Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fuksja

Post »

No cóż musi być też coś dla tych, co mają północne balkony jak ja. :wink:
Ja np mogę tylko pomarzyć o sundaville czy heliotropach, a o jednorocznych wysiewanych z nasion to w ogóle mogę zapomnieć.
Kazia_24
50p
50p
Od: 17 maja 2012, o 21:36
Kontakt:

Post »

Jest w tym prawda... No cóż, to fakt, że nie można mieć wszystkiego. Nie sądziłam jednak, że aż tak źle ta fuksja będzie reagować. No nic :) będę się cieszyć tym co mam, a sundaville też mam :) różową :DD
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek
Fuksja Win Oxtoby
Obrazek
Fuksja Cherry
pierwsze tegoroczne kwiaty :D
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

Przepiękna fuksja!!! Cudowna!

Ja mam właśnie taką jak ta na drugim zdjęciu i mam kolejny problem to przy okazji napiszę - kwitnie już od dwóch tygodni, ale nawet trudno jest mi to nazwać kwitnięciem! Płatki nie mogą się 'rozkleić' i ona tak nie rozkwita i takie te pąki są na wpół rozkwitnięte i przekwitają i nie ma efektu - absolutnie nie wyglądają tak jak tutaj, pękają, ale na samym koniuszku nie mogą się rozkleić i tak już zostaje... Ktoś coś wie na ten temat???
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Dzięki Kaziu! Ja nie pomogę, bo moje kwitną bez problemów... tfu, tfu... żeby nie zapeszyć.... czasami pogoda im tylko dokucza...
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Kazia_24 pisze:Przepiękna fuksja!!! Cudowna!

Ja mam właśnie taką jak ta na drugim zdjęciu i mam kolejny problem to przy okazji napiszę - kwitnie już od dwóch tygodni, ale nawet trudno jest mi to nazwać kwitnięciem! Płatki nie mogą się 'rozkleić' i ona tak nie rozkwita i takie te pąki są na wpół rozkwitnięte i przekwitają i nie ma efektu - absolutnie nie wyglądają tak jak tutaj, pękają, ale na samym koniuszku nie mogą się rozkleić i tak już zostaje... Ktoś coś wie na ten temat???
Czym nawozisz?

Problem może wynikać z 3 rzeczy:
Zbyt dużo nawozu
Przędziorek lub wciorniastek wkłuwający się do świeżych pąków po soczek
Grzyb
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

Hmm.. Posadziłam je do nowej ziemi z ogrodniczego, nie nawoziłam póki co. Jak poznać tego robaczka? Może wieczorem wrzucę zdjęcie, to będzie widać co się konkretnie dzieje.. Tak gołym okiem to nie widzę robaków czy grzyba.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Kazia_24 pisze:Przepiękna fuksja!!! Cudowna!

Ja to miałam w zeszłym roku przez mączlika, dlatego codziennie kontrolnie zraszam rano fuksje, bo wtedy te mączliki wzlatują w powietrze ( to takie białe mikroskopijne motylki, mniejsze od mszycy ) Zaatakowane pączki zachowywały się własnie tak jak piszesz. ;:108 Zresztą fuksja lubi zraszanie.
Kazia_24
50p
50p
Kontakt:

Post »

O! to świetnie, dziękuję za radę - będę ją codziennie zraszać i dam znac o efektach :0
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12

Post »

Mam pytanie odnośnie Bioseptu. Jak czesto można nim pryskać fuksje ? W ulotce nie znalazłam takich informacji.
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

wiszedi pisze:Mam pytanie odnośnie Bioseptu. Jak czesto można nim pryskać fuksje ? W ulotce nie znalazłam takich informacji.
To nie fungicyd (z tego co pamiętam to wyciąg z grapefruit-a.
Powinno wystarczyć co 2 tygodnie celem ochrony przed grzybami
wiszedi
100p
100p
Od: 6 sie 2010, o 22:12

Post »

Dzięki Adrian za odpowiedź, tak to wyciąg z grajfruta - czytałam na jego temat dużo dobrego, to naturalny środek ochrony roślin ale wolałabym z nim nie przesadzać (a w wyniku niewiedzy w zeszłym tygodniu pryskałam nim już 2X)
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Podobno mydło potasowe czyni cuda przy ochronie przed grzybami i robaczkami - w tym roku potestuję
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”