Taki - sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród

Post »

Rzeczywiście , leżaczek pusty :!: :!:
Jakoś nie mogę znaleźć tych nowo posadzonych posadzonych host :shock:
Na ostatniej fotce to jak w parku ;:63 Z łąki zrobił się super trawniczek ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Hosty nie są teraz fotogeniczne, zwłaszcza po przesadzeniu są lekko poszargane. Wiosną będzie co pokazywać :heja
A trawnik - taki sobie, ale tam i tak będzie bagno :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosną to one będą dopiero wychodziły z ziemi.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko jesienny plan działania jak na wielohektarowym gospodarstwie ...
Grunt to dobra organizacja a i marzenia przy tym mile widziane - bagno powiadasz.
Hmmm... no ja coś takiego mam i może dlatego wiem ile jest pracy przy tym ale nie zamieniałabym swojego stawu na żadne tzw. oczko wodne bo cenię naturalne ponad wszystko.
Areał spory więc myslę,że będzie coś większego.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłko no weź rozwiń temat.........bagienko...na irysy ensata?
http://waja.strefa.pl/irysy_ensata/irysy_ensata.php piękne są :D .
No chyba że bagienko samo Ci się zrobi-jesienią jak będą spadać liście :lol: .
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękna jesień. Ja okropnie czekam na przebarwienie się klonu palmowego (ma być pomarańczowy cały). Cudowna ta dwukolorowa róża!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula! Klon palmowy jest cudny jesienią, ja nie mogę doczekać się tych barw, chociaż go nie mam - będę podziwiać u innych.

Agnieszko! Nie zabraknie tych irysów nad moim bagnem. Cały czas planuję co tam posadzę :-) Jest spora lista, ale ostrożnie planowana.

Krysiu! Będę się starała, żeby moje bagienko było jak najbardziej naturalne, choć będzie moim "oczkiem"... w głowie! :;230

Olu! Hosty sadzę, żebrzę z dobrym skutkiem. :wit Szczerze powiem, ze najpiękniejsze i najzdrowsze mam od bliźnich! Ze sklepu coś wolno rosną i często zdychają. Dziękuję wszystkim ;:180 A wiosna trwa do czerwca, a wczerwcu hosty są już całkiem ładne :-)

Parę fotek daliowych na dziś. Mam inne, ale nie mam dostępu do drugiego aparatu :-(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka, masz jeszcze dużo miejsca pod drzewami. :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taaak! mam mnóstwo miejsca! Nawet jak bagno powstanie, to jeszcze będzie można powciskać wiele roślin :-) Więc rozwojowo. Mało miejsca mam na słonku, ale będę robiła roszady więc i tam będzie miejsce :-)
Miłka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z ostatnich pogodnych dni naszarpałam się niemiłosiernie, a i tak nie zrobiłam wszystkiego. Musiałam pomachać łopatą, bo chłodno już jest. Zresztą popadywało na zmianę z bezchmurnym niebem. Wtedy hop pod daszek na tapczanik i reaksik. Tapczanik będę musiała zresztą zaraz chować do altany, bo chłodno i wilgotno się robi i mi zgnije.

Przesiałam i rozrzuciłam resztę dojrzałego zeszłorocznego kompostu. Wyglądało, że mało, ale było kilkanaście taczek. Potem synuś mi pomógł, jak wrócił z treningu. Powykopywałam kilka dalii i suszę kłącza do wysyłki.
Zbieram zamówienia na białą dalię półkaktusową 80cm wysokości. Wiem, że Mariola chce, ale ktoś jeszcze. Mam jeszcze kilka sztuk w nadmiarze :D A niebawem będę wykopywać.

Przetrzebiłam agrest. Co roku nad nim biadolę, bo smaczny jest bardzo, ale ma amerykańskiego mączniaka i pomimo oprysków ma nawroty. Przeczytałam, że trzeba obciąć końcówki łodyg, bo tam są zarodniki. Spróbuję, może pomoże. Zaplanowałam to na jutro.
Parę fotek ogrodowych, w tym posadzone hosty od Majki z boku domku i kwitnące dalie i kanny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie portrety dalii. W ten (lub przyszły) weekend wykopuję. U mnie to długo idzie, bo wszystko macam i opisuję. Strasznie się przy tym miotam :;230

'Eveline' - moja ulubiona, ale zawsze mam z nią problemy. Gąsienice ja lubią i miewa fanaberie :-)

Obrazek

'Kiev' - dalia po przejsciach od Krysi 'Christinkrysia'. Skoszona, spalona, połamana, ale kwitnie i dopiero teraz żywioły dały jej spokój.
(Po proteście Krysi z wielkim uporem zaczęłam szperać w necie i znalazłam prawdziwą nazwę tej dalii - Myama Fubuki)

Obrazek

Zostawiłam sierotę w donicy, zakwitła z wdzięczności. Nie wiem co to :lol:

Obrazek

Fascynująca jest dalia 'Fascynation'. Kwitnie obficie bez przerwy, ma ciemne liście, po przekwitnięciu nie zostawia płatków.

Obrazek

'Honka Surprise' - rzeczywiście niespodzianka. Nie dość, że wygląd ma nietypowy - pachnie!!! :tan

Obrazek

'Jive' - "gorąąący" jak taniec. Tylko z liściami było coś nie tak. Przy słonecznej pogodzie - więdły. Spróbuję ją wiosną posadzić w półcieniu.

Obrazek

Ciekawa 'Neva Lotus Blanca y Verde I'. Niestety nie zdążyła zakwitnąć jak powinna. Jak przezimuję - zadbam o nią bardzo, bo warto. Ciekawe białe kwiaty z zielonym środkiem ciekawie ulistnioną łodygą pod kwiatem.

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wykopujesz dalie :?: , nie czekasz na przymrozki :?:
Jak się hosty z boku domu rozrosną to będzie piękny widok.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu! Lada dzień będą pierwsze przymrozki. Oczywiście, że poczekam aż liście zetnie pierwszy mróz. Gdybym nie poczekała byloby to barbarzyństwo!
Porobiłam naklejki na dalie. Każdą po wykopaniu i otrzepaniu okleję, ale jeszcze nie wiem jak.:-)

Nie mogę się wprost doczekać, aż hosty posadzone w tym roku wypuszczą liście wiosną! Dostałam tyle pieknych roślin a i parę sztuk zakupiłam.
I zauważyłam, że zaczął mi wypuszczać pąki kwiatowe Eomecon od Majki :tan Może zdąży zakwitnąć. Nie znam dobrze tej rośliny, ale coraz bardziej zaczyna mi się podobać! Jak zakwitnie wstawię fotkę :-)
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”