Taki - sobie ogród
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Rzeczywiście , leżaczek pusty
Jakoś nie mogę znaleźć tych nowo posadzonych posadzonych host
Na ostatniej fotce to jak w parku Z łąki zrobił się super trawniczek
Jakoś nie mogę znaleźć tych nowo posadzonych posadzonych host
Na ostatniej fotce to jak w parku Z łąki zrobił się super trawniczek
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Hosty nie są teraz fotogeniczne, zwłaszcza po przesadzeniu są lekko poszargane. Wiosną będzie co pokazywać
A trawnik - taki sobie, ale tam i tak będzie bagno
A trawnik - taki sobie, ale tam i tak będzie bagno
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Olusia
Wiosną to one będą dopiero wychodziły z ziemi.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko jesienny plan działania jak na wielohektarowym gospodarstwie ...
Grunt to dobra organizacja a i marzenia przy tym mile widziane - bagno powiadasz.
Hmmm... no ja coś takiego mam i może dlatego wiem ile jest pracy przy tym ale nie zamieniałabym swojego stawu na żadne tzw. oczko wodne bo cenię naturalne ponad wszystko.
Areał spory więc myslę,że będzie coś większego.
Grunt to dobra organizacja a i marzenia przy tym mile widziane - bagno powiadasz.
Hmmm... no ja coś takiego mam i może dlatego wiem ile jest pracy przy tym ale nie zamieniałabym swojego stawu na żadne tzw. oczko wodne bo cenię naturalne ponad wszystko.
Areał spory więc myslę,że będzie coś większego.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłko no weź rozwiń temat.........bagienko...na irysy ensata?
http://waja.strefa.pl/irysy_ensata/irysy_ensata.php piękne są .
No chyba że bagienko samo Ci się zrobi-jesienią jak będą spadać liście .
http://waja.strefa.pl/irysy_ensata/irysy_ensata.php piękne są .
No chyba że bagienko samo Ci się zrobi-jesienią jak będą spadać liście .
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepiękna jesień. Ja okropnie czekam na przebarwienie się klonu palmowego (ma być pomarańczowy cały). Cudowna ta dwukolorowa róża!
- takasobie
Paula! Klon palmowy jest cudny jesienią, ja nie mogę doczekać się tych barw, chociaż go nie mam - będę podziwiać u innych.
Agnieszko! Nie zabraknie tych irysów nad moim bagnem. Cały czas planuję co tam posadzę Jest spora lista, ale ostrożnie planowana.
Krysiu! Będę się starała, żeby moje bagienko było jak najbardziej naturalne, choć będzie moim "oczkiem"... w głowie!
Olu! Hosty sadzę, żebrzę z dobrym skutkiem. Szczerze powiem, ze najpiękniejsze i najzdrowsze mam od bliźnich! Ze sklepu coś wolno rosną i często zdychają. Dziękuję wszystkim A wiosna trwa do czerwca, a wczerwcu hosty są już całkiem ładne
Parę fotek daliowych na dziś. Mam inne, ale nie mam dostępu do drugiego aparatu
Agnieszko! Nie zabraknie tych irysów nad moim bagnem. Cały czas planuję co tam posadzę Jest spora lista, ale ostrożnie planowana.
Krysiu! Będę się starała, żeby moje bagienko było jak najbardziej naturalne, choć będzie moim "oczkiem"... w głowie!
Olu! Hosty sadzę, żebrzę z dobrym skutkiem. Szczerze powiem, ze najpiękniejsze i najzdrowsze mam od bliźnich! Ze sklepu coś wolno rosną i często zdychają. Dziękuję wszystkim A wiosna trwa do czerwca, a wczerwcu hosty są już całkiem ładne
Parę fotek daliowych na dziś. Mam inne, ale nie mam dostępu do drugiego aparatu
Miłka
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka, masz jeszcze dużo miejsca pod drzewami.
- takasobie
Taaak! mam mnóstwo miejsca! Nawet jak bagno powstanie, to jeszcze będzie można powciskać wiele roślin Więc rozwojowo. Mało miejsca mam na słonku, ale będę robiła roszady więc i tam będzie miejsce
Miłka
- takasobie
Korzystając z ostatnich pogodnych dni naszarpałam się niemiłosiernie, a i tak nie zrobiłam wszystkiego. Musiałam pomachać łopatą, bo chłodno już jest. Zresztą popadywało na zmianę z bezchmurnym niebem. Wtedy hop pod daszek na tapczanik i reaksik. Tapczanik będę musiała zresztą zaraz chować do altany, bo chłodno i wilgotno się robi i mi zgnije.
Przesiałam i rozrzuciłam resztę dojrzałego zeszłorocznego kompostu. Wyglądało, że mało, ale było kilkanaście taczek. Potem synuś mi pomógł, jak wrócił z treningu. Powykopywałam kilka dalii i suszę kłącza do wysyłki.
Zbieram zamówienia na białą dalię półkaktusową 80cm wysokości. Wiem, że Mariola chce, ale ktoś jeszcze. Mam jeszcze kilka sztuk w nadmiarze A niebawem będę wykopywać.
Przetrzebiłam agrest. Co roku nad nim biadolę, bo smaczny jest bardzo, ale ma amerykańskiego mączniaka i pomimo oprysków ma nawroty. Przeczytałam, że trzeba obciąć końcówki łodyg, bo tam są zarodniki. Spróbuję, może pomoże. Zaplanowałam to na jutro.
Parę fotek ogrodowych, w tym posadzone hosty od Majki z boku domku i kwitnące dalie i kanny.
