Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Aniu. Widać,że trud się opłacił oglądając Twoje dorodne rośliny. Najbardziej ucierpieli miłośnicy Twojego ogrodu z powodu braku bieżących relacji. Wiem jak to jest bardzo wyczerpujące całodzienne zapobieganie o ginące rośliny. Wieczory,które w zasadzie są jedynym wolnym czasem na kontakt z Forumowiczami w tym trudnym okresie przestały "istnieć". W moim przypadku zmęczenie było tak dokuczliwe,że trudno było się skupić, by napisać coś sensownego. Poszedłem więc jeszcze dalej i zamknąłem swój wątek.
Wilgoci mamy nareszcie pod dostatkiem. U mnie zaczęła się praca nad renowacja trawników, które ucierpiały najbardziej.
Mimo to,że ziemia u nas to czarnoziemy ale jest bardzo niski poziom wód gruntowych i nawet kilkutygodniowa susza jest dokuczliwa a co mówiąc kilkumiesięczna.
Synoptycy zapowiadają jeszcze ciepłe dni, to przy obecnej wilgoci ogród przed nadejściem zimy nabierze wigoru czego Tobie i sobie :wink: życzę.
;:3 :wit
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne masz dalie! I Polka, o której musimy pogadać! ;:306 I reszta! I te maleństwa o kołnierzykowym charakterze!
Cynie urocze, ale już mówiłam! :heja A róże jakie fajne! Zwłaszcza te przez płot. A ten krzaczek nad cynią, to co?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ja się domagam, powiem więcej, ja żądam! ;:164 /auuuuaaaaaaaa nie bij! ;:302/ zdjęcia godnego królowej, tej przepięknej, pełnej, zielonej cynii, o! ;:209
Aż mi się myszka zagotowała :oops: , jak kręcąc kręciołkiem usiłowałam ją znaleźć wśród zamieszczonych przez Ciebie skądinąd ślicznych zdjęć, i albo jestem ślepa, albo nie widzę.. :roll:
Po dogłębnej analizie doszła do wniosku, że Ty te swoje rośliny miłością karmisz, bo ani na wiórach rogowych, ani na wodzie, takie okazy by nie porosły, no chyba że...
Dostają resztki z pańskiego stołu, o! ;:204
Mam taki plan by Ondka zameldować w tym największym rododendronie, nie bój nic, za pól roku jak utyta wrócę po Niego ;:306
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten żywopłot astrowy jest super ;:oj
Jak to robisz że ma liście od dołu?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mam nadzieję, że już się lepiej czujesz i wszystko wróciło do normy ;:196
Ogród poradził sobie świetnie i nadal cieszy kolorami, a dalie zachwycają soczystymi barwami ;:215 Też mam Polkę, ale moja w tym roku słabiutka, zresztą pozostałe też marnie. Trochę je zaniedbałam i dostawały stanowczo za mało wody. Skupiałam się głównie na różach zapominając o daliach :oops:
Zaczyna się czas marcinków. Super wygląda ta marcinkowa rabata i lada moment zapełni się kwitnącymi kwiatami. To dopiero będzie widok ;:oj
Ciekawa jestem jak radzą sobie róże? Nie zauważyłam u Ciebie mączniaka...U mnie to już prawdziwa plaga, ale nie będę pryskać, bo to już nie ta pora na opryski ;:185
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Aniu,
i ja preferuję wielobarwne ogrody - dlatego tak lubię odwiedzać Twój.
Zdarzało mi się planować jednobarwne rabaty, np. na biało.
Ale po krótkim czasie, nie wiadomo skąd, pojawiały się również inne kolory.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu nieodmiennie zachwycają mnie twoje rabaty. ;:oj Taki klimat nieosiągalny w młodych ogrodach. Dalie i cynie jak słońca, świecą kolorami. Widać, że kochasz ogród i ciężko w nim pracujesz, ;:180 dlatego tak pięknie się prezentuje. ;:215 Wiem ile wysiłku kosztuje utrzymanie roślin na piaskowej glebie.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Anno, właścicielko cudownie kolorowego ogrodu. :D
Ja znowu lubię takie kolorowe ogrody oglądać, czasem w nich bywać. To miłe i mocno energetyczne, zarówno dla oka jak i duszy. Ale tylko chwilę.
Spokój i wytchnienie daje mi ogród taki spokojny w kolorach, stonowany. W takim lubię mieszkać.
Każdy z nas inny i każdy inne rzeczy lubi. Ale to dobrze, bo gdyby wszyscy, wszystko takie samo mieli, nic ciekawego i nowego by się nie wypatrzyło w innych ogrodach. Różnorodność musi być w przyrodzie. :uszy
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, podejrzewam, że to lato wykończyło sadzonki tamaryszka. Było za sucho i za gorąco
Ciekawe dlaczego mój storczyk ogrodowy nie kwitnie.?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu ;:196 jeszcze nie pora na zimowy sen ;:oj ...pokaż co tam u Ciebie w ogrodzie się dzieje , powiedz co nowego zaplanowałaś na przyszły sezon...Mam nadzieję,że zdrówko w porządku ;:168
Miłego dnia ! ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witam wszystkich odwiedzających i przepraszam za 'ciszę', ale to była tzw. siła wyższa.
W/w 'siła' we wrześniu + upały w sierpniu - wykończyły mnie psychicznie :( .
Ogród zniósł lepiej te ekstremalne sytuacje, niż ja. Tyle, tytułem wstępu.

