Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

No i się pomyliłam :;230 o jednym myślę, o innym piszę :;230
Agii, dobrze, że trzymasz rekę na pulsie ;:180
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu twoja fioletowa jest śliczna :D

Obrazek
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

rawa u mnie też malutkie wypustki z łodyżki liścia widać , mam tylko 2 liście, bo wiatry tak mi wyszarpały daturki że są prawie łyse , więc żal mi było jeszcze je skubać do szemranych eksperymentów. Morelowa , malutka zakwitła 18 kwiatami , piękna i pachnie obłędnie, ale akurat się pogoda załamała na 4 dni i wygląda smętnie.... Pozostałe 2 białe dopiero zaczynają ogórkować hihihihi :;230
pozdrawiam wszystkich uzależnionych :wit
ps. jak eksperyment wypali zapisuję się na różowe czerwone i pełne a cooo jak szaleć to szaleć (mąż mnie z domu wyprowadzi :;230 )
Awatar użytkownika
rawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2007, o 16:19

Post »

---> aniaop

Pewno się uda, myślę ze to jeszcze kilka dni i do gleby liście trafią , moje piękności w kubłach są z różnych źródeł, nie wiem jeszcze jakie kolory i formy kwiatowe , ale na jesień możesz na mnie liczyć ;:3

Obrazek

pozdrawiam
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34

Post »

cudnie Wam kwitną daturki.Ja juz myśle ,że nie doczekam się takich widoczków.Jaka może być przyczyna,że nie chcą mi kwitnąć,gdzieś na forum wyczytałam,że może doniczka zbyt mała,nawóz dostają regularnie Miracle Gro do kwitnących,rosną super,czasmi może wiatru mają za dużo ale tak to jest jak mieszka się w wietrznym mieście,może coś doradzicie o co im chodzi?
Moje daturki teraz,na str.46 kiedy kupiłam zdjecie 1 i 3 ,od tej pory bardzo urosły.
markonix super dzrzewko ,właśnie też myślę jedną swoją w ten sposób poprowadzić tylko nie wiem czy teraz oberwać boczne pędy?wstrzymywałam się gdyż chciałam jak najwięcej kwiatów mieć,a mam 0
rawa,super kolekcja,jak Twoje nasionka? ja sadziłam ok 20.06 oczywiście nic jeszcze niema

Obrazek
Obrazek
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Pierwsza myślę że powinna spokojnie w tym roku zakwitnąć, zapowiadają upały oraz bardzo ciepłe noce - zauważ że podczas takich ciepłych nocy datura rośnie bardzo intensywnie składając liście w górę. wystaw tą pierwszą na słoneczko, obficie nawozić i będzie kwitła. Mi rok temu zakwitł zakupiony w maju badylek 10 cm z biedronki...nikt nie mógł w to uwierzyć, a Twoje są o wiele wiele większe, więc głowa do góry. pierwsza zakwitnie na bank tylko daj ją na słońce:)
kasia_072
50p
50p

Post »

mmgg ,to mnie pocieszyłeś,jeśli chodzi o pierwszą ona ma dużo słońca,czasami myślę że,aż za dużo,troszke liście ma już przypalone,słońce ma od 11 do wieczora i u mnie praktycznie codziennie upały,także słońca jej nie brakuje,druga natomiast ma słońce do 13, i te myślę przestawić w inne miejsce.Nawozu też mają pod dostatkiem. ;:3
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mmgg pisze:Pierwsza myślę że powinna spokojnie w tym roku zakwitnąć, zapowiadają upały oraz bardzo ciepłe noce - zauważ że podczas takich ciepłych nocy datura rośnie bardzo intensywnie składając liście w górę.
Właśnie ostatnio zauważyłem to składanie liści. Troszkę mnie to zdziwiło. :?
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

-----> Kasia

Zakwitnie, jestem pewien, potem pochwal się fotkami:)

----> Rainstand

To bardzo miły widok, i robią zarówno tak datury wieloletnie jak i jednoroczne. To oznaka intensywnego wzrostu:)
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

kasia_072 pisze:mmgg ,to mnie pocieszyłeś,jeśli chodzi o pierwszą ona ma dużo słońca,czasami myślę że,aż za dużo,troszke liście ma już przypalone,słońce ma od 11 do wieczora i u mnie praktycznie codziennie upały,także słońca jej nie brakuje,druga natomiast ma słońce do 13, i te myślę przestawić w inne miejsce.Nawozu też mają pod dostatkiem. ;:3

Kasiu :wit to jeśli wszystko mają co im potrzeba więc tylko czekać zostaje , a kwiaty pojawią się na pewno . :D
Moja też dopiero ma małe ogóreczki . ;:108
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kasia_072 musisz się zdecydować czy chcesz wyprowadzić ją na drzewko (czy bardziej w formie krzaczastej) , jeśli tak to według mnie powinnaś oberwać dolne pędy , aby się nie zmarnowały to do wody i powinny się ukorzenić.
Nie należy przesadzić z obrywaniem liści ponieważ część musi pozostać aby roślina prawidłowo funkcjonowała ,.
wszystkie inne odrosty obrywam , aby nie dopuścić do wytworzenia bocznych pędów.
Odnośnie kwiatów , nie powinnaś się martwić , kiedy na forum inni mieli już wielkie pączki u mnie nie było nic , potem zaszalały i wypuszczają cały czas nowe.

Agnieszko tak wyglądały moje po zimie , ja tnę na jesień , inni wiosną , teraz kwitnie druga od prawej

Obrazek
kasia_072
50p
50p

Post »

mmgg pochwalę się na pewno :D
Adam S. ,skoro wszyscy mówicie że doczekam kwiecia to zapewne tak będzie
markonix ,dzięki,zamkłam oczy i ciachłam dolne pędy,już wcześniej dwa oberwałam zdążyły się ukorzenić,teraz 4 są,hehe pewnie sama zaczne na e..y dorabiać :;230
Awatar użytkownika
rawa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2007, o 16:19

Post »

----> Kasia_072
Ja też myślę że za 10 dni będziesz miała czym się pochwalić , piękne rosną :heja
Moim zdaniem dolne przyrosty są do usunięcia , roślina traci niepotrzebnie energię , to doskonały materiał do ukorzeniania
Pytasz mnie o wysiew nasion , w zasadzie nic nie wiem , bo niczego nie widać po 24 dniach. :roll:
Nie wiem jak ocenić jakość nasion z internetu
Mam nadzieję że doczekamy się powtarzalnych "przepisów" jak to się robi
Sadzonki rosną doskonale , mam rośliny z liści o nasionach w zasadzie nic nie wiem , czekam dalej , mają warunki cieplarniane.gorąco.
czekam na zdjęcia kwiatów ;:65

pozdrawiam gorąco Obrazek
Bardzo nam przykro, pomyłeczka, to nie żaden Wania.
Ot po prostu i zwyczajnie- Regulamin się kłania.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”