Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

No właśnie jak to jest. Siostra ma działkę na kresach wschodnich. Arbuzy sieje wprost do gruntu i ma owoce w tym samym czasie co ja w Wlkp, a ja sadzę sadzonki.
Znajomi ze wschodu sieją do gruntu masę crimsonów i to na masakrycznych piachach a arbuzy muszą wozić taczkami.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2015, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oto moje sadzonki (Melony + Arbuzy), siane do doniczek w 2-ch turach, początek kwietnia i po 20-tym kwietnia, wszystkie sa przy oknach i czesc w kotlowni.

;:138

Myslicie ze po weekendzie, 18-go lub 19-go mozna juz wysadzac ;:65 Pytam, poniewaz to moja pierwsza przygoda z arbuzami i melonami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 17 maja 2015, o 10:33 --

Mam tez pytanie do osob co sadzily arbuzy czy melony wczesniej, za szybko wystawilem 3 duze melony na pelne slonce z parapetu (moglem w sumie dac je na poczatek do cienia), upieklo mi 2-wa najwieksze, chorowaly 2-wa tygodnie i opadly praktycznie wszystkie liscie, jeden jeszcze dycha, drugi chyba zaczal gnic od korzenia, mam je wywalic czy wysadzic to co z nich zostalo do gruntu?

Oto foty:
Obrazek

Obrazek

Tego udało mi się uratować:
http://images67.fotosik.pl/894/f527308ec708ebd8med.jpg
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

misiucha_pl Na moje oko te większe są zbyt wybiegnięte (długie i wiotkie).Czym prędzej wszystkim (tym mniejszym też )obniż temperaturę nocą i odpowiednio hartuj . A odnośnie ''upieczonych'' :wink: -ten co wypuszcza nowe listki ma szanse ,a z tym co gnije już się nie ciaćkaj ,wyrzuć .
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Telimenko - wczoraj temp. spadla do 7-6 stopni, ciezko jest je hartowac na balkonie przy tak niskiej temperaturze.

Jak jest min. 10 C to daje je na balkon.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak je będę wysadzal do ziemi gliniastej - to czy moge je oblozyc suchym obornikiem i na to sloma, czy raczej na golo ziemie i pozniej nawozy?

Mam tez troche czarnj agrowlokniny, jakie jest wasze zdanie, warto sie bawic w rozkladanie tej wlokniny, robienie X i wsadzanie co 80CM w rzedzie?

:lol:

edit
Do kolegi Geniodka, jak od poniedzialku zrobi sie cieplo, obsyp te pozostale sadzonki trotami + wapno, slimaje nie przejda, w tamtym roku tak robilem sposob 100% lepszy niz chemiczne granulki i duzo tanszy 8-) BOJA SIE WAPNA JAK DIABEL SWIECONEJ WODY :-)

Drugi spsob to zalozenie butelek 5L lub wiekszych na rosliny, tylko jest troche zabawy. U nas slimajow tez jest sporo, najgorsze jest to ze jest bardzo duzo malych :roll:

Proszę o poprawną pisownię, ze znakami diakrytycznymi- mod.jokaer.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, o 12:03 przez jokaer, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączenie postów
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Hartować moźesz wystawiając w dzień gdy temp jest znacznie powyżej 10st a na noc do domu. Wpisz w profilu skąd jesteś :)
Tego klapłego nie ma sensu ratować. Ewentualnie dla nauki wsadź go w jakieś mało potrzebne Ci miejsce.
Glina wydaje mi się niekoniecznie pod arbuzy. Bałabym się zalania korzeni. Arbuzy lubią przpuszczalną glebę, na kresach rosną na żółtych piachach.
Ja robię tak, że daję obornik w dołek, na obornik wsypuję ziemię i dopiero na to sadzonki. Chodzi o to by obornik nie dotykal do korzeni w pierwszej fazie po wysadzeniu. Potem jak sie korzenie rozrosną to sukcesywnie będą sobie z obornika korzystać. Zatem dołki dość duze.

