Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
blabla-własnie dlatego ja sie nie bawie w rózne składniki-bo tez mam duzo....(łącznie 90m kw)
w naturze rosna niekoniecznie w skałach-podłoza sa baaardzo rózne
w naturze rosna niekoniecznie w skałach-podłoza sa baaardzo rózne
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale kaktusy na pewno nie rosną na bagnach czy pod palmami kokosowymi, by mogły mieć dostęp do torfu czy włókna kokosowego. Jeśli chodzi o naturalne ich stanowiska to w 90% są to wietrzejące skały. Wyjątkowo rzadko można spotkać kaktusy na płaskim terenie, w mniej stabilnym podłożu. Te roślinki właściwie zawsze rosną na jakiś skałkach, choćby niewielkich, gdzie jest ograniczona przestrzeń dla rozwoju korzeni ale jednocześnie podłoże jest bardzo stabilne. Musi tak być, bo rosną one bardzo wolno i w normalnej ziemi nie zdołałyby się utrzymać. Dlatego tak dobrze czują się u nas w doniczkach i wolą mineralne podłoże od organicznego.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Włókno kokosowe czy torf dodawane są do podłoża, bo łatwiej hodowcy sterować doborem pożywek. Takie podłoże najczęściej jest jałowe a dodawana pożywka płynna zawiera to co powinna, aby roślinka urosła i była jak najszybciej gotowa do sprzedaży. A potem to już się niech klient martwi .
Ja swoje kaktusy trzymam zdecydowanie w mineralnym z małym dodatkiem organicznego. Zawsze, po zakupie wyrzucam z tego, w czym rosły .
pozdrawiam
Ja swoje kaktusy trzymam zdecydowanie w mineralnym z małym dodatkiem organicznego. Zawsze, po zakupie wyrzucam z tego, w czym rosły .
pozdrawiam
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
żwir i piasek tez są jałowe-tak na marginesie....Włókna w masowej produkcji nikt nie dodaje bo jest za drogie-wiec nie porównujmy z torfem....Ma poza tym całkowicie inne właściwości.
Demonizujecie z lekka-wielokrotnie-nie tylko ja zreszta-wynajdowałam w marketach jakieś fajne kaktusy z holenderki i nie miałam problemów z ich padaniem czy problemami z przekorzenieniem.
Oczywiscie każdy sobie sadzi w co chce, ale po wygladzie roslin widać różnicę najcześciej i po korzeniach jak sie potem wyjmuje takiego kaktusa.
Demonizujecie z lekka-wielokrotnie-nie tylko ja zreszta-wynajdowałam w marketach jakieś fajne kaktusy z holenderki i nie miałam problemów z ich padaniem czy problemami z przekorzenieniem.
Oczywiscie każdy sobie sadzi w co chce, ale po wygladzie roslin widać różnicę najcześciej i po korzeniach jak sie potem wyjmuje takiego kaktusa.
luczek95, Malkar.
Ponieważ miałem dzisiaj trochę luzu, a ten unikat nie dawał mi spokoju, postanowiłem poszukać go i sądzę, że wreszcie mi się udało.
Znalazłem podobnego pod dwoma nazwami, Cotyledon canpanulata, można zobaczyć go na tej stronie http://www.cactusinfo.net/gallery/C/ oraz Cotyledon campanulata widoczny tutaj http://www.thesucculentgarden.com.au/cotyl.html
Porównajcie go ze swoimi, gdyż zdjęcia mogą mylić.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
I tu jest pies pogrzebany. Oczywiście można tak skomponować podłoże i zastosować takie metody uprawy, że roślinka po 3-4 latach będzie średnicy 5-6cm albo i 10cm oraz napompowana jak balon. I tak działają producenci, bo oni nie mają czasu na wolną uprawę kaktusów. Dla nich czas to pieniądz.Norel pisze:Oczywiscie każdy sobie sadzi w co chce, ale po wygladzie roslin widać różnicę najcześciej i po korzeniach jak sie potem wyjmuje takiego kaktusa.