drozd - Janusz, dziękuję Ci bardzo za serdeczne słowa, ale muszę postąpić tak, jak Ty - zamknąć wątek. Nie poddaję się łatwo, ale potrzebuję dystansu. Ogród do przymrozków wyglądał nieźle, chociaż dalej panuje susza. Teraz pozostało mocne podlanie rododendronów i innych zimozielonych, przed zimą, a reszta okaże się wiosną. Dalie czekają na wykopanie i to muszę zrobić, bo roślinki trafiły mi się śliczne. Pewnie będę się czasem 'błąkać' po innych wątkach, ale chociaż nie będę mieć wyrzutów sumienia, że nie odpowiadam na wizyty ;:196 .
mukkdenia - słabo się wybarwiła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

takasobie - Miłka, ta roślinka, to jasnota plamista; mogę wiosną dołożyć do paczki, bo będę i tak ją wywalać ;:168 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

kryzysowa - Kasiu, Ty masz najbliżej i wiesz, jak to wygląda. Wióry rogowe zostawiłam na przyszły rok. Co do cynii, to zmarzły i są w jednakowym, brązowym kolorze ;:185 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulap - Mati, myślę, że dlatego, iż jest ich bardzo dużo, bo suche listki są, uwierz ;:108 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dorotka350 - Dorota, jeszcze nie do końca jest super, ale da się żyć. A mączniak jest, niestety ;:145 . Poza tym susza trwa. Te opady są zbyt małe, że by nasączyć ziemię :( .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madziagos - dziękuję ;:180 . Cieszę się, że lubisz kolory, bo mnie przynajmniej, daje to energię.
Kiedyś podzieliłam ogród na 4 trójkąty kolorystyczne - nie wyszło ;:14 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

cyma2704 - fakt, ogród jest 'dojrzały', jak i ja :;230 ,ale ładniejszy ;:7 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dorkow0 - Dorota, ja dla odmiany lubię oglądać ogrody takie 'ułożone' i eleganckie. Cóż, u siebie zawsze coś muszę zamieszać i mam 'kolorowy zawrót głowy' :;230 .
Masz rację, że musi być różnorodność, bo by wiało nudą :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Margo2 - myślę, że faktycznie za gorąco; wiosną spróbuję raz jeszcze, jak dostanę gałązkę, albo wyślę Dorocie (dorkow0), bo chyba jest lepsza w 'te klocki' ;:196 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

marpa - Maryniu, z tym 'w porządku', to tak nie do końca, ale może się jakoś do zimy wykaraskam ;:168 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To by było na tyle. Zdjęcia są oczywiście z końca września.
Dziękuję wszystkim swoim gościom za poświęcony czas; było mi bardzo miło, bo nie byłam sama. Tym, co marzą o emeryturze, chcę powiedzieć, żeby za nią nie tęsknili, bo bywa tak, iż zapominam, jak się mówi. Wszyscy gdzieś gonią; ja już wiem, że i tak na próżno.
Cóż, każdy musi się o tym przekonać sam; takie życie.

Zamykam wątek, więc na pożegnanie kilka przemyśleń - nie moich, ale to tym bardziej mnie utwierdza, że myślę właściwie.

"Kochamy zanadto nasze dzieci, a za mało naszych rodziców".

"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko. ''

"Jeżeli kochasz, czas zawsze odnajdziesz, nie mając nawet ani jednej chwili."

ks. Jan Twardowski
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”