Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
W pierwszej donicy U góry Austrocylindropuntia, Mammillaria hahniana, Mammillaria elognata rubispina.
W kolejnej donicy Echinopsis multiplex
Jakaś Opuntia
Cereus yamacaru f. monstruosa
Cereus peruwianus f. monstruosa
W kolejnej donicy Echinopsis multiplex
Jakaś Opuntia
Cereus yamacaru f. monstruosa
Cereus peruwianus f. monstruosa
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Od lewej:
Mammillaria sp.
Austrocylindropuntia subulata forma monstrosa
Mammillaria elongata
Jeśli zakwitnie rótkim żółtym lub czerwonym kwiatem to jest to Trichocereus huascha, jeśli kwiat będzie długi i biały to Trichocereus strigosus. Oczywiście może być to także mieszaniec.
Jakaś Cylidropuntia. Może np. Cylindropuntia rosea. Roślinka się wyciąga z braku światła!
Cereus jamacaru f. monstrosa
J.w.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ślicznie dziękuję szczególnie za ekspresowe tempo
-
- 10p - Początkujący
- Od: 1 kwie 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź! Co do "włochacza" - miałam z nim nie lada problem, bo nie potrafiłam go zidentyfikować (ma nie tylko włosowate kolce ale i takie kujące, długie, cienkie i żółtawo-brązowe), a tego forum wcześniej nie znałam. Nie umiałam odgadnąć, czy to Cephalocereus senilis, czy inny kaktus (a znalazłam jeden gatunek podobny z wyglądu, ale całkiem inny w pielęgnacji). Różnica polegała na tym, że w jednym przypadku podlewanie zimą miało być ograniczone niemal całkowicie, a w drugim gleba miała być zwilżana dość często jak na kaktusy. W efekcie najpierw trochę go podlewałam, a później uznałam, że skoro to kaktus to lepiej nie dać mu nic, niż doprowadzić go do gnicia. No i moje biedactwo straciło 3 duże człony Dwa z nich widać na zdjęciu (skrajne kaktusy). Dlaczego wyschły??? (są suche w środku - na wiór). Wybaczcie, że zaśmiecam ten wątek, ale minie trochę czasu zanim się w to forum wdrożęlampart111 pisze:Ten "włochaty" to Cephalocereus senilis na pewno
Pozdrawiam!
Nie jest to Cephalocereus senilis, gdyż wyraźnie widoczne są długie ciernie wystające wystające daleko po za włosy. Jak napisałem poprzednio, jest to moim zdaniem Austrocephalocereus dybowskii.
Sama możesz najlepiej go zidentyfikować porównując zdjęcia.
Austrocephalocereus dybowskii http://anvitel.hostei.com/cactus/austrce_dybowskii.jpg
Cephalocereus senilis http://www.massey.ac.nz/~sglasgow/cactu ... enilis.jpg
Sama możesz najlepiej go zidentyfikować porównując zdjęcia.
Austrocephalocereus dybowskii http://anvitel.hostei.com/cactus/austrce_dybowskii.jpg
Cephalocereus senilis http://www.massey.ac.nz/~sglasgow/cactu ... enilis.jpg
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Zgadzam się. Na starca to te patyki trochę za chude. Nie myśleliście jeszcze o rodzaju Espostoa?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Bardzo możliwe, biorąc pod uwagę, że jest on zabiedzony, nie można tego wykluczyć. Gdy latem dojdzie do siebie będzie łatwiej go zidentyfikować. No i oczywiście z lepszego zdjęcia.
Pozdrawiam,Władek.
Podążając Twoim tropem trafiłem na ...galimatias w systematyce Adromischus'ów. Najpierw znalazłem informację, że sugerowany przeze mnie Adromischus cristatus v. clavifolius to synonim poelnitzianus. W ten sposób trafiłem na tę stronę http://tiny.pl/hgp3n . Filtrując zebrane informacje sądzę, że chyba obydwoje mamy rację Wyłącznie pod nazwą Adromischus poelnitzianus znalazłem zdjęcia na stronie koreańskiej, jednak pająków rozszyfrować nie potrafię.Norel pisze:Ten mój ze zdjęcia Adromischus był kupiony jako poelnitzius(czechy), ale w necie nie znalazłam takiej nazwy, za to podoba-poelnitziaum. Tak wiec nic pewnego..
Pozdrawiam,Władek.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
To zerknijcie proszę jeszcze na mojego Mam go pod tą nazwą, czyli Adromischus poellnitzianus. Czy jest prawidłowa?
to jego kwiaty:
.
to jego kwiaty:
.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Tak jak napisałem post wyżej, jest to moim zdaniem nazwa prawidłowa. Kliknij na link, który tam podałem i porównaj.
Pozdrawiam,Władek.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Dziękuję, porównałam, w necie również. Czyli zapisuję: Adromischus cristatus v. clavifolius
syn. Adromischus poellnitzianus
syn. Adromischus poellnitzianus
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
no właśnie-z inna nazwa sie kupuje,potem sie oglada i coś solidnie sie różniace ma tą nazwę i jak tu sobie oznaczać?
Zresztą moze po prostu jest dużo form stanowiskowych???
zobaczcie tego co ja mam jako cristatus. Jak inny od powyzszego-a ten z kolei inny od mojego z wcześniejszych zdjęc bo choc listki takie same to mój nawet stary pieńków nie tworzy tylko coraz szerszy krzaczek....
ok.8letni krzaczek
a ten poniżej takze....kupiony jako cristatus.....pomijam róznice w wyglądzie, ale jest 2-letni...wg.stronki wychodzi że to c.v zeyheri.
A taki np.cooperi mam staaary a u kilku osób widziałam roslinki znaczaco rózniace sie kształtem listków,wybarwieniem...i na stroce japońskiej czy tam koreańskiej widać także inne.
Ja wrzuciłam ja na automatyczne tłumaczenie:) zawsze coś Jaki przepiekny kwiat ma tam a.marianiae Hakutou ! jak lilia.....
Raflezja-Twój slicznie rozrośniety!
Zresztą moze po prostu jest dużo form stanowiskowych???
zobaczcie tego co ja mam jako cristatus. Jak inny od powyzszego-a ten z kolei inny od mojego z wcześniejszych zdjęc bo choc listki takie same to mój nawet stary pieńków nie tworzy tylko coraz szerszy krzaczek....
ok.8letni krzaczek
a ten poniżej takze....kupiony jako cristatus.....pomijam róznice w wyglądzie, ale jest 2-letni...wg.stronki wychodzi że to c.v zeyheri.
A taki np.cooperi mam staaary a u kilku osób widziałam roslinki znaczaco rózniace sie kształtem listków,wybarwieniem...i na stroce japońskiej czy tam koreańskiej widać także inne.
Ja wrzuciłam ja na automatyczne tłumaczenie:) zawsze coś Jaki przepiekny kwiat ma tam a.marianiae Hakutou ! jak lilia.....
Raflezja-Twój slicznie rozrośniety!