Ja za to wolę jałowe podłoże, mało wody, kompaktowy wygląd roślinki, możliwie zbliżony do tych z natury. I oczywiście piękne, długie ciernie. U mnie 10-letnie kaktusy rosną w doniczkach o wielkości 6cm. I nie mam żadnych kompleksów, gdy porównam ich wygląd z tymi w naturze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Jako świeża maniaczka kaktusowa poproszę o pomoc w identyfikacji moich maluszków.
1. włochacz = (nazwa)
2. krzaczasty = ?
3. "drzewko" = ?
4. środkowe kaktusiki = ?
5. kaktusiki po prawej = ?
Jako świeża maniaczka kaktusowa poproszę o pomoc w identyfikacji moich maluszków.
1. włochacz = (nazwa)
2. krzaczasty = ?
3. "drzewko" = ?
4. środkowe kaktusiki = ?
5. kaktusiki po prawej = ?
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
1. Espostoa lanata albo Cephalocereus senilis
2. Rhipsalis
3 Aichryson
4. Mammillaria troszeczkę za małe zdjęcie by dokładnie oznaczyć
5. Mammillaria
2. Rhipsalis
3 Aichryson
4. Mammillaria troszeczkę za małe zdjęcie by dokładnie oznaczyć
5. Mammillaria
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Nie bardzo-cotyledon ma listki w rureczki na koncach uformowane...Grzdyl pisze:luczek95, Malkar.
Ponieważ miałem dzisiaj trochę luzu, a ten unikat nie dawał mi spokoju, postanowiłem poszukać go i sądzę, że wreszcie mi się udało.
Znalazłem podobnego pod dwoma nazwami, Cotyledon canpanulata, można zobaczyć go na tej stronie http://www.cactusinfo.net/gallery/C/ oraz Cotyledon campanulata widoczny tutaj http://www.thesucculentgarden.com.au/cotyl.html
Porównajcie go ze swoimi, gdyż zdjęcia mogą mylić.
Mnie osobiscie roslinka wyglada na jakis Adromischus...tylko nieco zadki(w sensie ilości lisci) porównaj z moim.
tu młodszy krzak- i wieksza fotka.
Blabla-ja swoich kaktusów tez sie raczej nie wstydze,nie sa wygonione co mysle ze widac na watku z kolekcji-Sukulentowo, ale nie chciałabym zeby mi wygladały tak jak w naturze-czyli zaschniete,czesto pokurczone, od dołu silnie skorkowaciałe i...po prostu niezbyt ładne.Mam mozliwośc ogladania zdjec wielu roslin z naturalnych stanowisk i oprócz niektórych baardzo starych roslin z wyjatkowym uciernieniem reszta jest moim zdaniem srednio atrakcyjna...
A ja mam zaszczyt w dwóch przypadkach mieć trochę inne zdanie.
1. Austrocephalocereus dybowskii.
5. Raczej Rebutia.
Norel
Chyba masz rację. Największe podobieństwo widać na młodych liściach. Teraz już będzie łatwiej dokładnie go zidentyfikować.
Zobacz tu http://www.jjcactus-succulents.net/imag ... %20022.jpg
1. Austrocephalocereus dybowskii.
5. Raczej Rebutia.
Norel
Chyba masz rację. Największe podobieństwo widać na młodych liściach. Teraz już będzie łatwiej dokładnie go zidentyfikować.
Zobacz tu http://www.jjcactus-succulents.net/imag ... %20022.jpg
Pozdrawiam,Władek.
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ten "włochaty" to Cephalocereus senilis na pewno
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
Ten mój ze zdjęcia Adromischus był kupiony jako poelnitzius(czechy), ale w necie nie znalazłam takiej nazwy, za to podoba-poelnitziaum. Tak wiec nic pewnego..