Agrowłoknina agrowłókninie nierówna. W ubiegłym roku sadzłam na czarnej ściółkującj. Sprawdzilo się genialnie. W tym roku drugie poletko będę miala obłożone agrotkaniną ściółkującą. Jak się nie mylę to Telimenka podpowiedziala mi by spróbować polać agro wodą i zobaczyć czy przesiąka przez nią. Fatycznie, jak polałam z drugiej strony to woda idzie bezproblemowo. Dzięki :) natomiast agrotkanina jest pokazana chyba w uprawie truskawek gdzie zupełnie zniszczyła rośliny. Nie przepuszczała wody i rośliny poschły. Na forum spotkalam się z tym, że niektórzy używają nazwy "agrowłóknina" do różnych materiałów i trzeba uważać. Np ja w ubiegłym sezonie uzywałam nazwy "flizelina" :;230
Pozdrawiam Jola
katya11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 lut 2014, o 10:42

Post »

Dostałam z akcji nasiona arbuza Ali Baba , ładnie rosną jednak nie mogę znaleźć informacji o tej odmianie poza jednym zdjęciem i opisem że bardzo smaczne tutaj na forum. Jeśli ktoś miał to proszę napisać czy bardzo się rozrastają , jak gęsto sadzić ,są wczesne czy późne , jak duże rosną .
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Co do agro to nie musze sie martwic, kupilem ja na probe na allegro, jak sie pozniej okazalo, byla to chinska podrobka, na arbuzy powinna byc ok bo wytrzyma max 2- 3 miesiace (tyle dala rady na poziomkach pozniej popekala niczym szwajcarski ser :shock: ). Przepuszcza wode jak tra lala, problem jest w tym ze nawet paru miechow nie wytrzyma. Zrobie podobnie ja ty, czesc na chinskiej agro, a czesc na golej ziemi + sloma.

Mam tylko jedna wątpliwość, czy pod ta agro nie będą chować się ślimaje? Miał ktoś podobna sytuacje, co ze słomą, zdaje egzamin jeśli wyściele tak 50 - 60 cm wokół arbuzów. Co o tym sadzicie? Próbowal ktoś czy nie?
Awatar użytkownika
misiucha_pl
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Drogie dziewczyny,

co do hartowania, to w ciągu dnia są na balkonie gdy nie ma za mocnego wiatru i podobnie wieczór, wtedy gdy jest 10C lub powyżej. Łodygi mają faktycznie cienkie, zobaczymy, może po wysadzeniu dadzą radę.

Widzę że nikt nie chcę sondować i bawić się w proroka czy wysadzać czy nie? Ja mieszkam na pograniczu Małopolski i Podkarpacia, spróbuję w poniedziałek wysadzić część. W końcu od wtorku ma być coraz cieplej :-)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja wysadzam melony i arbuzy na koniec maja. Nie ma zmiłuj. Nauczyłam się tego, że często po 20 maja mi młode orzechy ścina liście. Arbuzy tego nie przeżyją.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Pod agro ziemia jest genialna. Zdecydowanie nie była jedną wielką grudą. Lekko wilgotna, zwarta ale taka jakby delikatna.

Ja poczekam przynajmniej z tydzień z wysadzaniem. Roślin wcale wybiegniętych nie mam a jak mam jechać 10km na działkę by na noc nakrywać poletko a rano odkrywać to dziękuję bardzo.
Pozdrawiam Jola
Aginka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2015, o 18:46

Post »

Witam :)

Jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę arbuzową - niestety wydaje mi się że za wcześnie bo moje najmłodsze arbuziątka już mają pierwszego kwiatka. W sobotę przeniosłam je na stałe pod jak to nazywam namiocik ( agrotkanina na spodzie i na podwyższeniu agrowłóknina ). Niestety pogoda nas nie rozpieszcza ale na całe szczęście mam i młodsze okazy).

Wszystkim bardzo kibicuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Cześć Aginka.
Kwiatek możesz oberwać i dać w ten sposób możliwość wzmocnienia się roślinom.

Taki namiocik buduję i ja.
Pozdrawiam Jola
Aginka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2015, o 18:46

Post »

Dzięki za podpowiedz - jutro zaglądnę do nich
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”