Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Ago6671, nie twierdziłem, że OW jest owadobójczy ponieważ nie ma ani jednego chrząszcza martwego. Jest za to ich brak, czyli może to być efekt oprysku przed nalotem szkodnika. Być może tłumi zapach i stonka ich po prostu nie widzi? Może to być kolejny, niezamierzony efekt, jak nie przymierzając sadzenie selerów przy kapuście żeby zmylić bielinka.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Pryskałam pomidory OW to i koper prysnęłam ,bo miał pozwijane liście.Po 2 dniach koper wygląda ślicznie.
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
forumowicz może Ty nam pomżesz?Moze jakaś Twoja receptura by na to pomogła?
Co to za choróbsko na moich truskawkach?
W ubiegłych latach miały zawsze piekne i zielone liście.A jeżeli tak wyglądały ,to tylko po sezonie,i nie były pryskane od żadnych chorób.Ale od 3 lat tak wyglądają liście.W tym roku zmiany na liściach pojawiły sie jak zaczynały kwitnąć.Spryskaliśmy od mączniaka,bo tak nam w ogrodniczym polecił.Potem opryskiem 3w1,na 3 choroby.Ale to chyba żadna z nich skoro truskawki tak wyglądają.
Czy OW by na to pomogło?Oczywiście ,wiem,że w tym roku pewnie sie ich nie uratuje ,chociaz truskawek duzo pod krzakami,a uprawy mam 60 arów.
Co to za choróbsko na moich truskawkach?
W ubiegłych latach miały zawsze piekne i zielone liście.A jeżeli tak wyglądały ,to tylko po sezonie,i nie były pryskane od żadnych chorób.Ale od 3 lat tak wyglądają liście.W tym roku zmiany na liściach pojawiły sie jak zaczynały kwitnąć.Spryskaliśmy od mączniaka,bo tak nam w ogrodniczym polecił.Potem opryskiem 3w1,na 3 choroby.Ale to chyba żadna z nich skoro truskawki tak wyglądają.
Czy OW by na to pomogło?Oczywiście ,wiem,że w tym roku pewnie sie ich nie uratuje ,chociaz truskawek duzo pod krzakami,a uprawy mam 60 arów.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To chyba biała plamistość liści truskawki - choroba grzybowa.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- bel_a_6a
- 100p
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
Monika 79 oberwij zarażone liście i pryskaj systematycznie raz w tygodniu OW pozbędziesz się białej plamistości ja też ją miałam a teraz mam piękne truskawki bez żadnej plamki ale od wiosny pryskam OW.
A teraz z innej beczki zostało mi cebuli dymki i za podpowiedzią forumowicz zrobiłam eksperyment podzieliłam dymkę na dwie części i moczyłam jedną w OW przez 30 min a po posadzeniu podlałam jeszcze OW tak samo zrobiłam z drugą częścią dymki tylko moczyłam i podlałam HT po wzejściu będę opryskiwała i podlewała odpowiednio dwa rządki OW i drugie dwa HT jako że drugi oblot śmietki przypada w lipcu zobaczę czy śmietka zaatakuje cebulę czy ominie ją szerokim łukiem.
moczenie dymki w OW i HT
podlanie rządków przed przykryciem ziemią OW i HT
A teraz z innej beczki zostało mi cebuli dymki i za podpowiedzią forumowicz zrobiłam eksperyment podzieliłam dymkę na dwie części i moczyłam jedną w OW przez 30 min a po posadzeniu podlałam jeszcze OW tak samo zrobiłam z drugą częścią dymki tylko moczyłam i podlałam HT po wzejściu będę opryskiwała i podlewała odpowiednio dwa rządki OW i drugie dwa HT jako że drugi oblot śmietki przypada w lipcu zobaczę czy śmietka zaatakuje cebulę czy ominie ją szerokim łukiem.
