Winorośle i winogrona cz. 3
Re: Winorośle i winogrona cz. 3
Po kilku latach noszenia się z zamiarem posadzenia winorośli, wreszcie we wrześniu ubiegłego roku zostały posadzone. Teraz nie wiem co dalej. Proszę o pomoc w ich przycięciu.
Agat Doński
Piesnia
Einset Seedles
Ontario
Agat Doński
Piesnia
Einset Seedles
Ontario
Pozdrawiam serdecznie,
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zamierzam kupić ok. połowy czerwca sadzonki doniczkowe winorośli deserowych.
Pozdrawiam Paweł
Kajo Agata bym przyciął na wysokość listwy poprzecznej i zostawił dwa górne pąki resztę oberwał.Pozostałe krzewy przyciął dosyć nisko zostawiając jeden pąk szczytowy. Wyrosną Ci grube ładne pędy. Oprócz tego oczyść ziemię z trawska bo to konkurencja dla młodych krzewów .
Pozdrowienia z Wrocławia
Dzięki za pomoc. Tej trawy tak naprawdę nie ma. Mąż mi świeżo nakosił na moje rośliny.
Pozdrawiam serdecznie,
-
- 100p
- Od: 27 sty 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mógłby ktoś napisać kiedy mniej więcej wykonujemy opryski miedzianem.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miedzianu używa się do oprysków w drugiej połowie sezonu czyli około połowy lipca, poczatku sierpnia . Działa fitotoksycznie dlatego na poczatku sezonu lepiej go nie stosować. Teraz to lepiej środki oparte na mankozebie np. Dithane - chociaż nie wiem czy mają w Polsce dopuszczenie do stosowania na winorośli.
Obecnie, ze środków na mączniaka rzekomego, tylko Ridomil Gold MZ ma rejestrację na winorośl.Ten fungicyd jednak lepiej zachować na zabiegi interwencyjne. Trzeba sobie radzić używając zdrowego rozsądku
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witam ,mam takie pytanie ,czy jeśli ze sztorbów ,które ukorzeniam z pąka wyszły mi 2 pędy to jeden mam usunąć.Tak czytałam na którymś forum ,tylko nie wiem ,czy dobrze to zrozumiałam?A i jeszcze jak ten sztorb puścił korzonki,to czy prędzej czy póżniej pąki ruszą.Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wyprowadziłem winorośla na sznur skośny. Teraz mam problem, bo np. wybiły po 2 latorośle z jednego punktu. Kiedy usunąć jedną z nich?. Kolejny problem to to, że na niektórych winoroślach latorośl nie wyrasta u gory tylko z boku. Czy tak może być, że na starszym pniu będę miał punkty krzewienia z boku a nie u góry? Pozdrawiam.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Jeżeli wybiły dwa z jednego miejsca tzn, że ruszył również jeden z pąków zapasowych. Jeżeli są już korzenie i obydwa wyglądają zdrowo, to usuń słabszy. Jeżeli nie ma korzeni to można rozważyć pozostawienie mniej rozwiniętego. Jeżeli wybiły dwa, na różnych poziomach to zostawiamy ten, który pasuje nam do koncepcji sadzonki. Jeżeli chcemy dłuższą to zostawiamy górny (tak się postępuje najczęściej). Nie zawsze jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Bywa że w trakcie ukorzeniania łoza uległa częściowemu przesuszeniu. Tak się dzieje gdy nie woskujemy i ukorzeniamy w ciepłych pomieszczeniach. Im dalej od podłoża tym skutki przesuszenia mogą być większe, więc górny pąk może mieć problem. To są tylko rozważania teoretyczne, żeby ocenić trzeba mieć trochę wprawy i widzieć. Przyczyn braku startu pąków może być wiele. Wymienię tylko główne: przemarznięte pąki główne, (powinny ruszyć zapasowe ale z opóźnieniem); przesuszone sztobry w trakcie ukorzeniania (będą korzenie ale pąki już nie ruszą, a korzenie z czasem padną); słaba jakość sztobrów.tencia pisze:Witam ,mam takie pytanie ,czy jeśli ze sztorbów ,które ukorzeniam z pąka wyszły mi 2 pędy to jeden mam usunąć.Tak czytałam na którymś forum ,tylko nie wiem ,czy dobrze to zrozumiałam?A i jeszcze jak ten sztorb puścił korzonki,to czy prędzej czy póżniej pąki ruszą.Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Teresa
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Często się dzieje, że ruszają wszystkie pąki (główny i zapasowe) na raz. Zazwyczaj ten najwyższy to główny ale różnie to bywa. Czasami jeden w prawo drugi w lewo . Jeżeli krzew ma owocować to przed usunięciem nadmiarowych pąków proponuję zwrócić uwagę na zawiązki kwiatostanów. Wiele odmian nie owocuje na pąkach zapasowych i tu wyłamanie latorośli z głównego oznacza brak owocowania. Z jednego węzła powinna wyrastać jedna latorośl.marcin1979 pisze:Wyprowadziłem winorośla na sznur skośny. Teraz mam problem, bo np. wybiły po 2 latorośle z jednego punktu. Kiedy usunąć jedną z nich?
To są tzw. wilki. Wilki wyrastają z drewna i najczęściej są niepłodne, ale za to rosną bardzo silne. Wilki doskonale nadaje się do budowy (odbudowy) formy krzewu. Łoza z wilków w kolejnym roku jest płodna i nie ma obaw o owocowanie w kolejnym sezonie.marcin1979 pisze: Kolejny problem to to, że na niektórych winoroślach latorośl nie wyrasta u gory tylko z boku. Czy tak może być, że na starszym pniu będę miał punkty krzewienia z boku a nie u góry? Pozdrawiam.
Piotr
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dziękuję bardzo za pomoc Kapitanie
Witam wszystkich, jestem miłośniczką winorośli, mam kilka krzewów w ogródku przydomowym. Odnośnie Aloszenkina, krzew ma 3 lata, i ciągle popełniam ten sam błąd, za duzo zostawiam gron.Ile zostawić gron na krzaczku aby nie przeciążyć krzewu? Prowadzę go na tzw. krótką głowę.Pozdrawiam Basia.