Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe
forumowicz, na jaką wysokość wystarczy im ta podpórka? Pełne słońce miały? Pytam o S. Long.
A co tam ukrywasz pod otuliną? Borówki przed szpakami?
Moje po sznurkach upodobały sobie przędziorki, zwłaszcza te pierwsze w rzędzie od południowej str.
Zamierzam poprowadzić na jeden rząd i niezbyt wysoki. Zawsze po zrywaniu w międzyrzędziu, czuję się jakby oblazły mnie insekty.
A co tam ukrywasz pod otuliną? Borówki przed szpakami?
Moje po sznurkach upodobały sobie przędziorki, zwłaszcza te pierwsze w rzędzie od południowej str.
Zamierzam poprowadzić na jeden rząd i niezbyt wysoki. Zawsze po zrywaniu w międzyrzędziu, czuję się jakby oblazły mnie insekty.
Tak, pełne słońce i wystawa południowa. Ogórki rosną do 2 m.
A pod włókniną są borówki. Przed ptactwem i dla szybszego dojrzewania, bo moje wnuki się zawsze niecierpliwią
A pod włókniną są borówki. Przed ptactwem i dla szybszego dojrzewania, bo moje wnuki się zawsze niecierpliwią
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz, a Ty wysiales już rozsade ogórków?
Paula, już na balkonie się wietrzy,a Ty pytasz
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak ustrzec się (lub ograniczyć) więdnięcie ogórków? Co roku prowadzę ogórki po sznurkach, są piękne, zaczynają świetnie owocować, ale potem dość szybko więdną i muszę je wyrzucać z bólem serca. Czy można coś zrobić zawczasu, żeby się tego więdnięcia ustrzec? Czy można np. zaimpregnować nasiona?
Co znaczy- więdną ?.
Przyczyn zamierania ogórków jest wiele. Masz jakieś zdjęcia z ub. roku ? - na przykład
Przyczyn zamierania ogórków jest wiele. Masz jakieś zdjęcia z ub. roku ? - na przykład
Czy to jest takie więdniecie ?
czy takie ?
czy takie ?
- Dzialeczka
- 500p
Jest pewien próg więdnięcia ,po przekroczeniu którego , roślina albo jej część nie wraca już do stanu wyjściowego.
Aby to zjawisko wystąpiło wystarczy w upalny dzień podlać ogórki zimną wodą z kranu. Przyczyną może być fuzaryjne więdniecie lub choroba łodygi ale również brak równowagi miedzy częścią nadziemną a systemem korzeniowym lub zbyt skąpe podlewania na przepuszczalnej glebie.
Co możesz zrobić ?. Po pierwsze rośliny po wzejściu podlać preparatem zawierającym propamokarb/ Previcur, Infinito/ albo Topsinem. Szkopuł jednak w tym, że u Was w tej Ameryce łatwiej kupić Sentex jak u nas Miedzian . Jeśli mimo to wystąpią objawy więdnięcia usuwać systematycznie w miarę wzrostu część liści od dołu pędów.
Czy te ogórki rosną w pojemnikach czy w glebie. Bo jeśli w pojemnikach to maja za małą objętość podłoża.
Aby to zjawisko wystąpiło wystarczy w upalny dzień podlać ogórki zimną wodą z kranu. Przyczyną może być fuzaryjne więdniecie lub choroba łodygi ale również brak równowagi miedzy częścią nadziemną a systemem korzeniowym lub zbyt skąpe podlewania na przepuszczalnej glebie.
Co możesz zrobić ?. Po pierwsze rośliny po wzejściu podlać preparatem zawierającym propamokarb/ Previcur, Infinito/ albo Topsinem. Szkopuł jednak w tym, że u Was w tej Ameryce łatwiej kupić Sentex jak u nas Miedzian . Jeśli mimo to wystąpią objawy więdnięcia usuwać systematycznie w miarę wzrostu część liści od dołu pędów.
Czy te ogórki rosną w pojemnikach czy w glebie. Bo jeśli w pojemnikach to maja za małą objętość podłoża.
- Dzialeczka
- 500p
Ha, mam topsin przemycony z ojczystej ziemi ( ) Wielkie dzięki! Spróbuję tak zrobić. Czy jeden oprysk wystarczy?
A, i ogóreczki rosną w glebie. Dobrej, specjanie dla warzywek. No i jesienią ziemia dostaje nawóz koński (taki akurat mam za darmo )
A, i ogóreczki rosną w glebie. Dobrej, specjanie dla warzywek. No i jesienią ziemia dostaje nawóz koński (taki akurat mam za darmo )
Nie oprysk. Podlać trzeba siewki po wzejściu.
Joasiu miałem w ub. roku to samo zjawisko na ogórku Suyo Long. Ma on potężne liście i właśnie jak przyświeciło mocniej słońce niektóre liście więdły . Ustało to po usunięciu dolnych liści.
Musisz również dbać o odpowiednie przycinanie pędów bocznych.
Joasiu miałem w ub. roku to samo zjawisko na ogórku Suyo Long. Ma on potężne liście i właśnie jak przyświeciło mocniej słońce niektóre liście więdły . Ustało to po usunięciu dolnych liści.
Musisz również dbać o odpowiednie przycinanie pędów bocznych.
- Dzialeczka
- 500p
O, tego nie wiedziałam. W jakich proporcjach?
1,5 ml na litr wody i to powinno starczyć na 10 roślin.
Oprysk nic nie daje w przypadku fuzariozy bo to choroba od glebowa.
Oprysk nic nie daje w przypadku fuzariozy bo to choroba od glebowa.