PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
- wiewioreczka
- 500p
- Od: 11 maja 2012, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
Po cóż jeździć do innych krajów na wakacje, lub w jakieś wolne? Gdy ma się najpiękniejszy zakątek zaraz przed domem. Ciche miejsce gdzie można wypocząć, podziwiać naturę lub miło spędzić letnie wieczory z najbliższymi! Poleca przeczytać artykuł na ten temat - o człowieku, którego pasją jest tworzenie takich zakątków dla innych! Reklama usunięta/Adm.
Pozdrawiam serdecznie !
Pozdrawiam serdecznie !
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałem przyjemność być również w Albanii.
Saranda, Albania
kesjanka, skoro uważasz, że Twój ogród jest ciekawszy i piękniejszy od dżungli amazońskiej, to pokaż go, chętnie popatrzymy.
Saranda, Albania
kesjanka, skoro uważasz, że Twój ogród jest ciekawszy i piękniejszy od dżungli amazońskiej, to pokaż go, chętnie popatrzymy.
- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kesjanko jedno nie przeczy drugiemu.
A tak przede wszystkim wszyscy nie musimy być tacy sami.
Ja kocham moją działkę i kocham....zwiedzać świat.
Pull wstawia piękne zdjęcia z opisami różnych krajów gdzie był - uczmy się trochę, dowiadujmy o świecie, ale widzieć czubek własnego nosa jest każdego dobrą wolą.
Wymądrzyłam się, ale takie jest moje zdanie
Pozdrawiam
A tak przede wszystkim wszyscy nie musimy być tacy sami.
Ja kocham moją działkę i kocham....zwiedzać świat.
Pull wstawia piękne zdjęcia z opisami różnych krajów gdzie był - uczmy się trochę, dowiadujmy o świecie, ale widzieć czubek własnego nosa jest każdego dobrą wolą.
Wymądrzyłam się, ale takie jest moje zdanie
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Pull - Saranda jest zdecydowanie ładniejsza od Szkodry.
Ewa - ja lubię tak jak i Ty - zarówno spędzać czas na działce jak i podróżować. Jedno nie wyklucza bowiem drugiego.
Kesjanka - co kto lubi... Całe szczęście, że różnimy się bo inaczej świat byłby nudny. Ja między innymi tę różnorodność lubię poznawać podczas podróży.
Ewa - ja lubię tak jak i Ty - zarówno spędzać czas na działce jak i podróżować. Jedno nie wyklucza bowiem drugiego.
Kesjanka - co kto lubi... Całe szczęście, że różnimy się bo inaczej świat byłby nudny. Ja między innymi tę różnorodność lubię poznawać podczas podróży.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- pull
Witam.
Zapraszam zainteresowanych na krótką wycieczkę do Chin, a właściwie do prowincji Syczuan. Syczuan to tereny jeszcze nieznane i rzadko eksplorowane przez europejskich turystów.
Prowincja, ze stolicą w Chengdu, ma sporo do zaoferowania turystom.
Prowincja słynie ze znakomitej kuchni. Kuchnia syczuańska - z wielkimi tradycjami - to najbardziej znana kuchnia regionalna w Chinach i świecie. Jest bardzo różnorodna, a z niektórych regionów prowincji tak pikantna, że dla turystów bywa niemożliwa do zaakceptowania.
W Chengdu znajduje się Ośrodek Badań nad Pandą Wielką.
Syczuan oferuje też kilka obiektów wpisanych na listę UNESCO.
Moim głównym celem jest pokazanie pand, ale przy okazji życie na prowincji w prowincji Syczuan.
Fryzjer. Bardzo lubię to zdjęcie. Sytuacja jakby żywcem wzięta z okresu rewolucji kulturalnej.
Sklep spożywczy.
Wszechobecne stragany z owocami.
Jak w całej Azji, tak i w Chinach, nie może zabraknąć przydrożnych punktów gastronomicznych. Może raczej są to stragany z jedzeniem.
Przeważnie są to biznesy rodzinne organizowane przy domach i skierowane do miejscowej ludności. Chyba żaden turysta nie odważyłby się spróbować miejscowych specjałów w takich warunkach.
Dla amatorów drobiu ofertę widać w klatkach. Strach się bać, co można jeszcze znaleźć na zapleczu. Wszak stara prawda brzmi, że Chińczyk zje wszystko co biega, pełza i lata - oprócz samolotu.
Apteka, oczywiście też biznes rodzinny.
W ogródkach Chińczycy sadzą ryż. Ta trawa pozwala powiązać koniec z końcem.
