Kawon ( arbuz ) - część 6
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Moje w zeszłym roku zawiązywały się w drugiej połowie sierpnia i dojrzały. A teraz jeszcze nawet nie myślę żeby zostawiać zawiązki czekam do połowy lipca. Także spokojnie, nie ma strachu.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nie zrzuci zawiązku, będzie mieć dużo słońca i wystarczające zaopatrzenie w wodę nie ma takiej siły aby nie urosło , szczególnie że teraz będzie coraz cieplej.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 wrz 2014, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje juz maja 30 owoców zawiaznych, system taki sam jak w tamtym roku, pod agro do 18-go czerwca a pozniej to sobie radzą (free air + bees = giant watermelons ) a tak calkiem serio, po co ta cala panika z podlewaniem i reczny m zapylaniem, wkopywaniem butelek itp., jak zacznie ziemia pekac , jak zaczna sie robic dziury i pekniecia to zaczne lac woce, teraz nie zamierzam, maja jeszcze sporo wilgoci, po wbiciu rapaki wziemie jest wilgoc - nie przesadzajcie z polewaniem bo zaczna odpadac zawiazane owoce - arbuz (kawon to rolina tropikalna MA sobie RADZIC I JUZ - CHYBA ZE BY BYLA SUSZA!!! to wtedy co innego mozna lac)
Wczoraj złapane 2 turkucie podjadki mam nadzieję że więcej już ich w arbuzach nie ma
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Ile owoców, takiej przyzwoitej wielkości utrzyma jeden krzak?
Pozdrawiam, Ewa
luis90 zależy jak duże masz już sadzonki i ile zostało zapylonych ?? Zazwyczaj 2 arbuzy wychodzą z jednej rośliny ale to też zależy od wielu czynników .
-
- 200p
Zdjęcie jest na poprzedniej stronie, arbuzy rosną w tunelu, żaden kwiat jeszcze się nie zapylił, ale na pędzie głównym już jeden widać i zaczęły się pojawiać na pędach bocznych. Pozwoliłabym im rosnąć jak chcą, ale wolę kilka ładnych arbuzów niż dużo małych(krzaki są 4, ale na zdjęciu widać tylko 2 z nich).
Pozdrawiam, Ewa
luis90 Nie bedziesz miała wielu arbuzów nawet na to bym nie liczył ze na jednym krzaku bedzie 10 czy 8 arbuzów bo widzę piszesz tu o większej ilości . Optymalnie przy dobrych warunkach jedna sadzonka wykarmi 3 dorodne arbuzy . To że masz kwiaty nie znaczy że każdy zostanie zapylony Ja mam na 1 roślince 7 kwiatków z tego tylko 2 zapylone i nie liczę na więcej
-
- 200p
Jak bym miała 10 ze wszystkich krzaków bardzo bym się cieszyła. Takich ładnych krzaków jeszcze nie miałam, więc mam wobec nich duże nadzieje. To wg Ciebie jeśli byłoby widać że dwa, trzy rosną to mogłabym spokojnie obrywać inne żeńskie kwiatki żeby się cudem nie zapyliły?
Pozdrawiam, Ewa
luis90 Nie obrywaj reszty kwiatów poznasz ile jest zapylonych a ile nie a roslina sama bedzie miec tyle owoców ile da rady wykarmic
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 wrz 2014, o 15:08
Wiciu, jak te turkucie złapałeś? jakaś pułapka czy przypadek, gdzie żerowały?
vegs_lover Najpierw zobaczyłem które dziury to tunele a które kryjówki:) wziolem wcześniej zrobiłem sobie wodę z miętą i o godzinie 21 jak powoli zaczynają żerować wlewalem do dziur które wybrałem gdy szalejesz ich kryjówkę która nie ma wyjścia same wychodzą na powierzchnię wtedy tylko zostaje je złapać . Mieta powoduje to że są oszolomione Jeśli masz też olsze czarna to wystarczy poukładać liście albo łodygi wtedy same się wynoszą bo nie nawilża tego zapachu
;).
Piszemy poprawną polszczyzną- moderator jokaer.
;).
Piszemy poprawną polszczyzną- moderator jokaer.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam problem z kretem od dwóch dni, ryje pod arbuzami. Może zniszczyć, w ten sposób uprawę? Jak się go pozbyć ?
Piotr