Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.1
Re: Jagody goji
Gdy sprawdziłam borówki i jagody kamczackie postanowiłam wypróbować jagodę goji. Sadzonki kupiłam w biedronce po niższej cenie. W tym roku zaowocowały.
Mam trzy,tylko jedna owocowała. Dwie pozostałe kwitły miały owoce, ale moim zdaniem za późno.
Mam trzy,tylko jedna owocowała. Dwie pozostałe kwitły miały owoce, ale moim zdaniem za późno.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagody goji
Jeden z moich krzaków miał w tym roku bardzo dużo kwiatów, ale ani jednego owocu. Drugi nawet jednego kwiatka nie wydał. Wędrują pod płot .
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Kolcowój chiński usychające siewki
witam, od pewnego czasu mam problem z kolcowojem chińskim. Mam kilka sadzonek oddzielonych od siebie i kilka z nich złapało mszyce, ja potraktowałem je wywarem z cebuli ale zamiast pomóc chyba było jeszcze gorzej. Gdy mszycy już nie widać liście sadzonek obok zaczęły usychać, nie mają żadnych plam ni nic. Podlewam je raz w tygodniu czasem dwa.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Usychający Kolcowój Chiński
Sadzonki to pędy pobrane do ukorzenienia czy świeżo posadzone rośliny z wykształconym systemem korzeniowym?
Kolcowój chiński nie znosi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego.
Kolcowój chiński nie znosi podłoża gliniastego, ciężkiego i podmokłego.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Ziemia jest przewiewna(tak mi się wydaje bo nie sadze by byla gliniasta) pH ok 5,5. Ziemia jest kupna taka z worka, ten kolcowój chiński to z ziarenek.
usychające liście kolcowoju chińskiego
Od jakiegoś czasu liście od mojego kolcowoju chińskiego z nie wiadomo z jakich przyczyn zaczęły usychać i się zakręcać, przeczytałem że to może być wina zbyt suchego powietrza ale one mają powietrze na poziomie 65 % wilgotności. Chciałbym się jeszcze zapytać jakie pH jest idealne dla tej rośliny i jak podlewać ( od internetu nic za bardzo się nie dowiedziałem). pH w obecnej chwili to 6,5 i podlewam raz na tydzień, czasem dwa.
- adamza07
W końcu idzie ku zimie, krótszy dzień mniej światła. Rośliny szykują się do spoczynku. Natury na siłę nie poprawisz.
Przyśpieszanie rozwoju roślin przez jesienny wysiew i zimowanie w pomieszczeniu nic nie daje. Rośliny z nasion wysianych wiosną osiągną większe rozmiary i będą zdrowsze.
Problem z Przegorzanem kulistym tej samej natury.
Przyśpieszanie rozwoju roślin przez jesienny wysiew i zimowanie w pomieszczeniu nic nie daje. Rośliny z nasion wysianych wiosną osiągną większe rozmiary i będą zdrowsze.
Problem z Przegorzanem kulistym tej samej natury.
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
A gdybym zaczął to wszystko doświetlać growami ? Bo bardzo mi zależy by mi to nie zdychało wszystko.
- adamza07
Re: Kolcowój chiński usychające siewki
Można, tylko czy to ekonomicznie uzasadnione ?
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Re: Kolcowój chiński usychające siewki
Growy nie są drogie, bo z wyliczeń wychodzi ok 3 zł na mies.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Re: Kolcowój chiński ( Lycium Chinense )Jagody goji
Posadziłam kolcowój zeszłej wiosny pod płotem i specjalnie się o nią nie troszczyłam. Czytałam wcześniej, że owoców mogę spodziewać się dopiero po paru latach. Zdziwiłam się jesienią, bo pojawiła się na nim masa fioletowych kwiatów a potem zawiązały się owoce, które zaczęły dojrzewać w październiku. No i niestety słoneczko już było za słabe, żeby do końca dojrzały. Teraz mam ogromne oczekiwania na ten sezon suszone owoce nie za bardzo mi smakują, więc oby się udało posmakować w pełni dojrzałe świeże jagódki (samo zdrowie).
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moja jagoda już wypuszcza liście. Na razie są maciupeńkie. To już 4 rok od wysiania nasion.
Też na jesień mi zakwitła i miała małe owoce - w sumie 5 owocków .
Mam nadzieję że teraz będzie ich mnóóóóóstwo
Też na jesień mi zakwitła i miała małe owoce - w sumie 5 owocków .
Mam nadzieję że teraz będzie ich mnóóóóóstwo
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja natomiast w zeszłym roku kupiłam sadzonkę i posadziłam u siebie w ogrodzie. Myślałam, że nie przezimował, bo miał dużo suchych, brzydkich badyli. Zaskoczył mnie jednak, bo 2 tygodnie temu zauważyłam małe listeczki w niższych partiach krzaczka. Dzisiaj z rana poszłam i przycięłam mój kolcowój na jakieś 30-40 cm. Generalnie pozbyłam się suchych pędów (gdzieniegdzie były jednak listki). Liczę, że będzie lepiej się rozkrzewiać. Jak myślicie, dobrze przycięte? Chyba krzywdy roślince nie zrobiłam?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, o 19:55 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poproszę o wielkie litery.
Powód: Poproszę o wielkie litery.