Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Eliszja ona oczywiście gnije - efekt posadzenia do samej ziemi, a nie do mieszanki ziemi z rozluźniaczem. Druga sprawa, sansewierie w okresie jesienno - zimowym podlewamy rzadziej, nawet raz w miesiącu. Istotne też jest stanowisko, które powinno być o tej porze roku jasne.
Koniecznie więc trzeba przesadzić do nowego podłoża, to co zgniłe bezwzględnie usunąć, po odcięcu posypać sproszkowanym węglem.
Nie podlewać po tym przez dwa tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Eliszja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2014, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobra to jutro ją przesadzę i wytne te odnoge.
Tylko najlepsze jest to że zawsze trzymałam w ziemi do kaktusów pomieszanej z piaskiem drobno i grubo ziarnistym, na dno kamienie. Kaktusy i sukulenty nie rosły wcale, po prostu wcale. W zeszłym roku na wiosne dałam wszystkie do zwykłej ziemi do kwiatów pomieszanej z kretowiną. I po prostu czegoś takiego nie widziałam . Moja duża Sansewiera Gwinejska tak wypuściła i poszła w góre że szok. Tak samo reszta w tym ta wężownica... Nie rozumiem ich.. Oczywiście mam tendencję niestety do przelewania i to nie raz już taki numer zrobiłam. Ale chciałabym wiedzieć jaka jest dokładnie dobra receptura na ziemie do Sansewiery i innych sukulentów. Proszę żeby mi ktoś napisał.
" Nie ma nic bardziej miękkiego, nic, co dawałoby skórze odczucie większej delikatności i niepowtarzalności, niż ciepłe i falujące kocie futro. Guy de Maupassant"
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że sukulenty wolno rosną to normalne. One w naturze rosną na ubogich, a nie żyznych glebach. Posadzenie ich do żyznego podłoża powoduje nadmierny wzrost, który można uważać za prawidłowy, ale de facto tak nie jest.
Sansewierie powinno się sadzić do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 1:1 - 1:2.
Natomiast co do podlewania, podłoże powinno zawsze całkowicie wyschnąć przed kolejnym podlaniem, a w okresie jesienno - zimowym raz na trzy - cztery tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś z moich:
'Tiger Blue' z roślinką potomną "strzelającą" w górę
Obrazek

Przyrosty na 'Midnight Shine'
Obrazek

Sympatyczna 'Jade' z potomnymi i obok S.francisii (szyba służy jej za podpórkę)
Obrazek

Sport 'Jade', czyli 'Jade Marginata', też coś wypuściła:
Obrazek

Jeszcze jakieś rozetki, z lewej 'Mikado', z prawej etiopska, w środku mieszaniec
Obrazek

B.
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Basiu, ta kwitnąca francisii niesamowita ;:138
Ile ona ma wzrostu bez głowy, czyli kwiatu? Wiekowa panna?
Awatar użytkownika
Eliszja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Gdybym dała do tej Sansevierii i do Gwinejskiej ziemie taką:
-Pół na pół ziemia do zielonych kwiatów i kretowina
- wermikulit
Na dno drenaż ok 2-3 cm kermazytu
Bedzie ok?

P.S Nie wiem ile sypać wermikulitu
" Nie ma nic bardziej miękkiego, nic, co dawałoby skórze odczucie większej delikatności i niepowtarzalności, niż ciepłe i falujące kocie futro. Guy de Maupassant"
basia_styk
500p
500p

Post »

Im więcej rozluźniacza, tym lepiej. Wermikulit raczej zatrzymuje wodę, daj perlit albo żwirek.

B.
Awatar użytkownika
Eliszja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok. A czy jeśli przesadzę na koniec lutego moją Sansevierę Gwinejską to coś się stanie? Ponieważ jest w za dużej doniczce i chciałabym jej "dokoptować" ze dwie takie kupne sadzonki z obi Sansewierii Gwinejskiej. Bo wiem że nie lubi kiedy ma dużą doniczkę, woli ciasnawe ( nie doczytałam kiedy ją wsadzałam do tej) . A Nie chce jej dawac do mniejszej bo specjalnie kupiłam tą dużą.
A na koniec lutego bo później nie będę miała raczej możliwości na takie przesadzanie roślin z racji przeprowadzki do małej kawalerki...
O to ona, najdłuższy liść od postawy 110cm :
Obrazek
basia_styk
500p
500p

Post »

Nic się nie stanie, to całkiem dobry termin :) I ładnie będzie wyglądać taka duża grupa.

B.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ta doniczka ma odpływ? Jeśli nie ma, to nie może w tym rosnąć. Musi być w dnie otwór odpływowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To mi wygląda na doniczkę z wkładem, ale może się mylę.

Basia_styk, bardzo już wiosennie u Ciebie, piękne przyrosty ;:215 . U mnie dopiero coś niecoś zaczyna wychylać się z ziemi, a S.grandis posadzona, wydawałoby się w obszerną doniczkę, przez całą zimę mocuje się twardym plastikiem i odrost nie może wydostać się górą, tylko próbuje bokiem :) .
eDorka pisze:Basiu, ta kwitnąca francisii niesamowita ;:138
Ile ona ma wzrostu bez głowy, czyli kwiatu? Wiekowa panna?
Roślina ma 42cm mierzone od podłoża. Kupiłam ją trzy lata temu
03.2016
Obrazek

11.2017
Obrazek

02.2019
Obrazek

Nie miała nigdy żadnych odrostów, zgodnie z teorią powinna teraz coś wypuścić :) .
basia_styk
500p
500p

Post »

S.francisii podobno ładnie rozmnaża się z sadzonek liściowych. Nie próbowałam, bo nie potrzebuję drugiej rośliny.

Basiu, a masz może w kolekcji 'Crocodile Rock' albo/i 'Cleopatrę'?

B.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Kleopatry nie mam, ładna skubaniutka :) , po prostu mnie na nią nie stać. Ostatnia, jaką widziałam w ofercie poszła w aukcji za 230zł (plus przesyłka) ;:224 .
S.' Crocodile Rock' mam, tak mi się spodobała, że kupiłam trzy małe roślinki. Już urosły, ale odrostów nie mają.
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”