Bób cz.1
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób
A ile pięter strąków już Ci się zawiązało?
Niektóre źródła podają, że po 6 piętrze powinno się ogłowić, wtedy to co się zawiązało ładnie nabiera masy a mszyce się już nie czepiają.
Niektóre źródła podają, że po 6 piętrze powinno się ogłowić, wtedy to co się zawiązało ładnie nabiera masy a mszyce się już nie czepiają.
Pozdrawiam, Dorota
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No myślę,ze na tym najwcześniejszym to będzie 6 pięter albo i więcej.cantati pisze:A ile pięter strąków już Ci się zawiązało?
- cantati
Bób kwitnie takimi jakby "pięterkami" i wiąże po kolei na tych piętrach, więc w zależności od tego, po którym piętrze ogłowisz, tyle będzie strąków. Jak ogłowisz za wcześnie, będzie ich mało, a jak za późno, to będą mniejsze nasiona, bo roślina rozłoży siły, żeby karmić wszystkie zawiązane strąki.
Pozdrawiam, Dorota
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ładna cena na bób. We Wrocławiu 0,5kg kosztuje 13zł. Mój pierwszy tegoroczny zbiór z tunelu wyniósł 0,6kg. Odmiana Figaro. W strąku przeciętnie po 4 nasiona. Na razie zrywałem z jednego rządka po 2-3 dolne strąki.W poniedziałek drugi zbiór.
- cantati
Piętra to te zaznaczone na poniższym zdjęciu kępki kwiatów.
Z każdej kępki będzie kępka strąków.
Ciachać powinno się po szóstym piętrze.
Można oczywiście i po ósmym czy dziesiątym na przykład, wtedy będzie dłużej dojrzewał, a nasiona będą odpowiednio mniejsze.
Zdjęcie zaczerpnięte z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0422053222
Z każdej kępki będzie kępka strąków.
Ciachać powinno się po szóstym piętrze.
Można oczywiście i po ósmym czy dziesiątym na przykład, wtedy będzie dłużej dojrzewał, a nasiona będą odpowiednio mniejsze.
Zdjęcie zaczerpnięte z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0422053222
Pozdrawiam, Dorota
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Zauważyłam dzisiaj niepokojące zmiany. Kwity bobu czarnieją i zasychają. Czy to przez suszę? Ostatnio trochę padało dlatego nie podlewałam. Na bobie też jest czarna mszyca. Liście są duże i zdrowe.