Moja działka 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka 7

Post »

Lidziu piękna goryczka.Twoja glina jej sprzyja, bo czytałam,że lubi ciężka ziemię. U mnie jeszcze w pąkach a i kwitnienie słabsze.A przetacznik goryczkowaty wysiał się?. Nigdy bym nie pomyślała. Wczoraj u mnie grzmiało i też padało .Życzę ;:3 i cieszę się,że jeże są w komplecie. ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu śliczny piaskowiec, a kwiat na betonie wzruszający, ale u Ciebie wszystko jest możliwe :;230
U Ciebie rozkwit irysków a u mnie pierwszy niebieski sznurek zobaczyłam, strasznie opóźnione u mnie wszystko. Kupione jesienią tulipany i szafirki nasuwają mi coraz większe wątpliwości czy są zgodne z nazwami :)
Dzisiaj w nocy znowu deszcz....ech! :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Lidziu ja już nie wiem, co jest z tą pogodą w tym roku ;:185 Czy ona już nie przestanie dokuczać?... Swoją drogą musisz mieć porządną ziemię, skoro tak zatrzymuje wodę. U mnie jeszcze nigdy nie widziałam takiej stojącej wody na rabatach ;:185 A jak znam życie, to pewnie w lecie będziemy błagać o deszcz...
Świetna wiadomość z tym odwodnieniem ;:333 A tymczasem jeśli mam u siebie coś co ci zginęło to pisz śmiało, chętnie dorzucę do tych już ustalonych ;:168 Jeśli lubisz orliki to mam siewki bladoróżowego i bordo.
Tulipanów masz niezłą kolekcję ;:oj Wszystkie piękne, ja też coraz bardziej je lubię, zwłaszcza, że w tym roku wyjątkowo długo kwitną ;:173
Czy to nie Princess Irene?
Obrazek

Wszystkie roślinki bardzo wyrywne, te co i ja mam u mnie dopiero w pąkach...
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Tereniu - TerDob dziękuję i cieszę się, że spodobały Ci się irysy i tulipany.
W pęknięciach betonu przed altaną co roku coś się wysiewa i zakwita W tym roku kwitnie przetacznik goryczkowaty, a w zeszłym w tym samym miejscu kwitła kokorycz lakolistna.
U mnie padało wczoraj wieczorem, nocą, dzisiaj rano i przed południem. Wykopany rów znów pełen wody, a oprócz tego woda stoi na przejściach miedzy rabatami. Jest tak mokro, że już nic nie wsiąka. Prognoza pogody nie brzmi optymistycznie. Do niedzieli włącznie ma padać deszcz, a od poniedziałku straszą chłodem w dzień i w nocy. Takiej prawdziwej wiosny, to już chyba w tym roku nie będzie. Kiedy ja cokolwiek na działce zrobię?

Alu - Biedronka641 dziękuję za życzenia, bo słońce bardzo potrzebne, ale nie wiem kiedy go zobaczymy.
Goryczka bezłodygowa rośnie w trzech miejscach i chyba jej się podoba, bo ładnie kwitnie. Inne odmiany nie są już tak chętne do współpracy.
Przetacznik goryczkowaty wysiewa się dość często, ale żeby na betonie'?
Dzisiaj rano jeży znów nie było, albo gdzieś wyemigrowały, albo tak mocno spały, że żaden się nie pokazał, gdy przyszłam., . Zresztą wcale się nie dziwię, bo mocno padał deszcz. W karmniku, jak co rano, siedziało kilka szczygłów w oczekiwaniu na poczęstunek. A Daszeńka nawet nosa nie wystawiła poza dach altany, opróżniła swoją miseczkę, upomniała się o codzienną porcję pieszczot, a potem zakopała się w kocu i zasnęła. Nawet zwierzęta mają już dość tej brzydkiej pogody.

Marysiu - Maska piaskowiec górski, to nowy nabytek. Nie wiem tylko jak długo u mnie zagości. To roślina wymagająca słonecznego stanowiska, a u mnie słońce prawie wcale nie świeci.
Kwiat na betonie już mnie nie dziwi, bo w tej szparze, co roku coś się wysiewa i zakwita.
W tym roku irysy zawiązały dużo pąków, może przyczyniła się do tego mroźna zima.
U mnie też wiele roślin, które powinny już kwitnąć, nie pokazało nawet pąków, a jak przekwitną tulipany i narcyzy na działce zrobi się monotonnie i pusto.
Odnośnie braku zgodności odmianowej nowych cebulowych nie przesądzaj jeszcze sprawy, bo chłód i brzydka pogoda mogły zniekształcić pąki i kwiaty.