Chengdu, stolica prowincji Syczuan, to spore miasto. Wraz z przedmieściami liczy 10 mln. mieszkańców i szczyci się 23 wiekami historii. Miasto zaskakuje nowoczesną architekturą i znakomitą infrastrukturą drogową. Z racji wielowiekowej tradycji jest co zwiedzać. Tu znajduje się jeden z największych w Chinach pomnik Mao.
Kilka zdjęć z przedmieść Chengdu:
Najważniejsze do zobaczenia miejsce w Chengdu to Ośrodek Badań nad Pandą Wielką.
Populacja pandy maleje od lat. Chińscy przyrodnicy oceniają, że w warunkach naturalnych żyje 1400 osobników, z czego 90% zamieszkuje górskie lasy prowincji Syczuan.
Ośrodek jest ładnie zaprojektowany i świetnie prowadzony, zajmuje powierzchnie około 200 ha.
Mieszka w nim około 50 pand.
Pandziątka rodzą się malutke. Noworodek waży przeciętnie 100 g.
W Ośrodku można zwiedzać żłobek i przedszkole, ale nie można robić zdjęć. Udało mi się pstryknąć kilka i nakręcić film.
Spore wybiegi posiadają ławeczki, huśtawki, platformy i są tak zaprojektowane aby miśki mogły się skryć przed wścibskim wzrokiem turystów.
Dorosłe pandy ważą sporo ponad 100 kg. i zjadają prawie 40 kg. bambusa.
Niska kaloryczność pożywienia nie pozwala im na bardziej aktywny tryb życia.
Młode są bardziej żwawe i ciekawsze świata. Rozkosznie baraszkują, dokazują i można na nie patrzeć godzinami.
Mój avatar.
W Ośrodku w Chengdu można również zobaczyć pandy czerwone (małe), które również są gatunkiem zagrożonym. Jednak, w przeciwieństwie do pand wielkich, występują nie tylko w Chinach, ale także w Birmie, Nepalu, Indiach.
Panda mała (zwana w Chinach potocznie ognistym lisem) większość czasu spędza w koronach drzew.
Pandy to ukochane zwierzęta Chińczyków, to ich skarb narodowy.
Podobno za zabicie pandy, w Chinach grozi kara śmierci.
Jesteśmy w Leshan.
Tu znajduje się jeden z największych posągów Buddy. Mierzy 71 m. wysokości i z pobliską górą Emei Shan jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
xi?xie
KONIEC
Zapraszam zainteresowanych na krótką wycieczkę do Chin, a właściwie do prowincji Syczuan. Syczuan to tereny jeszcze nieznane i rzadko eksplorowane przez europejskich turystów.
Prowincja, ze stolicą w Chengdu, ma sporo do zaoferowania turystom.
Prowincja słynie ze znakomitej kuchni. Kuchnia syczuańska - z wielkimi tradycjami - to najbardziej znana kuchnia regionalna w Chinach i świecie. Jest bardzo różnorodna, a z niektórych regionów prowincji tak pikantna, że dla turystów bywa niemożliwa do zaakceptowania.
W Chengdu znajduje się Ośrodek Badań nad Pandą Wielką.
Syczuan oferuje też kilka obiektów wpisanych na listę UNESCO.
Moim głównym celem jest pokazanie pand, ale przy okazji życie na prowincji w prowincji Syczuan.
Fryzjer. Bardzo lubię to zdjęcie. Sytuacja jakby żywcem wzięta z okresu rewolucji kulturalnej.
Sklep spożywczy.
Wszechobecne stragany z owocami.
Jak w całej Azji, tak i w Chinach, nie może zabraknąć przydrożnych punktów gastronomicznych. Może raczej są to stragany z jedzeniem.
Przeważnie są to biznesy rodzinne organizowane przy domach i skierowane do miejscowej ludności. Chyba żaden turysta nie odważyłby się spróbować miejscowych specjałów w takich warunkach.
Dla amatorów drobiu ofertę widać w klatkach. Strach się bać, co można jeszcze znaleźć na zapleczu. Wszak stara prawda brzmi, że Chińczyk zje wszystko co biega, pełza i lata - oprócz samolotu.
Apteka, oczywiście też biznes rodzinny.
W ogródkach Chińczycy sadzą ryż. Ta trawa pozwala powiązać koniec z końcem.
Chengdu, stolica prowincji Syczuan, to spore miasto. Wraz z przedmieściami liczy 10 mln. mieszkańców i szczyci się 23 wiekami historii. Miasto zaskakuje nowoczesną architekturą i znakomitą infrastrukturą drogową. Z racji wielowiekowej tradycji jest co zwiedzać. Tu znajduje się jeden z największych w Chinach pomnik Mao.
Kilka zdjęć z przedmieść Chengdu:
Najważniejsze do zobaczenia miejsce w Chengdu to Ośrodek Badań nad Pandą Wielką.
