Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Witam wszystkich.Jestem tu nowy.Czytam to forum z zainteresowaniem.Zamierzam na wiosnę zrobić małą folijkę i zacząć sadzić pomidory.I tu jest problem,chciałbym bardzo mieć odmiany holenderskie,gdyż uważam że są najlepsze. Odmiana VF-1,malinowa-to jest bardzo dobry wybór.Jadłem go przez większość lata.Bardzo mi smakował.Mam do Was moi drodzy, pytanko,czy ktoś z Was hodował odmianę malinową Cornabel-coś a'la papryka.Będę wdzięczny za sugestie, 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znajomi ogrodnicy mieli w tym roku na rynku, ale im ta uprawa nie wyszła ,bo miękła i była z plamami , a że jem tylko własne to tylko mogę powtórzyć , że są niby smaczne.Mi się ta odmiana nie podoba .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Ekopom-serdeczne dzięki
Ja miałem troche wątpliwości,czy to będzie się chociaż w razie czego sprzedawało.Co do VF-1 to nie mam,dzięki serdeczne 
Co byś powiedział na odmianę Tomimaru muchoo czy ,jakoś tam?

Co byś powiedział na odmianę Tomimaru muchoo czy ,jakoś tam?
również potwierdzam że pomidory VF-1 są bardzo smaczne
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Są bardzo smaczne ,ale nasiona są drogierys68 pisze: Co byś powiedział na odmianę Tomimaru muchoo czy ,jakoś tam?
pozdrawiam Ludwik
-
Mam pytanko.Kiedy wysiać pomidory,by mieć owoce kiedy są w cenie.Oczywiście nie do przesady.Planuję zasadzić około 200 szt.Odmiana VP-1.Będę wdzięczny za pomoc 

Napisz kiedy chcesz mieć owoce wtedy będzie łatwiej 
A jak tam , macie jeszcze pomidory w foliach nieogrzewanych ?? Ja jeszcze mam
w sumie wiosna u mnie 
pozdrawiam

A jak tam , macie jeszcze pomidory w foliach nieogrzewanych ?? Ja jeszcze mam

pozdrawiam
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
U mnie za oknem, nie na słońcu, 18 stopni. Jaja normalnie.
-
Wydaje mi się że na początku czerwca,może ciut póżniej.Folia będzie nieogrzewana,chyba dużo zależy od pogody(przymrozki).Albo inaczej, kiedy by dało się jak najwcześniej?weteran pisze:Napisz kiedy chcesz mieć owoce wtedy będzie łatwiej
Proszę,nie bijcie mnie jestem tu nowy.

Witam
Właśnie dostałam do dyspozycji namiot foliowy na ok. 200 krzaczków pomidorków.
Namiot stoi na jednym miejscu już z 10 lat. I mam ogromną prośbę, bo nie wiem jak mam sie zabrać za ten namiot.
Będzie to moja pierwsza poważna przygoda z pomidorami. Co teraz robić???
Skopać ziemię? Posiać jakis przedplon na zimę? A może najpierw odkazić ziemię? Jeśli tak to czym i jak?
Proszę o porady, bo chciała bym aby mi wyrosły piękne i zdrowe pomidorki
Właśnie dostałam do dyspozycji namiot foliowy na ok. 200 krzaczków pomidorków.
Namiot stoi na jednym miejscu już z 10 lat. I mam ogromną prośbę, bo nie wiem jak mam sie zabrać za ten namiot.
Będzie to moja pierwsza poważna przygoda z pomidorami. Co teraz robić???
Skopać ziemię? Posiać jakis przedplon na zimę? A może najpierw odkazić ziemię? Jeśli tak to czym i jak?
Proszę o porady, bo chciała bym aby mi wyrosły piękne i zdrowe pomidorki

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No 200 szt pomidorów jak na początek to bardzo dużo ale myślę ,że w związku z tym masz czas i doświadczenia przynajmniej choć niewielkie . A to co zrobić z ziemią to zalezy jak i kiedy była używana ta foliówka . Mozna podejść profesjonalnie i najpierw dać ziemię do zbadania by określić pH i główne pierwiastki . Przedplon na zimę to chyba nie ....o ile namiot nie jest ogrzewany bo przecież w naszym klimacie nic nie zdąży wyrosnąć do początków maja
. Raczej dać obornik i przekopać. I przez zimę zgłębiać teorię a praktyka i tak uczy pokory 

No właśnie przez te wszystkie lata były w nim uprawiane pomidory co roku. Namiot nie jest ogrzewany, ale też co rok było w nim wysiewane po zbiorach jakieś zboże i na wiosnę przekopywane. No ja się już raczej na tym nie znam, dlatego chciałam zasięgnąć rady co i jak
.

