Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Ago6671, nie twierdziłem, że OW jest owadobójczy ponieważ nie ma ani jednego chrząszcza martwego. Jest za to ich brak, czyli może to być efekt oprysku przed nalotem szkodnika. Być może tłumi zapach i stonka ich po prostu nie widzi? Może to być kolejny, niezamierzony efekt, jak nie przymierzając sadzenie selerów przy kapuście żeby zmylić bielinka.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Pryskałam pomidory OW to i koper prysnęłam ,bo miał pozwijane liście.Po 2 dniach koper wygląda ślicznie.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

forumowicz może Ty nam pomżesz?Moze jakaś Twoja receptura by na to pomogła?
Co to za choróbsko na moich truskawkach?
W ubiegłych latach miały zawsze piekne i zielone liście.A jeżeli tak wyglądały ,to tylko po sezonie,i nie były pryskane od żadnych chorób.Ale od 3 lat tak wyglądają liście.W tym roku zmiany na liściach pojawiły sie jak zaczynały kwitnąć.Spryskaliśmy od mączniaka,bo tak nam w ogrodniczym polecił.Potem opryskiem 3w1,na 3 choroby.Ale to chyba żadna z nich skoro truskawki tak wyglądają.
Czy OW by na to pomogło?Oczywiście ,wiem,że w tym roku pewnie sie ich nie uratuje :( ,chociaz truskawek duzo pod krzakami,a uprawy mam 60 arów.
Obrazek Obrazek Obrazek
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To chyba biała plamistość liści truskawki - choroba grzybowa.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Od: 20 lis 2012, o 23:08

Post »

Monika 79 oberwij zarażone liście i pryskaj systematycznie raz w tygodniu OW pozbędziesz się białej plamistości ja też ją miałam a teraz mam piękne truskawki bez żadnej plamki ale od wiosny pryskam OW.

A teraz z innej beczki zostało mi cebuli dymki i za podpowiedzią forumowicz zrobiłam eksperyment podzieliłam dymkę na dwie części i moczyłam jedną w OW przez 30 min a po posadzeniu podlałam jeszcze OW tak samo zrobiłam z drugą częścią dymki tylko moczyłam i podlałam HT po wzejściu będę opryskiwała i podlewała odpowiednio dwa rządki OW i drugie dwa HT jako że drugi oblot śmietki przypada w lipcu zobaczę czy śmietka zaatakuje cebulę czy ominie ją szerokim łukiem.
moczenie dymki w OW i HT
Obrazek
podlanie rządków przed przykryciem ziemią OW i HT
Obrazek
Bożena
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja tez włączę się do eksperymentowania z dymka .Moja wysadzona na początku marca cebula leży pozwijana na ziemi. Nie chciałam pryskac chemią (u nas na działkach podsypują proszkiem do prania ;:124 ) ,więc nie mam cebulki
Dla białej przeznaczyłam OW , dla czerwonej dymki HT
Pozdrawiam

Cebulki się moczą

http://i.imgur.com/t7cyKUt.jpg
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monika79 pisze:Czy OW by na to pomogło?
O dobroczynnym działaniu OW na truskawkach jest już kilka doniesień, więc coś jest chyba na rzeczy. Jedna rzecz jest bez wątpienia. OW działa niszcząco na grzybnie Phytophthora cactorum czyli pierścieniowej zgnilizny truskawek już w stężeniu sześciokrotnie niższym, niż to stosowane przez nas. Ze względu na duży areał wykluczony jest oprysk ręczny. Na pewno należałoby wykonać choć jeden oprysk przed końcem zbiorów a następnie liście skosić. Po skoszeniu ponowić oprysk i rozpocząć go z wiosną następnego roku. Ze względu na koszt można użyć normalnego octu spirytusowego 10 %.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ja się boję pytać ale OW na truskawki podczas owocowania czy tuż po? Jak ze spożyciem owoców wtedy ?
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

Dziś kupiłem ocet winno-jabłkowy w eco w cenie 2,29zł za pół litra,taniej juz nie będzie.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

jondi pisze:Ja się boję pytać ale OW na truskawki podczas owocowania czy tuż po? Jak ze spożyciem owoców wtedy ?
Śmiertelnie trujące ;:oj Ja się zastrzelę

http://www.food-info.net/pl/e/e263.htm
jest on normalnym składnikiem wszystkich komórek.
http://www.fantangoquintet.pl/tag/utlenianie/
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Jondi po użyciu preparatu ktorego głównym składnikiem jest ocet, spodziewaj się truskawek konserwowych, podobnych w smaku do ogórków w zalewie octowej. :;230
Nie no, żartowałem... Pryskaj, pryskaj, smak sie nie zmienia ale za to jakie liscie błyszczące i zdrowe widze u siebie i te zielone rosnące niemal w oczach. Nowe przyrosty lisci tez zdrowe, od samej ziemi nie ma tam nic niezdrowego. U mnie pryskane co tydzień.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Nutella
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2013, o 17:03

Post »

forumowicz pisze:Przy deszczu- krócej, ale przy suszy ? Trzeba tak rozplanować opryski, by po oprysku dolistnym nawozem następny oprysk był z HT, a po nim następny dopiero OW
Pytanie dotyczyło odstępu czasowego pomiędzy Florovitem i OW, HT. forumowicz wstawił też tabelę szybkości wchłaniania poszczególnych składników mineralnych (nie wiedziałam jak wstawić 2 cytat, więc opisuję sytuację :oops: )
Mimo to, nadal nie wiem, kiedy mogę zastosować HT, bo z tej odpowiedzi trudno jednoznacznie wywnioskować... Dziś rano opryskałam nawozem dolistnym. Może mógłbyś tak "prosto z mostu" forumowicz?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A ja mam takie pytanie: ile czasu potrzeba od oprysku do deszczu aby OW został przyswojony przez rośliny.
Non stop mam pogodową huśtawkę, piękne słoneczko, za chwilę burza. Poszłam pryskać wczoraj wieczorem przy bezchmurnym niebie a za 1,5 godziny przywiało nie wiadomo skąd deszcz. Czy muszę ten oprysk powtórzyć?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”