Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Post »

Nooooo widzisz Seba. Sam wyciągasz wnioski. My na darmo się nie pałujemy z ŚOR. Mleko jest dobre jak jest idealna pogoda, bo ....... nie zaszkodzi i pomóc nie musi. Do bułek też pasuje. :D Obserwujemy pogode i jak ma być do kitu, wtedy uprzedzamy grzyba. Głowa do góry, dasz radę.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Też kiedyś mlekiem pryskałam, skrzypem, w ubiegłym roku mydłem z nanosrebrem - efekt był lepszy, ale nie wiem, czy zdrowe, no i ubiegły rok był dobry dla pomidorków. W tym roku pryskam preparatem żurkowym forumowicz, ale chyba za późno zaczęłam od momentu wsadzenia do gruntu, bo po miesiącu szara pleśń dopadła, zaczęły opadać zawiązki, więc raz - 11 czerwca opryskałam Topsinem, dalej preparatem. Nieliczne liście od dołu jakby z alternariozą były, więc usunęłam i na razie jest dobrze :wink:
Pozdrawiam Eugenia
Klakierkowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2013, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A u mnie kret żre pomidory. Wykopał sobie tunele od jednego pomidora do drugiego. Nie wiem co mam zrobić bo żeby pułapke wkopać musiałabym poświęcić krzak.. Na razie włożyłam do dziury koło pomidora 2 łyżeczki trutki Brosa. Wiem że to niehumanitarne truć krety ale nie wiem jak inaczej sobie z nimi poradzić. A oprócz tego leje już kilka dni. Moje pomidory nie były niczym pryskane i chyba zgniją
Niektóre kwiatki zrobiły się jakby szarobrązowe, na kiściach tych już dojrzewających wystąpiły ciemnobrązowe plamy. Nie mam teraz aparatu żeby wstawić zdjęcie. No coż, jak nic z nich nie będzie trzeba bedzie się z tym pogodzić. Mam wciąż nadzieje że wyjdzie słońce i je wyleczy
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:roll: Jeżeli już masz takie zmiany ,a chcesz doczekać się pomidorów ,musisz zrboić oprysk na szarą pleśń i ZZ. Nie ma na co czekać..słońce je nie wyleczy :?
Asia
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Klakierkowa Jak ci coś żre pomidory, to na pewno nie kret ;:oj Pierwszy raz słyszę, żeby krety się zbuntowały i wegetarianami zostały. Jak ci coś podgryza, to to jakieś nornice. Krety można wykurzyć śmierdzącymi preparatami. Ja miałam tu w aptece kupione "Oleum animalis", robione z tego co mączka rogowa. A nornica wyniosła się, jak posadziłam Cesarskie korony. Nie przypuszczałam, że to naprawdę działa. A jednak.... 8-)
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cerasrkie odstraszają nornice? Cebule im w ziemi śmierdzą czy jak?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Cerarskie faktycznie strasznie śmierdzą, i ma to odstraszyć karczowniki.
pozdrawiam, Gunnar
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

A ile cebul cesarskich koron trzeba wysadzić na 100 m2, żeby efekt był dobry. U mnie nornice pomidorów nie atakują, ale zniszczyły 50% stożków wzrostu fasoli. I czy ten zapach nie odstrasza również ludzi?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Moja rada - NAFTALINA, skutecznie w tym roku odstraszyłam nornice! Powtykałam im w korytarzyki kulki naftalinowe, powkładałam pod włókninę, co prawda, jak słonko przygrzeje, to daje jak z babcinej szafy..........ale efekt jest!
pozdrawiam
Iwona
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00

Post »

Ja też bym uciekał od substancji rakotwórczych...
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

U mnie pośród pomidorów zniszczenie siały turkucie... Łącznie 6 szt pomidorów przegryzły mi tuż przy samiej ziemi, wymieniłam je na zapasowe sadzonki. Planowałam zrobić jakieś dodatkowe zabezpieczenia przed tymi szkodnikami, ale jakoś nie mogłam wprowadzić tego w życie i na sczęście póki co same s sibie zostawiły moją plantację w spokoju :)
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Co do Cesarskich Koron i nornic... A więc nie mogłam się tej uprzykrzonej nornicy lata pozbyć. Jak coś śmierdzącego wsadziłam do korytarza, to ona to po prostu wyrzuciła ;:oj Ktoś mi poradził posadź korony. No to ja na wiosnę do sklepu i kupiłam dwie. Moja grządka w tym miejscu ma tylko 2mkw. Korony dałam do piwnicy zanim zasadziłam... oho... nie myślałam że to taki zapaszek. Na jesień wsadziłam korony tam gdzie na mojej grządce były dziury do tunelów nornicy. No i w tym roku nornicy niet. Korony po zasadzeniu nie śmierdzą, tak że spoko.
Pozdrawiam
Ewa
Jedrzej
50p
50p
Od: 2 maja 2013, o 18:00

Post »

No i takiej metody szukam. Chyba wypróbuje.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”