Kosmos - Onętek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lip 2011, o 09:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosmos - Onętek
Czy "kosmos-onętek" to dawna zapomniana nazwa "motylek" ?
Pamiętam takie kwiatki u Mamy w ogródku i zawsze nazywała je motylkami. Szukałam nasion o tej nazwie ale nie znalazłam. Kupiłam torebkę nasion "łąka kwiatowa" czy coś podobnego i wyrosły m.innymi motylki.Cudne,nostalgiczne a takie niepozorne.
Pamiętam takie kwiatki u Mamy w ogródku i zawsze nazywała je motylkami. Szukałam nasion o tej nazwie ale nie znalazłam. Kupiłam torebkę nasion "łąka kwiatowa" czy coś podobnego i wyrosły m.innymi motylki.Cudne,nostalgiczne a takie niepozorne.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Grazyna440 – motylek – czyli Schizanthus – to roślina z rodziny psiankowatych, z kosmosem nie ma nic wspólnego. Nasiona motylków jak najbardziej są w ofercie większości firm nasiennych w Polsce, jest też na forum wątek poświęcony tej roślinie: viewtopic.php?f=31&t=33445&start=0
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lip 2011, o 09:12
Dzięki za informację
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co posadzić?
Może nieodpowiednim miejscu zadaję swoje pytanie ale może uda mi się otrzymać jakąś podpowiedź .Otóż sama wysiewałam Kosmosy, może trochę za późno ale ładnie mi wzeszły i pięknie podrosły po pikowaniu w pojemniki. Następnie sadzonki przeniosłam na rabaty. Cieszyłam się jak ślicznie wzrastały w górę i w rzesz . Piękną zieleń tworzą na rabacie ale nie kwitną Nie wiem co zrobiłam nie tak, może za często je podlewałam gnojówką z Pokrzyw
Czytałam, że dobrze je jak zaczynają rosnąć uszczypywać wierzchołki ale czy teraz jak są tak bujne i praktycznie wierzchołek jest bujny też mogę go zerwać i w którym miejscu
Z góry dziękuję za podpowiedź
oto zdjęcia jak teraz wygląda
Czytałam, że dobrze je jak zaczynają rosnąć uszczypywać wierzchołki ale czy teraz jak są tak bujne i praktycznie wierzchołek jest bujny też mogę go zerwać i w którym miejscu
Z góry dziękuję za podpowiedź
oto zdjęcia jak teraz wygląda
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co posadzić?
Dostały gnojówki, to poszły w liście i wielkość. Niestety, wtedy słabiej i później kwitną. Musisz zaprzestać nawożenia i czekać. Jeszcze zdążą zakwitnąć.
Możesz uszczknąć wierzchołki, wtedy się rozkrzewią.
Możesz uszczknąć wierzchołki, wtedy się rozkrzewią.