Liliowce -Hemerocallis cz.10
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10
Geniu ja też nie.
Chodzi mi o te, które normalnie póżno kwitną pierwszy raz.
Oprócz Kwanso oczywiście, bo tego to wszyscy znają.
Chodzi mi o te, które normalnie póżno kwitną pierwszy raz.
Oprócz Kwanso oczywiście, bo tego to wszyscy znają.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
U mnie najpóźniej rozkwita (oczywiście po raz pierwszy) Sandra Elizabeth. Prawdopodobnie jutro rozwinie pierwszy kwiat w tym sezonie.
Pozdrawiam. Krystyna.
- malina999
- 50p
- Od: 29 cze 2008, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy uprawia ktoś odmianę Larry Grace i mógłby pokazać zdjęcia kwiatów?
Pozdrawiam - Halina
- malina999
- 50p
- Od: 29 cze 2008, o 18:32
- Kontakt:
Iwonko, bardzo dziękuję
. Wreszcie widzę podobieństwo do tego, co u mnie rośnie, bo na fotkach w necie, to różnie jest
Może na części wcale nie jest Larry Grace, bo trudno dostrzec takie bąbelkowe brzegi i kolor nie taki, np. tu:
http://www.dianedaylilies.com/daylily/larry-grace.html ( w opisie dołożyli mu jeszcze różowy, a hodowca nic o takowym nie wspomina).

Może na części wcale nie jest Larry Grace, bo trudno dostrzec takie bąbelkowe brzegi i kolor nie taki, np. tu:
http://www.dianedaylilies.com/daylily/larry-grace.html ( w opisie dołożyli mu jeszcze różowy, a hodowca nic o takowym nie wspomina).
Pozdrawiam - Halina
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Grażynko (śnieżko) - mamy więc odmienne spostrzeżenia....a czy ktoś jeszcze może sadził w tym dniu liliowce? Jak mu się powiodło?śnieżka pisze:Ja natomiast u siebie takiego pozytywnego wpływu nie zanotowałam...... prawdę mówiąc gorzej wygląda ten, posadzony we właściwym dniu.
Natomiast zauważyłam, że ten rok u mnie był wyjątkowo pozytywny dla wzrostu liliowców. Wiele odmian, które u mnie nie osiągały opisywanych parametrów, w tym roku właśnie je osiągnęły, a czasem przewyższyły.
Ten rok i u mnie był korzystny dla liliowców, wiele zakwitło po raz pierwszy, a te które już kiedyś kwitły miały, nierzadko, większe kwiaty niż w poprzednich sezonach, część osiągnęła też większy wzrost.
Grażynko (kogra) - liliowce, które u mnie późno kwitną, to:
Marietta Surprise ma jeszcze kilka pąków