Witam
Jestem nowa, chciałam sie przywitać i mam nadzieję się zadomowić na tym forum, które jest skarbnicą wiedzy i Waszego doświadczenia. Podczytuję je od roku i postanowiłam sie dołączyć. Mam swój namiocik foliowy i uprawiam w nim pomidory. Teraz będzie drugi rok, więc jestem totalnym amatorem
Liczę na waszą pomoc i wprawę:)
pozdrawiam serdecznie
Jestem nowa, chciałam sie przywitać i mam nadzieję się zadomowić na tym forum, które jest skarbnicą wiedzy i Waszego doświadczenia. Podczytuję je od roku i postanowiłam sie dołączyć. Mam swój namiocik foliowy i uprawiam w nim pomidory. Teraz będzie drugi rok, więc jestem totalnym amatorem

pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Próby polowe 2011
Pomyślałam, żedobrze byłoby też po sezonie porównac, co komu jak rosło i gdzie/na jakiej ziemii.. byłby to wartościowy zbiór informacji o odmianach komercyjnych, i dla informacji o krzyżówkach np pomidorków które tu sobie rozwijamy.
Wstępnie pomyślałam, że np jakaś prosta tabelka do tego, typu :
Miejsce :
- strefa klimatyczna:
-województwo:
-klasa ziemii:
[tu tez ogólnie uwagi o nawożeniu, np kompost, nawozy sztuczne nawóz zielony co roku na wiosnę/jesień, czy co tam]
Czas wysiania:
Czas dojrzenia:
Osiągnięty rozmiar rośliny: [dla pomidora wysokość krzaka + waga owoców od-do np]
Plon: tak orientacynnie ile tego było z 1 rośliny np.
Pielęgnacja: czy było nawożenie albo opryski, jak często mniejwięcej
Problemy jakie wystąpiły :
-zewnętrzne :tutaj np susza, albo ulewne deszcze
-odmianowe : np złapało chorobę x, albo "przysmak ślimaków/myszy itp"
Cechy szczególne : tu można by uzupełniać w trakcie wzrostu np skłonność do zagłuszania okolicznych roślin;) albo po wykopaniu np : na tle innych wybitnie rozrośnięty system korzeniowy, albo że np wymaga uszczykiwania pędów itp zabiegów
Może jeszcze jakieś uwagi do tabelki? Zbudujmy to razem
Niby troszkę pisania jest ale jak to robić na bieżąco tzn pierwszą połowę przy sianiu a druga przy zbieraniu, to nie zajmie wiele czasu a nawet dla siebie się przyda.
Wstępnie pomyślałam, że np jakaś prosta tabelka do tego, typu :
Miejsce :
- strefa klimatyczna:
-województwo:
-klasa ziemii:
[tu tez ogólnie uwagi o nawożeniu, np kompost, nawozy sztuczne nawóz zielony co roku na wiosnę/jesień, czy co tam]
Czas wysiania:
Czas dojrzenia:
Osiągnięty rozmiar rośliny: [dla pomidora wysokość krzaka + waga owoców od-do np]
Plon: tak orientacynnie ile tego było z 1 rośliny np.
Pielęgnacja: czy było nawożenie albo opryski, jak często mniejwięcej
Problemy jakie wystąpiły :
-zewnętrzne :tutaj np susza, albo ulewne deszcze
-odmianowe : np złapało chorobę x, albo "przysmak ślimaków/myszy itp"
Cechy szczególne : tu można by uzupełniać w trakcie wzrostu np skłonność do zagłuszania okolicznych roślin;) albo po wykopaniu np : na tle innych wybitnie rozrośnięty system korzeniowy, albo że np wymaga uszczykiwania pędów itp zabiegów
Może jeszcze jakieś uwagi do tabelki? Zbudujmy to razem

Niby troszkę pisania jest ale jak to robić na bieżąco tzn pierwszą połowę przy sianiu a druga przy zbieraniu, to nie zajmie wiele czasu a nawet dla siebie się przyda.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W nawiązaniu do dyskusji z wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2030071 : zamieszczam obrazek dotyczący prowadzenia pomidorków na 1 i dwa pędy:

Pozdrawiam, Monika