Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Xeper pisze:Kalo, w wątkach pomidorowych stoi, że OW można używać bez ograniczeń. Czytam forum i staram się słuchać mądrzejszych. Sorry, ale to naprawdę mój pierwszy rok :)
Czyli, że OW 2x w tygodniu to za często?
Nie do mnie pytanie, ale może odpowiem.
KSM używamy naprzemiennie z OW, MW i HT w odstępie 7 - 10 dni. W tunelu można co 10 dni a w gruncie 7. Zagrożenie pod folią jest mniejsze i zmywalność żadna więc 10 dni. Jeżeli pokazałyby się jakieś plamki na liściach , to skracamy do 7 dni.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy możecie mnie wspomóc swoją wiedzą i powiedzieć co się dzieje z moimi kwiatami od pomidorow?
Pierwszy raz zająłem się uprawą,krzaki urosły dosyć duże i widać ze będzie też dużo kwiatów,tylko że niestety one zasychaja a potem opadają.Zacząłem w tym tygodniu kwiaty pryskać bromem.Na kilku z nich pojawiły sie małe pomidorki.Czy to jest jakaś choroba czy może czegoś im brakuje?
Dodam jeszcze że uprawiam je na balkonie i podlewam nawozem Interwencyjnym do pomidorow.Posadzone sa do ziemi warzywnej. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Czym pryskasz bromem, czy borem, bo to wielka różnica.
Może już jest szara pleśń.
javier
200p
200p

Post »

Przepraszam,kwasem borowym.Szarej pleśni nie zauwarzyłem.Jakis czas temu mialem moczniaka rzekomego.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Paulina1991
Jeśli te liście były już kiedy sadziłaś w docelowe miejsce i są wyraźnie mniejsze od nowych przyrostów to niewiele znaczy, a ten drugi to nie jest na pewno alternarioza
Awatar użytkownika
Dozer
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 15:38

Post »

sajmon0609 pisze:Powiedzcie mi gdzie wy kupujecie kredę malarską do OW bo u mnie nigdzie nie ma, bo tego nikt nie używa już, chyba ze coś innego można dać.
Ja kupiłem kredę paszową w sklepie z paszami dla zwierząt. U mnie nie ma żadnych bąbelków, ale syknięcie po otwarciu 5l PET jest. Daje 100ml zawiesiny kredy na 250ml octu.

Ps. Jest jeszcze węglan wapnia do wina - mi się udało kupić opakowanie 15 gram za 3,4zł. Poszukuje 0,5kg opakowania, bo na pewno ekonomiczniej wyjdzie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

javier, raczej mączniaka rzekomego nie spotkałem na pomidorach, a kwiaty Twoje zostały jakby czymś popalone, bądź przegrzane, bo związku z odżywianiem trudno ocenić, bo zdjęcie zbyt skromnie pokazuje krzak. A szara pleśń, raczej atakuje obumarłe części rośliny, bo jeśli nie masz, to możesz mieć.
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

javier, był oprysk z pokrzyw?
javier
200p
200p

Post »

ekopom

Zdjęcia zrobię krzaków jutro bo teraz mamy noc:)

zielonaplaneta

Pokrzywą od czasu do czasu podlewam.
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Nie jestem ekspertem ale obserwuje kilka upraw sąsiednich znajomków z wykorzystaniem pokrzywy fermentowanej jako nawóz i ŚOR . Jedyne co mogę napisać to po tych opryskach wydaje mi się,że krzaki rosną w liście ale grona są skarłowaciałe proporcjonalnie do rozwoju łodygi.

:wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytam i śmiać mi się chce.Żeby zrobić OW potrzebny jest ocet i węglan wapnia,pod jakąkolwiek postacią.Może być kreda malarska, skorupki,perły,muszle itp.Ilość powstałego octanu wapnia zależy tylko od ilości użytego octu,pod warunkiem,że węglanu damy w nadmiarze.Rozpuszczanie kredy w wodzie nie jest do niczego potrzebne.To był tylko taki myk,żeby ci co nie dokładnej wagi mogli odważyć te 13g węglanu.
markinekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lip 2011, o 22:39

Post »

Po ostatnich nocnych chłodach(temp okolo 5 stopni Celsjusza) liście "złożyly sie do modlenia" i pomimo sporej ilosci zawiązków pomidorow niestety słabo kwitną.

Pomidory sadzone w zaprawione dołki konskim obornikiem , pozniej saletrzak , HT, OW i Kwas borowy z Borasolu. Krzaki ladne, bez innych oznak nadmiaru i niedoboru. Martwi mnie jednak słabe rozwijanie się pąków kwiatowych. Czekac? , teraz juz jest zdecydowanie cieplej, czy może jakos im pomóc/

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Maja za dużo jedzenia i dlatego nie kwitną.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”