich ścianki komórkowe i doprowadzą do zniszczenia szkodliwych szczepów."
Źródło: http://hipokrates2012.wordpress.com/201 ... -moc-ziol/
Pozdrawiam

Janusz
cynamonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 cze 2013, o 22:14

Post »

forumowicz pisze:Mnie to się już mózg lasuje od tych kombinacji ;:oj .

Spróbuj po ciężarze nasypowym ,ale to może być z dużym błędem.
kaLo pisze:Weź patyczek ,zawiąż sznureczek w połowie i zawieś na gwoździu.To się nazywa waga.Jako odważników możesz używać torebek budyniu,proszku do pieczenia albo monet. http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty ... opisy.html Dla naszych celów dokładność wystarczająca.Powodzenia.
Nasypie po ciężarze nasypowym i zważę czy się zgadza. Dzięki.
Awatar użytkownika
jacekb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2012, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może i ja się pochwalę. Dzięki radom z forum i przepisom forumowicz udaje mi się jak na razie skutecznie zabezpieczać przed chorobami moje uprawy. Zaczynam w tym roku przygodę z pomidorami /ok 30 szt./ i ogórkami /ok. 50/, a oceną efektów niech będą już prośby zaawansowanych stażem znajomych"ogrodników" o wskazówki i przepisy na OW i HT.
Opryski wykonuję raz w tygodniu naprzemiennie OW i HT , jak na razie brak oznak chorobowych na warzywach i winorośli.
Udało się zahamować i wyniszczyć mączniaka prawdziwego na jabłonkach i agreście. Pierwsze opryski przeciwko mszycom były skuteczne, jednak w tej chwili nie działają. Na testowym krzewie winorośli odmiany Aurora po zastosowaniu przemiennie po 1 razie OW i HT zanik objawów uszkodzeń przez przędziorki na nowych przyrostach / na drugim krzewie liczne uszkodzenia na nowych przyrostach/. Wielkie dzięki. Obrazek Obrazek Obrazek
Jacek

Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

A próbowałeś dla porównania nie używać tego, żeby zobaczyć różnice ?

Jedną conikę corocznie (pod gruszą ) atakuje przędziorek a drugiej nic się nie ima pomimo nie pryskania OW lub HT.
Awatar użytkownika
jacekb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2012, o 20:18

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
Moderator- jokaer.

Jeden krzew Aurory kilkanaście metrów dalej na siatce bez oprysków ma dalej liczne ślady żerowania. Pryskałem na przędziorki OW HT tyko jeden krzew - testowo.
Jacek

Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kropek pisze:A próbowałeś dla porównania nie używać tego, żeby zobaczyć różnice ?
Ech, co tam jakieś instytuty. My, tu panie...

http://www.progress.plantprotection.pl/ ... utka_A.pdf

Przędziorek chmielowiec

Olejek tymiankowy w stężeniu 0,05 % po 24 godzinach 100 % skuteczności.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Przepraszam, że nie chce mi się czytać wszystkiego. Czy OW jest alternatywą dla MW - czy jest równie skuteczne?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Nie wiem,czy coś zrobiłam nie tak,ale w mojej mieszance OW + HB ,której nie zdążyłam wypryskać wczoraj,bo przegonił mnie deszcz,pływają dziś farfocle ze ściętego białka. Wczoraj,jak mieszałam,OW I HB,obydwa roztwory były klarowne :roll:
Czy mogę uzyć jeszcze tego roztworu po przecedzeniu? Czy nie będzie miał zbyt duzego stężenia octu?
Sory za głupie pytania,ale ja jestem totalny laik chemiczny :oops:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Lunari, wszystko jest napisane w recepturach.

Ja już tracę cierpliwość, w kółko wszyscy zadają te same pytania.

Przecież wystarczy czytać.

Te nowe preparaty są w fazie doświadczeń. Wiadomo, że mleczan nie na wszystko był skuteczny.

Nie możemy na razie napisać : OW, HB, HT jest na to i na to, choć są podawane informacje jak te preparaty działają. Co zabijają.

Ale my doświadczamy tego na pomidorach, co niektórzy na innych roślinach.

Przy podanej recepturze na OW jest uwaga: śledzić wątek. Bo w wątku ludzie podają co jeszcze innego pryskają, jakie oni widzą efekty.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Natomiast u mnie /nie wiem jak u innych/ wyskoczyło ciekawe zjawisko. Otóż po opryskach roślin wskazanych prze AUTORA zawsze zostawało "parę kropli", które wypryskałem na ziemniaki. Oczywiście nie całe poletko. Dokąd starczyło OW tam nie ma śladu stonki na pozostałych wszystkie kolory tęczy z przewagą czerwieni.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

U mnie na stonke nie działa :;230
Mam "całe" 7 rzadków ziemniaków, juz dwa razy pryskane i codziennie stonke zbieram.
Regulamin się kłania
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Moje pomidory pryskane OW wyglądają bardzo dobrze, dużo lepiej niż w ubiegłym roku. Dziś zostaną popryskane HT, który właśnie przygotowałam na bazie zacieru drożdżowego.

Z doświadczeń na innych roślinach: mam pysznogłówkę, którą w ubiegłym roku zżarł mączniak. W tym roku jeszcze nie zakwitła, a już pojawił się mączniak. Popryskałam OW 3 razy w odstępach 3dniowych, w efekcie atak mączniaka zatrzymał się. Dziś poprawię HT, i liczę, że pysznogłówka się uchowa, bo już miałam pomysł, by ją wykopać skoro taka podatna na chorowanie.
Popryskałam też sadzonki surfinii z własnego wysiewu- w porównaniu do tych nie pryskanych, zrobiły się dużo ładniejsze w ciągu dosłownie 5 dni.

forumowicz, dzięki za te cuda ;:180
Pozdrawiam, Kasia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”