Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Nie ma takiej opcji.
Przeczytaj to co napisał Maciek na początku strony.
Przeczytaj to co napisał Maciek na początku strony.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Artena Fiołka trzymasz na północnym parapecie? Czy oddzielałaś młode rosliny od liścia, czy je zostawiłaś razem w jednej doniczce? Mam wrażenie, że tam jest więcej niż jedna rozeta. Napisz w jakim podłożu rośnie. I ja proponowałbym nie podlewać fiołków do podstawek, jak to jest napisane chyba w większości "poradników" uprawy fiołków afrykańskich. Takie podlewanie powoduje, że nawilżona jest zazwyczaj ziemia położona na samym dole doniczki, a przy niewłaściwym podłożu woda nie jest podciągana do góry. Nam się wydaje, że fiołek chce wody bo ziemia na wierzchu jest sucha jak wióry, a na dole korzenie gniją. W uprawie fiołków bardzo ważne jest podłoże, światło i stosowanie środków zapobiegawczych. Powtarzam, teraz są upały i dla fiołków to nie jest najlepszy okres
Dziękuję za odzew. Fiołek stoi na północnym parapecie. Kiedy z ziemi zaczęły wyrastać młode listki, to ucięłam starego liścia. Faktycznie, wyrosły dwie rozety, powinnam je rozdzielić? Fiołek rośnie w ziemi kompostowej zmieszanej z perlitem.
- Maciek13
Koniecznie trzeba rozdzielić każdą rozetę osobno do oddzielnej doniczki. Wtedy rozeta ma odpowiednio dużo miejsca na wzrost. Co do podłoża, to kup jakieś podłoże torfowe i zmieszaj je z perlitem i w to przesadź fiołki.
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Na moich fiołkach takie jasne plamy powstają w zimie jako skutek zimnego powietrza wiejącego od okna.
Pozdrawiam
G.
G.
Czy ktoś spotkał się z takimi odbarwieniami. Na spodzie liści pojawiły się takie przeźroczyste plamy, o czym to może świadczyć. Fiołkom nic nie dolega, rosną i kwitną, ale boje się, że to zwiastun jakiejś choroby.
Pozdrawiam:)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To edema. To nie jest choroba czy przelanie ale efekt nieprawidłowej gospodarki wodnej. Prościej tłumacząc, roślina nie jest w stanie prawidłowo transpirować (wyparować) wody i powstają obrzęki wodne, zwana właśnie edemą.
Przyczyną są: nieprawidłowe podłoże, zbyt mało przepuszczalne, zbyt częste podlewanie, o nieprawidłowej porze (np. wieczorem kiedy proces transpiracji przebiega najwolniej; najsilniej w okolicach południa), zbyt wysoka wilgotność powietrza, zbyt niska temperatura, zbyt ciemne stanowisko, zbyt mała cyrkulacja powietrza.
Proces zwykle jest odwracalny, ale mogą też w skrajnych sytuacjach pojawiać nekrotyczne plamy, czyli uszkodzenia tkanek prowadzących do ich martwicy.
Przyczyną są: nieprawidłowe podłoże, zbyt mało przepuszczalne, zbyt częste podlewanie, o nieprawidłowej porze (np. wieczorem kiedy proces transpiracji przebiega najwolniej; najsilniej w okolicach południa), zbyt wysoka wilgotność powietrza, zbyt niska temperatura, zbyt ciemne stanowisko, zbyt mała cyrkulacja powietrza.
Proces zwykle jest odwracalny, ale mogą też w skrajnych sytuacjach pojawiać nekrotyczne plamy, czyli uszkodzenia tkanek prowadzących do ich martwicy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki Już poczytałam o Oedemie.
Moje fiołki rosną teraz w większych doniczkach, bo mają już kilka lat i jak widać nie do końca opanowałam technikę podlewania.
Moje fiołki rosną teraz w większych doniczkach, bo mają już kilka lat i jak widać nie do końca opanowałam technikę podlewania.
Na szczęście proces się zatrzymał i do dziś nie wiem co było przyczyną. Listki nowe są już ładne. Tylko jedna odmiana cierpiała na Oedemę i tylko dwie doniczki mimo, że mam 4 doniczki tej odmiany. Rośliny nie przestaną mnie zadziwiać, każdą sztukę trzeba traktować indywidualnie.
- Maciek13
Gratuluję Też jestem bardzo ciekaw jak zakwitną. Czy skrzyżowałeś ze sobą standardy? Ja chciałbym spróbować uzyskać nasiona z fiołków mini, ale nie wziąłem się jeszcze za krzyżowanie
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Kolejne pokolenie fiołków rośnie. Zmieszałem razem rodzeństwo ze zdjęcia poniżej.
A to dwie inne moje siewki.
A to odmianowy od Anulab
A to dwie inne moje siewki.
A to odmianowy od Anulab