Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.
T zgubiłaś. T, jak tamarillo .
Dzięki, telefon wie lepiej.
Poprawiłam.
Poprawiłam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Elu Pepino wyglada całkiem dobrze, powinno Ci zakwitnąć, natomiast Tamarilo nie widziałam w realu.
Portulaka warzywna
Tytuł: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona
Można ją dodawać do wszystkiego, jest raczej neutralna w smaku. W opisach tej rośliny czytałam, że jest lekko kwaśna i faktycznie jeśli samą się próbuje jest lekko kwaśna, ale w sałatkach nie jest to dla mnie wyczuwalne.
Moje zbiory nie były duże, bo ten rządek dopiero wschodzi, jadłam ją w sałatkach z mizuną, kurczakiem, salatą dębolistną, pomidorem suszonym i świeżym.
Lubię poznawać nowe rośliny, testować je, próbować zarówno w kuchni jak i w tym jak się sprawdza w uprawie. Znalazłam post powyżej i w opisie rośliny wpasował mi się idealnie, to jest cud roślina, mięsita, bezproblemowa, nawet przy tegorocznych brakach deszczu. Wysiałam odrobinę, a po spróbowaniu wykupiłam wszystkie nasiona z ogrodniczego wysiałam prawie 3m rządek (reszta nasion została na potem ), do tego wysiewam w kubeczkach na uzupełnianie 'dziur' w moim małym warzywniku.Skoanna pisze:Uprawiałam, a jakże Zaraz znajdę fotę. Jasne, że można w donicy. U mnie rosła jako zapchajdziura w różnych doniczkach. Kurcze szkoda, że o niej zapomniałam. Może posieję jeszcze. Ma bardzo fajny smak, jest taka mięsista. Pasowała mi.
O jest
W uprawie kompletnie bezproblemowa. W zasadzie sama rośnie. No, no taka z niej cud roślina
Można ją dodawać do wszystkiego, jest raczej neutralna w smaku. W opisach tej rośliny czytałam, że jest lekko kwaśna i faktycznie jeśli samą się próbuje jest lekko kwaśna, ale w sałatkach nie jest to dla mnie wyczuwalne.
Moje zbiory nie były duże, bo ten rządek dopiero wschodzi, jadłam ją w sałatkach z mizuną, kurczakiem, salatą dębolistną, pomidorem suszonym i świeżym.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kachra rośnie tak sobie ale na pierwszym krzaczku są dwa owocki.
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
U mnie komosa była już dojrzała z 2 miesiące temu, trochę przypomina bezsmakową poziomke.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj moja pani uroczyście spróbowała szpinaku malabarskiego, po czym świadczyła, że nie widzi wielkiej różnicy z burakiem liściowym. W dodatku burak nie wymaga tyle zachodu, a zwykły szpinak smaczniejszy! A więc koniec z tym warzywem. Władza orzekła, odwołania nie ma.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Jak tam? Coś ktoś ciekawego ostatnio znalazł? Jakieś azjatyckie warzywa/owoce? Albo coś z południowej/północnej ameryki?
- BobejGS
- Kontakt:
Ja jeszcze nie wiem czy będe coś kombinował z ciekawostkami. No może jak mi coś w ręke wpadnie.
Obecnie testuje kiełkowanie Cibory.
Obecnie testuje kiełkowanie Cibory.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Wysiałeś papirus?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- BobejGS
- Kontakt:
Migdał ziemny.