Małgosiu - clem3 tegoroczna, wiosenna pogoda bardzo dokucza i robi wszystko na przekór ludziom, roślinom i zwierzętom.
Moja ziemia to nieprzepuszczalna glina, która po deszczach ma tendencje do zaskorupiania się. Ciężko się w niej kopie gdy jest mokra, a gdy wyschnie jest twarda jak beton. Zobaczymy jak to będzie z tegorocznym latem, bo niektórzy twierdzą, że ma być równie mokre jak wiosna.
Również cieszę się z zaplanowanego odwodnienia. Mam nadzieje, że nic nie przeszkodzi w jego realizacji.
Dziękuję bardzo za chęć niesienia pomocy, ale na razie nie zauważyłam większych strat roślinnych. Jedynie driakiew od Ciebie, najpierw wyszła, a teraz liści nie widać, a więc albo zasmakowała jakiemuś ślimakowi, albo zniszczył ją nadmiar wody. Będę ją jeszcze obserwować. Za orliki dziękuję, bo już usunęłam sporo siewek, a ciągle pojawiają się nowe.
Co roku dokupuję po kilka odmian tulipanów najczęściej na naszym forum. A z tulipanem 'Princess Irene' masz rację, to na pewno ta odmiana. Nie kupowałam jej, ale zakwitła z cebulek mix dodawanych jako gratis. W takim mixie często można spotkać prawdziwe rarytaski.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu nawet na betonie kwiat urośnie jak ma się dla niego dużo ;:167
Zobacz iryska 'Derive' może to jeden z Twoich :heja
Tulipany piękne, moje zakupione w L sprawdziły się też w 100 % i cieszy mnie to bardzo ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mar33 jak tu nie mieć serca dla takiego ślicznego kwiatka.
W miedzy czasie już też odnalazłam nazwę irysa i zaraz uzupełnię nazwę.
W imieniu tulipanów dziękuję za pochwałę.
Twoje tulipany z L.są wprost cudowne, nie mogę się na nie napatrzeć.

Niewiele mam dzisiaj do pokazania, bo deszcz skutecznie przeszkadzał w robieniu zdjęć.

Zakwitł następny Irys SDB nn
Obrazek Obrazek

Wesołe buzie bratków ogrodowych
Obrazek Obrazek

Tulipan 'Exotic Sun'
Obrazek Obrazek

A teraz nieco starsze, ale przynajmniej suche zdjęcia.

Epimedium 'Akebono'
Obrazek Obrazek

Epimedium nn
Obrazek Obrazek

Kuklik zwisły
Obrazek Obrazek

Kuklik szkarłatny
Obrazek Obrazek

Bergenia sercowata
Obrazek Obrazek

Zawilec gajowy 'Rosea'
Obrazek Obrazek

Zawilec gajowy 'Alba Plena'
Obrazek Obrazek

Obrazki alpejskie i obrazki włoskie
Obrazek Obrazek

Cudownie pachnąca kalina koreańska 'Judii'
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Etam miły... Szczery... Naprawdę podoba mi się Twój ogród.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku - Lokutus bardzo się cieszę i dziękuję. W moim ogródku rośliny rosną tam gdzie chcą. Nie bawię się w kompozycje i aranżacje, nie mam ani skrawka trawnika. Staram się każdej sadzonej roślinie zapewnić maksymalnie dobre warunki do rozwoju, ale nie zawsze mi się to udaje na mojej ciężkiej, gliniastej glebie.

Kwitną irysy SDB

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu ale cudne maluszki ;:138 ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Kosaćce przepiękne! Z ostatniej serii zwłaszcza drugi i przedostatni przyciągnął moją uwagę, Ale i pozostałe w takim zestawieniu uświadamiają bogactwo kolorów jak w kalejdoskopie!
Muszę porównać, czy mój to też 'Little Shapire', bo bardzo podobny :idea:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Dobrej ogrodniczce nawet kwiatek na betonie urośnie :)
Lidziu sporo masz już kwitnących irysków. Czy ten z czwartego i siódmego to ta sama odmiana?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Sporo kosaćców już Ci kwitnie! a moje Lidziu chyba boją się zmarznąć, bo skoro będą przymrozki to wolą przeczekać :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No to witaj w klubie... Ja też nie bawię się w aranżacje i też u mnie nie uświadczysz ani kawałka trawnika... Nawet kosiarki nie mam, bo też i nie ma takiej potrzeby... :-P

Z glebą też nie mam różowo... Kredowa glina, miejscami skała macierzysta (kreda, którą można pisać) jest na głębokości 30 cm... Mogę zapomnieć o wszystkich roślinach lubiących glebę kwaśną ? rododendrony, azalie, magnolie, wrzosy i spółka to nie dla mnie...

Zazdroszczę irysków... U mnie, nie licząc jednego holenderskiego, który rozkwitł wczoraj, dopiero w stadium pąków...

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”