Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Błażej z tymi dzieciozapylaczami to ryzykowna sprawa . W tamtym roku moja córka przy takich przebiezkach 4 krzaki połamała. . W gruncie pomidory wystawione na wiatr zapylały się lepiej.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy mogę jeszcze wysiać pomidory, które będą w tunelu? Policzyła krzaczki i wyszło, że mam za mało
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Siej spokojnie
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Kasienkar
- 500p
o dziękuję super, to dziś po pracy będę wysiewać
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Witam wszystkich piszę bo bardzo proszę o radę. W tym roku buduje dodatkowy tunel foliowy, będzie bardzo wysoki i dlatego pomyślałem, że będę uprawiał pomidory na jeden pęd ale puszcze je wysoko, chciałem tam uprawiać pomidora malinowego adonis i znalazłem dwie informacje dotyczące wysokości jedni piszą że jest to odmiana wysoka, a gdzieś przeczytałem, że średnia, a ja bym chciał żeby ten pomidor miał tak 3 m myślę ,że mogę go tak puścić bo nigdzie nie znalazłem informacji, że jest to odmiana samokończąca w takim razie chyba nie ma przeciwwskazań, będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Lukasz uki94
- Kasienkar
- 500p
Adonisa nie miałam ale miałam w zeszłym roku pomidorka "malinowy smaczek" i on mi się na 2-wu metrowym tunelu zawijał, więc 3 metry spokojnie osiągnie tego polecam, ponieważ miał dużo owoców i bardzo słodkie były
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Miałam Adonisa w tunelu ale u mnie 3 metrów nie osiągnął, do 2 maksymalnie o ile dobrze pamiętam. Bardzo smaczny (rzecz gustu) i plenny pomidorek.
Pozdrawiam, Marta.
czy młodym siewkom pierwsze listki właściwe mogą lekko się podwijać do wewnątrz od nadmiaru słońca/zbyt wysokiej temp?
Stoją u mnie od początku na południowym parapecie, pogoda dopisuje i podejrzewam, ze temp. w tym miejscu dobija do 30st. na pewno.
Dzisiaj "dłuższe" odmiany /bawole, belgium giant, san marzano/ przepikowałem z krążkami kokosowymi do kubków 200ml (hollas hobbystyczny) po same liścienie, stoją w słonecznym pokoju ale parapet chyba na razie im odpuścić?
Stoją u mnie od początku na południowym parapecie, pogoda dopisuje i podejrzewam, ze temp. w tym miejscu dobija do 30st. na pewno.
Dzisiaj "dłuższe" odmiany /bawole, belgium giant, san marzano/ przepikowałem z krążkami kokosowymi do kubków 200ml (hollas hobbystyczny) po same liścienie, stoją w słonecznym pokoju ale parapet chyba na razie im odpuścić?
Świeżo przepikowane pomidory trzeba zestawić na jakiś czas (do następnego dnia) z ostrego słońca.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Tzn. , że adonis rośnie sobie przypuśćmy do 2 m i kończy się i nie ma możliwości żeby rósł wyżej dobrze myślę? Inny gatunek zdecydowanie odpada bo ja mam 100 sadzonek adonisa(już dość dużych) więc trochę za późno zacząłem myśleć o nowym tunelu, ale najwyżej adonisa poprowadzę na dwa pędy. Wszystkim serdecznie dziękuje za odpowiedź.
Lukasz uki94
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Uki94
Zrobiles tunel na trzy metry wysoki? Nie rozumiem dlaczego chcesz tak wysokiego pomidora. Owszem, łodyga moze mieć i siedem metrów ale czy w tunelu zdążysz zebrać wszystkie owoce przed zima bez ogłowienia? No nie wiem. U mnie tez rosły pomidorki wyżej niż mam tunel (w najniższym punkcie 175) ale poradziłem sobie tak że po zebraniu najniżej położonych owoców, oberwaniu liści opuściłem krzak o ok. 1m.
Warto zatem przy podwiazywaniu pomidorow pamietać by mieć zapas sznurka.
Zrobiles tunel na trzy metry wysoki? Nie rozumiem dlaczego chcesz tak wysokiego pomidora. Owszem, łodyga moze mieć i siedem metrów ale czy w tunelu zdążysz zebrać wszystkie owoce przed zima bez ogłowienia? No nie wiem. U mnie tez rosły pomidorki wyżej niż mam tunel (w najniższym punkcie 175) ale poradziłem sobie tak że po zebraniu najniżej położonych owoców, oberwaniu liści opuściłem krzak o ok. 1m.
Warto zatem przy podwiazywaniu pomidorow pamietać by mieć zapas sznurka.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
tunel ma więcej 5-6 m wysokości po prostu przy takiej wysokości najłatwiej mi zbudować tunel, bo w tym miejscu już kiedyś był, miał go mój dziadek i właściwie konstrukcja jest już gotowa.D3flo pisze:Uki94
Zrobiles tunel na trzy metry wysoki?
Lukasz uki94
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Taki tunel z prawdziwego zdarzenia. Przez to że jest wysoki to będzie w nim przewiew.uki94 pisze: tunel ma więcej 5-6 m wysokości po prostu przy takiej wysokości najłatwiej mi zbudować tunel, bo w tym miejscu już kiedyś był, miał go mój dziadek i właściwie konstrukcja jest już gotowa.
Moze go kiedyś obejrzę.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.