moczenie dymki w OW i HT
podlanie rządków przed przykryciem ziemią OW i HT
Bożena
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja tez włączę się do eksperymentowania z dymka .Moja wysadzona na początku marca cebula leży pozwijana na ziemi. Nie chciałam pryskac chemią (u nas na działkach podsypują proszkiem do prania ) ,więc nie mam cebulki
Dla białej przeznaczyłam OW , dla czerwonej dymki HT
Pozdrawiam
Cebulki się moczą
http://i.imgur.com/t7cyKUt.jpg
Dla białej przeznaczyłam OW , dla czerwonej dymki HT
Pozdrawiam
Cebulki się moczą
http://i.imgur.com/t7cyKUt.jpg
O dobroczynnym działaniu OW na truskawkach jest już kilka doniesień, więc coś jest chyba na rzeczy. Jedna rzecz jest bez wątpienia. OW działa niszcząco na grzybnie Phytophthora cactorum czyli pierścieniowej zgnilizny truskawek już w stężeniu sześciokrotnie niższym, niż to stosowane przez nas. Ze względu na duży areał wykluczony jest oprysk ręczny. Na pewno należałoby wykonać choć jeden oprysk przed końcem zbiorów a następnie liście skosić. Po skoszeniu ponowić oprysk i rozpocząć go z wiosną następnego roku. Ze względu na koszt można użyć normalnego octu spirytusowego 10 %.Monika79 pisze:Czy OW by na to pomogło?
Ja się boję pytać ale OW na truskawki podczas owocowania czy tuż po? Jak ze spożyciem owoców wtedy ?
Dziś kupiłem ocet winno-jabłkowy w eco w cenie 2,29zł za pół litra,taniej juz nie będzie.
Śmiertelnie trujące Ja się zastrzelęjondi pisze:Ja się boję pytać ale OW na truskawki podczas owocowania czy tuż po? Jak ze spożyciem owoców wtedy ?
http://www.food-info.net/pl/e/e263.htm
http://www.fantangoquintet.pl/tag/utlenianie/jest on normalnym składnikiem wszystkich komórek.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Jondi po użyciu preparatu ktorego głównym składnikiem jest ocet, spodziewaj się truskawek konserwowych, podobnych w smaku do ogórków w zalewie octowej.
Nie no, żartowałem... Pryskaj, pryskaj, smak sie nie zmienia ale za to jakie liscie błyszczące i zdrowe widze u siebie i te zielone rosnące niemal w oczach. Nowe przyrosty lisci tez zdrowe, od samej ziemi nie ma tam nic niezdrowego. U mnie pryskane co tydzień.
Nie no, żartowałem... Pryskaj, pryskaj, smak sie nie zmienia ale za to jakie liscie błyszczące i zdrowe widze u siebie i te zielone rosnące niemal w oczach. Nowe przyrosty lisci tez zdrowe, od samej ziemi nie ma tam nic niezdrowego. U mnie pryskane co tydzień.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Pytanie dotyczyło odstępu czasowego pomiędzy Florovitem i OW, HT. forumowicz wstawił też tabelę szybkości wchłaniania poszczególnych składników mineralnych (nie wiedziałam jak wstawić 2 cytat, więc opisuję sytuację )forumowicz pisze:Przy deszczu- krócej, ale przy suszy ? Trzeba tak rozplanować opryski, by po oprysku dolistnym nawozem następny oprysk był z HT, a po nim następny dopiero OW
Mimo to, nadal nie wiem, kiedy mogę zastosować HT, bo z tej odpowiedzi trudno jednoznacznie wywnioskować... Dziś rano opryskałam nawozem dolistnym. Może mógłbyś tak "prosto z mostu" forumowicz?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A ja mam takie pytanie: ile czasu potrzeba od oprysku do deszczu aby OW został przyswojony przez rośliny.
Non stop mam pogodową huśtawkę, piękne słoneczko, za chwilę burza. Poszłam pryskać wczoraj wieczorem przy bezchmurnym niebie a za 1,5 godziny przywiało nie wiadomo skąd deszcz. Czy muszę ten oprysk powtórzyć?
Non stop mam pogodową huśtawkę, piękne słoneczko, za chwilę burza. Poszłam pryskać wczoraj wieczorem przy bezchmurnym niebie a za 1,5 godziny przywiało nie wiadomo skąd deszcz. Czy muszę ten oprysk powtórzyć?
Beata