Przesiałam i rozrzuciłam resztę dojrzałego zeszłorocznego kompostu. Wyglądało, że mało, ale było kilkanaście taczek. Potem synuś mi pomógł, jak wrócił z treningu. Powykopywałam kilka dalii i suszę kłącza do wysyłki.
Zbieram zamówienia na białą dalię półkaktusową 80cm wysokości. Wiem, że Mariola chce, ale ktoś jeszcze. Mam jeszcze kilka sztuk w nadmiarze A niebawem będę wykopywać.
Przetrzebiłam agrest. Co roku nad nim biadolę, bo smaczny jest bardzo, ale ma amerykańskiego mączniaka i pomimo oprysków ma nawroty. Przeczytałam, że trzeba obciąć końcówki łodyg, bo tam są zarodniki. Spróbuję, może pomoże. Zaplanowałam to na jutro.
Parę fotek ogrodowych, w tym posadzone hosty od Majki z boku domku i kwitnące dalie i kanny.
Miłka
- takasobie
Ostatnie portrety dalii. W ten (lub przyszły) weekend wykopuję. U mnie to długo idzie, bo wszystko macam i opisuję. Strasznie się przy tym miotam
'Eveline' - moja ulubiona, ale zawsze mam z nią problemy. Gąsienice ja lubią i miewa fanaberie
'Kiev' - dalia po przejsciach od Krysi 'Christinkrysia'. Skoszona, spalona, połamana, ale kwitnie i dopiero teraz żywioły dały jej spokój.
(Po proteście Krysi z wielkim uporem zaczęłam szperać w necie i znalazłam prawdziwą nazwę tej dalii - Myama Fubuki)
Zostawiłam sierotę w donicy, zakwitła z wdzięczności. Nie wiem co to
Fascynująca jest dalia 'Fascynation'. Kwitnie obficie bez przerwy, ma ciemne liście, po przekwitnięciu nie zostawia płatków.
'Honka Surprise' - rzeczywiście niespodzianka. Nie dość, że wygląd ma nietypowy - pachnie!!!
'Jive' - "gorąąący" jak taniec. Tylko z liściami było coś nie tak. Przy słonecznej pogodzie - więdły. Spróbuję ją wiosną posadzić w półcieniu.
Ciekawa 'Neva Lotus Blanca y Verde I'. Niestety nie zdążyła zakwitnąć jak powinna. Jak przezimuję - zadbam o nią bardzo, bo warto. Ciekawe białe kwiaty z zielonym środkiem ciekawie ulistnioną łodygą pod kwiatem.
'Eveline' - moja ulubiona, ale zawsze mam z nią problemy. Gąsienice ja lubią i miewa fanaberie
'Kiev' - dalia po przejsciach od Krysi 'Christinkrysia'. Skoszona, spalona, połamana, ale kwitnie i dopiero teraz żywioły dały jej spokój.
(Po proteście Krysi z wielkim uporem zaczęłam szperać w necie i znalazłam prawdziwą nazwę tej dalii - Myama Fubuki)
Zostawiłam sierotę w donicy, zakwitła z wdzięczności. Nie wiem co to
Fascynująca jest dalia 'Fascynation'. Kwitnie obficie bez przerwy, ma ciemne liście, po przekwitnięciu nie zostawia płatków.
'Honka Surprise' - rzeczywiście niespodzianka. Nie dość, że wygląd ma nietypowy - pachnie!!!
'Jive' - "gorąąący" jak taniec. Tylko z liściami było coś nie tak. Przy słonecznej pogodzie - więdły. Spróbuję ją wiosną posadzić w półcieniu.
Ciekawa 'Neva Lotus Blanca y Verde I'. Niestety nie zdążyła zakwitnąć jak powinna. Jak przezimuję - zadbam o nią bardzo, bo warto. Ciekawe białe kwiaty z zielonym środkiem ciekawie ulistnioną łodygą pod kwiatem.
Miłka
- Olusia
Już wykopujesz dalie , nie czekasz na przymrozki
Jak się hosty z boku domu rozrosną to będzie piękny widok.
Jak się hosty z boku domu rozrosną to będzie piękny widok.
- takasobie
Olu! Lada dzień będą pierwsze przymrozki. Oczywiście, że poczekam aż liście zetnie pierwszy mróz. Gdybym nie poczekała byloby to barbarzyństwo!
Porobiłam naklejki na dalie. Każdą po wykopaniu i otrzepaniu okleję, ale jeszcze nie wiem jak.
Nie mogę się wprost doczekać, aż hosty posadzone w tym roku wypuszczą liście wiosną! Dostałam tyle pieknych roślin a i parę sztuk zakupiłam.
I zauważyłam, że zaczął mi wypuszczać pąki kwiatowe Eomecon od Majki Może zdąży zakwitnąć. Nie znam dobrze tej rośliny, ale coraz bardziej zaczyna mi się podobać! Jak zakwitnie wstawię fotkę
Porobiłam naklejki na dalie. Każdą po wykopaniu i otrzepaniu okleję, ale jeszcze nie wiem jak.
Nie mogę się wprost doczekać, aż hosty posadzone w tym roku wypuszczą liście wiosną! Dostałam tyle pieknych roślin a i parę sztuk zakupiłam.
I zauważyłam, że zaczął mi wypuszczać pąki kwiatowe Eomecon od Majki Może zdąży zakwitnąć. Nie znam dobrze tej rośliny, ale coraz bardziej zaczyna mi się podobać! Jak zakwitnie wstawię fotkę
Miłka