Populacja pandy maleje od lat. Chińscy przyrodnicy oceniają, że w warunkach naturalnych żyje 1400 osobników, z czego 90% zamieszkuje górskie lasy prowincji Syczuan.
Ośrodek jest ładnie zaprojektowany i świetnie prowadzony, zajmuje powierzchnie około 200 ha.
Mieszka w nim około 50 pand.
Pandziątka rodzą się malutke. Noworodek waży przeciętnie 100 g.
W Ośrodku można zwiedzać żłobek i przedszkole, ale nie można robić zdjęć. Udało mi się pstryknąć kilka i nakręcić film.
Spore wybiegi posiadają ławeczki, huśtawki, platformy i są tak zaprojektowane aby miśki mogły się skryć przed wścibskim wzrokiem turystów.
Dorosłe pandy ważą sporo ponad 100 kg. i zjadają prawie 40 kg. bambusa.
Niska kaloryczność pożywienia nie pozwala im na bardziej aktywny tryb życia.
Młode są bardziej żwawe i ciekawsze świata. Rozkosznie baraszkują, dokazują i można na nie patrzeć godzinami.
Mój avatar.
W Ośrodku w Chengdu można również zobaczyć pandy czerwone (małe), które również są gatunkiem zagrożonym. Jednak, w przeciwieństwie do pand wielkich, występują nie tylko w Chinach, ale także w Birmie, Nepalu, Indiach.
Panda mała (zwana w Chinach potocznie ognistym lisem) większość czasu spędza w koronach drzew.
Pandy to ukochane zwierzęta Chińczyków, to ich skarb narodowy.
Podobno za zabicie pandy, w Chinach grozi kara śmierci.
Jesteśmy w Leshan.
Tu znajduje się jeden z największych posągów Buddy. Mierzy 71 m. wysokości i z pobliską górą Emei Shan jest wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
xi?xie
KONIEC
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Bardzo ciekawe. Misie panda słodkie, w rzeczywistości też wyglądają jak maskotki . Nie widziałam wcześniej takich czerwono-brązowych.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotr - chciałam spytać dlaczego tak szybko xi?xie
Superegzotyka !!
Dobrze, że jeździsz po świecie, przynajmniej popodróżuję wirtualnie z Tobą
w takie miejsca jak właśnie Syczuan, które - tak jak piszesz, są nam bardzo mało znane.
Ale maleńkie pandziątka w inkubatorze załatwiły mnie totalnie
Superegzotyka !!
Dobrze, że jeździsz po świecie, przynajmniej popodróżuję wirtualnie z Tobą
w takie miejsca jak właśnie Syczuan, które - tak jak piszesz, są nam bardzo mało znane.
Ale maleńkie pandziątka w inkubatorze załatwiły mnie totalnie
Pozdrawiam i zapraszam
- pull
Elu, podziękowanie dotyczyło jedynie prowincji Syczuan. Zawsze istnieje możliwość krótkiego wypadu, np. do Szanghaju.
Niezmiernie mi miło, że podróżujesz ze mną.
Od kilkunastu miesięcy przymierzam się by pokazać Japonię - kraj nowoczesny, intrygujący o przebogatej tradycji. Może w końcu się uda.
Następna wirtualna będzie prawdopodobnie do Tanzanii.
Pozdrawiamy podróżujących i czekamy na relacje.
Niezmiernie mi miło, że podróżujesz ze mną.
Od kilkunastu miesięcy przymierzam się by pokazać Japonię - kraj nowoczesny, intrygujący o przebogatej tradycji. Może w końcu się uda.
Następna wirtualna będzie prawdopodobnie do Tanzanii.
Pozdrawiamy podróżujących i czekamy na relacje.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Podpisuję się do poprzednich wypowiedzi na temat wyjazdów po świecie większość z nas nigdy nie wyjedzie kochamy to co mamy ale kochamy też piękne widoki ze świata dzięki Pullowi i innym mogę powiedzieć że świat rzeczywiście jest piękny tylko nie wszyscy mają okazję to widzieć dlatego Pull i inni w swej uprzejmości są naszymi oczami na świat.W końcu nie musieli by tego robić a po to jest ten wątek,dziękuje już po raz enty i nie przestawajcie a jak ktoś się nie zgadza to wątków jest do wyboru uszanujmy pracę i chęci innych.Jestem waszym fanem.
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo mi się podoba takie powitanie
Od siebie dodam - Asante
Mam nadzieję, że tłumacz google właściwie przetłumaczył moje podziękowanie
Od siebie dodam - Asante
Mam nadzieję, że tłumacz google właściwie przetłumaczył moje podziękowanie
Pozdrawiam i zapraszam