Savannach Debutante wciąż kwitnie

NN wczoraj zakończył kwitnienie

Siewka od Ismeny ma jeszcze 2 pąki

no i Kwanso, który dopiero zaczął pokaz

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Elu z tego wynika jeden wniosek, że ten rok, z powodu dość nietypowych warunków klimatycznych, chyba nie może być miarodajny dla takich eksperymentów sadzeniowych. Zbyt wiele czynników było tu zmiennych i innych niż w pozostałych latach. Pewnie trzeba byłoby eksperyment znów powtórzyć w kolejnych latach i porównać wyniki.
Grażynko-Kogra- jeśli interesują Ciebie odmiany kwitnące w późnych terminach: La i VLa, to z opisu w AHS wynika, że należą do takich następujące odmiany:
August Flame, August Frost, Blackberry Candy, El Desperado, Fair Play, Final Touch, Golden Prize, Green Flutter, Jean, Lime Frost, Magnificent Rainbow, Mewa, Sweet Sugar Candy, Watch Me, Yabba Dabba Doo. Oczywiście z 2406 odmian wybrałam tylko takie, które są mi znane. Natomiast z doświadczenia tylko nieliczne się u mnie potwierdzają: Fair Play, Final Touch, Green Flutter, Jean, Mewa, Sweet Sugar Candy. Aktualnie kwitnie u mnie jeszcze 70 odmian. Z tych odmian najpóźniej zaczyna kwitnienie Laura Harwood- praktycznie na początku sierpnia zaczęła. Są też takie, które już powtarzają kwitnienie po krótkiej przerwie. Chyba jednak najlepszą odmianą ze względu na długość kwitnienia jest ,Little Wine Cup', która zaczyna wcześnie, a w lipcu ma krótką przerwę i od sierpnia znów zakwita, często do pierwszych większych mrozów. Fajnie wygląda ze Stellą.
Grażynko-Kogra- jeśli interesują Ciebie odmiany kwitnące w późnych terminach: La i VLa, to z opisu w AHS wynika, że należą do takich następujące odmiany:
August Flame, August Frost, Blackberry Candy, El Desperado, Fair Play, Final Touch, Golden Prize, Green Flutter, Jean, Lime Frost, Magnificent Rainbow, Mewa, Sweet Sugar Candy, Watch Me, Yabba Dabba Doo. Oczywiście z 2406 odmian wybrałam tylko takie, które są mi znane. Natomiast z doświadczenia tylko nieliczne się u mnie potwierdzają: Fair Play, Final Touch, Green Flutter, Jean, Mewa, Sweet Sugar Candy. Aktualnie kwitnie u mnie jeszcze 70 odmian. Z tych odmian najpóźniej zaczyna kwitnienie Laura Harwood- praktycznie na początku sierpnia zaczęła. Są też takie, które już powtarzają kwitnienie po krótkiej przerwie. Chyba jednak najlepszą odmianą ze względu na długość kwitnienia jest ,Little Wine Cup', która zaczyna wcześnie, a w lipcu ma krótką przerwę i od sierpnia znów zakwita, często do pierwszych większych mrozów. Fajnie wygląda ze Stellą.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Elu, Grażynko - wielkie dzięki.
Grażynko Śnieżko - u mnie powtarzające liliowce nie mają szans, bo tak jak napisała Genia rozwijają potem bardzo zniekształcone kwiaty.
Kiedy na dolinach w dzień słonko ogrzewa jeszcze ogrody, u mnie już chłodne dni, choć słoneczne.
Dlatego poszukuję odmian póżnych, żeby przedłużyć sezon.
Czy mogłabyś wkleić fotki tych liliowców, bo te netowe fotki mnie nie przekonują gdyż często są nieprawdziwe.
Byłabym bardzo wdzięczna za ich zaprezentowanie.

Grażynko Śnieżko - u mnie powtarzające liliowce nie mają szans, bo tak jak napisała Genia rozwijają potem bardzo zniekształcone kwiaty.
Kiedy na dolinach w dzień słonko ogrzewa jeszcze ogrody, u mnie już chłodne dni, choć słoneczne.
Dlatego poszukuję odmian póżnych, żeby przedłużyć sezon.
Czy mogłabyś wkleić fotki tych liliowców, bo te netowe fotki mnie nie przekonują gdyż często są nieprawdziwe.
Byłabym bardzo wdzięczna za ich zaprezentowanie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Grażynko, napisz do których odmian konkretnie, zdjęcia byś chciała.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Do tych, które podałaś jako sprawdzone u Ciebie póżne odmiany.
Takie zdjęcia i informacje o nich są bezcenne.
Takie zdjęcia i informacje o nich są bezcenne.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Wielkie dzięki Grażynko.
Dla porównania Astolat już tydzień temu u mnie przekwitł.
Pajączek wart posiadania i kilka innych.
Zapisałam sobie wszystkie, takla ściąga jest bezcenna.
Może wklej jeszcze inne, które u Ciebie teraz kwitną jeśli to nie tegoroczne zakupy.
A może ktoś inny też jeszcze się pochwali ostatnim kwitnącym liliowcem ?

Dla porównania Astolat już tydzień temu u mnie przekwitł.
Pajączek wart posiadania i kilka innych.
Zapisałam sobie wszystkie, takla ściąga jest bezcenna.

Może wklej jeszcze inne, które u Ciebie teraz kwitną jeśli to nie tegoroczne zakupy.
A może ktoś inny też jeszcze się pochwali ostatnim kwitnącym liliowcem ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Piękny przegląd póżno kwitnących liliowców Grażynko.
Wielkie dzięki za tę poglądową sesję.

Wielkie dzięki za tę poglądową sesję.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Grażynko, nie ma za co. Mam nadzieję, że się ten przegląd odmian przyda do komponowania kolekcji liliowców kwitnących od wczesnego lata do późnej jesieni.