Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
andzia458 Pęcherze na liściach z reguły świadczą o przenawożeniu. Jeśli uprawa jest w tunelu to nie nawożąc przez jakiś czas papryka szybko przeje nadwyżki. A jeśli chodzi o plamy na łodygach to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jeśli o te plamy na rozwidleniu to to naturalna cecha rośliny.
kalo ma rację, że powinno się zawsze robić analizę.
kalo ma rację, że powinno się zawsze robić analizę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andzia,łodygi są jak najbardziej w porządku
A co do liści,to te przebarwienia są tylko na najstarszych? Ja bym się tym nie przejmowała. Mam chyba ponad 20 odmian ostrych papryczek i choć wszystkie traktowane jednakowo,na niektórych starszych liściach też miałam takie przebarwienia. Jak ci to bardzo przeszkadza,to oberwij najgorsze liscie i obserwuj,co będzie działo się dalej.
A tę ziemię dawałaś w dołki przygotowane do wysadzenia ,czy rozsypałaś po wierzchu w całym tunelu?
A co do liści,to te przebarwienia są tylko na najstarszych? Ja bym się tym nie przejmowała. Mam chyba ponad 20 odmian ostrych papryczek i choć wszystkie traktowane jednakowo,na niektórych starszych liściach też miałam takie przebarwienia. Jak ci to bardzo przeszkadza,to oberwij najgorsze liscie i obserwuj,co będzie działo się dalej.
A tę ziemię dawałaś w dołki przygotowane do wysadzenia ,czy rozsypałaś po wierzchu w całym tunelu?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
No niestety, ziemia uniwersalna poszła całościowo a nie tylko w dołki pod roślinkę. Foli nie zdejmowałam na zimę a z analizą to tak było, że ciągle było coś ważniejszego niestety. A te plamy, przebarwienia są praktycznie na wszystkich liściach papryczek, tylko te naprawdę młodziutkie listki nie mają takich plam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
No to w sumie chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie, co się stało z moja papryczka. Prawdę mówiąc, wczoraj pisząc tego posta przeliczyłem, ze trochę za dużo dodałem nawozu do wody.
Przepraszam wszystkich, którzy stracili czas na szukanie rozwiązania mojego problemu.
I jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy powinienem przepłukać jakoś roślinę, zęby pozbyć sie nadmiaru nawozu?
Przepraszam wszystkich, którzy stracili czas na szukanie rozwiązania mojego problemu.
I jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy powinienem przepłukać jakoś roślinę, zęby pozbyć sie nadmiaru nawozu?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Nigdy nie wiadomo co zrobić w takiej sytuacji, można np zmienić ziemię albo domieszać do niej torf odkwaszony.
Ale ja uważam, że papryczka doznała już sporego stresu i wypłukuj nawóz zwykłą wodą, i nie przelewaj. Za jakiś czas wszystko się unormuje.
A Twój problem nauczył nas czegoś nowego. Ja nigdy wcześniej nie widziałam aż takich zmian.
Ale ja uważam, że papryczka doznała już sporego stresu i wypłukuj nawóz zwykłą wodą, i nie przelewaj. Za jakiś czas wszystko się unormuje.
A Twój problem nauczył nas czegoś nowego. Ja nigdy wcześniej nie widziałam aż takich zmian.
Beata
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Czy ktoś z Was uprawia paprykę wyłącznie w domu? Bez balkonu w lecie? Da się? Są jakieś różnice w uprawie? Na co zwracać uwagę?
Pozdrawiam
Magda
Magda
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tylko i wyłącznie na robactwo,mszyce ,przędziorki i innych krewnych.Pod warunkiem,że będziesz się stosowała do reguł nawożenia opracowanych na FO.
Witam Serdecznie . Laelia ja swoje papryczki Santa fe Grande i Picante Lungo trzymam wyłącznie w domu. Można je obejrzeć na zdjęciach parę postów wyżej. Wszyscy wiemy jakie warunki panują w okresie zimowym , brak światła itd. Dodam , że nie doświetlałem niczym , nawoziłem tylko biohumusem uniwersalnym , zapylałem potrząsając krzaczkami . Nigdy nie miałem problemów z mszycami i innym robactwem i chorobami. Nie zaprzeczam parę kwiatków opadło , ale podejrzewam , że było to powodem przelewania papryczek. Ziemia uniwersalna do kwiatów i to wszystko. Z tego co widać nie były spełnione wszystkie warunki , żeby papryczki były , a jednak są i mają się dobrze. Pozdrawiam.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Chilhuacle negro:
Hungarian black:
Hungarian black:
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
Te papryczki co pokazujesz to z tego roku czy zimowane?
-- 27 maja 2015, o 22:10 --
-- 27 maja 2015, o 22:10 --
- BobejGS
- Kontakt:
Te są z tego roku.
Przezimowana wygląda tak:
Przezimowana wygląda tak:
Wow, piękne papryczki bardzo zwarte. Nasze po zimowaniu się nieco powyciągały...
Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- BobejGS
- Kontakt:
Zeszłoroczna, to CNT.