Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Dla owocu żaden , ale jak byś chciał zbierać z nich nasiona to nie polecam.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok. Dzięki. Gdzieś przeczytałem, że nie należy sądzić razem bo zrobią się nie jadalne. Posadzona odmiana danka polka na ziarno skrzyżowała się z cukinią. Wyrosły krzaki z pędami a owoce są podłużne zamiast okrągłe. Ciekawe czy coś z tego będzie.
witam, może ktoś też tak ma - moje dynie kwitną ale nie ma owoców, co jest przyczyną ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Może kwitną tylko kwiaty męskie?
Jakiej długości masz pędy? U mnie Uchiki Kuri zaczęła wiązać owoce dopiero jak miała ponad 100 cm. Potem kolejny owoc pojawiał się co 3-4 liść, a pomiędzy owocami oczywiście same kwiaty męskiemmt pisze:moje dynie kwitną ale nie ma owoców, co jest przyczyną
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Może mają za dobrze i poszły w liście Ja bym ucięła ze dwa liście od dołu, żeby je trochę zestresować, wtedy pomyślą o przedłużeniu gatunku i potomstwie
Pozdrawiam Eugenia
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak z ciekawości, czy ktoś uprawiał odmianę Olga (zielona bezłupinowa) - na razie moja jest wielkości piłki ręcznej (ciut większa) i od strony, z której odleciał kwiatek zaczyna być lekko zażółcona. Do jakich rozmiarów dorośnie i jak się powinna wybarwiać taka dynia Olga? Przestraszyłam się, że krzak głodny i nakarmiłam... magiczną siłą do ogórków, cukiń i dyniowatych, bo nic lepszego z braku doświadczenia nie przyszło mi do głowy.
Żeński kwiatek z mini owockiem dziś wieczorem miał się dobrze, jutro powinien zakwitnąć, męskich też już kilka w gotowości z tego samego krzaczka, więc liczę na drugą śliczną piłkę w ogródku
Oby mi tylko nie "rozdepli" goście skarbów, bo jutro odwiedziny grillowe - drżę..., a warzywnika z prawdziwego zdarzenia w tym roku jeszcze nie mam, wszystko rośnie byle gdzie byle rosło.
Żeński kwiatek z mini owockiem dziś wieczorem miał się dobrze, jutro powinien zakwitnąć, męskich też już kilka w gotowości z tego samego krzaczka, więc liczę na drugą śliczną piłkę w ogródku
Oby mi tylko nie "rozdepli" goście skarbów, bo jutro odwiedziny grillowe - drżę..., a warzywnika z prawdziwego zdarzenia w tym roku jeszcze nie mam, wszystko rośnie byle gdzie byle rosło.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Błażej zrywasz już na przechowanie czy na bieżące użycie? Moje hokkaido też niektóre są dojrzałe, ale na razie tyle nie przejemy, bo innych warzyw jest mnóstwo. Zastanawiam się czy te ciemnopomarańczowe zerwać i schować, żeby odciążyć rośliny, by zawiązywały nowe owoce, czy na dłuższe przechowanie jeszcze za wcześnie.
pozdrawiam Ewa
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zrywam tak na odcukinienia leczo.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moje Hokkaido też fajnie się udały, plenne i dość duże, Australian Butter - ok, ale Delica jakieś biedniutkie, małe, a Butternuta ani jednej nie widzę, a takie szybkie były, pierwsze wzeszły i liście ładnie rosły, pędy długie, a dyniek zero. Coś nie tak z nimi, ludzie chwalą, że plenne
Pozdrawiam Eugenia
Butternuty są późne, jeszcze potrzebują trochę czasu, u mnie dopiero zaczynają wiązać. To bardzo plenne, smaczne dynie do długiego przechowywania.